P. Gražulis: „Visi siekia mane žūtbūt sukompromituoti“

Teisėsaugos pareigūnai įtaria, kad šaldytus maisto produktus gaminanti Kauno bendrovė „Judex“ per Seimo narį Petrą Gražulį bandė paveikti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus. Pats P. Gražulis tokius kaltinimus vadina politiniu susidorojimu. Visgi, gali būti, kad Rusijai paskelbus sankcijas, P. Gražulis galimai prašė Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo J. Miliaus, kad užsilikusią „Judex“ produkciją su rusiškomis etiketėmis padėtų išvežti į Kaliningradą.

P. Gražulis: „Visi siekia mane žūtbūt sukompromituoti“<br>R. Danisevičiaus nuotr.
P. Gražulis: „Visi siekia mane žūtbūt sukompromituoti“<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė, Lietuvos ryto televizija

Sep 8, 2016, 9:18 PM, atnaujinta May 13, 2017, 4:45 PM

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir P. Gražulio pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Pone Gražuli, E. Masiulio išpažintis šiek tiek nugesino Jūsų skandalą. Ramiau gyventi galite?

– Apie mušamus ar sumuštus nelabai norėčiau kalbėti. Norėčiau kalbėti apie tai, kas čia vyksta, kas tą politinę košę verda ir kam reikalingas tiek šaukštų, tiek kiti skandalai.

– Kam reikalingas Jūsų skandalas?

– Pagrindinis dalykas, kad į valdžią ateitų dvi politinės partijos – liberalai, valstiečiai ir konservatoriai, be abejo pagrindinė, ir kad būtų sudaryta nauja valdančioji dauguma. Tada prezidentė kontroliuotų prokuratūrą, STT ir pilnai Seimą. Mūsų partijoje jau beveik visiems pareikšti įtarimai, išskyrus mane, ir partijai pareikšti įtarimai. Tai reikia žūtbūt sukompromituoti Gražulį, kuris yra šioje partijoje ketvirtas sąraše.

– Kodėl Gražulis? Pone Gražuli, nei Jūs ministras, nei įtakingas.

– Partijoje man beveik vieninteliam nepareikšti įtarimai, daug kam pareikšti. Vistiek, vienmandatininkas, renka vienmandatėje, gan aktyvus ir gana didelis prezidentės ir prokuratūros kritikas. Reikia kažkaip žmonių akyse sukompromituoti. Mano tokia versija.

– Manote, kad užkliuvote prezidentei, nes ją kritikuojate? Ne Jūs vienas ją kritikuojate.

– Z. Vaišvila – ar jam padėjo, ar jis pats nukrito nuo laiptų, bet manau, prisidėjo. Jis, kaip sako, buvo prezidentės kritikas nr.1.

– Norit pasakyti, kad jį numetė nuo laiptų?

– Manyčiau, prisidėjo, sukūrė tokią situaciją, iki tiek davedė sveikatą. Kritikas nr.2 buvau aš. Tikrai kritikavau prezidentę už tai, kad nors esame demokratinė valstybė, bet valdoma kažkokiomis slaptomis pažymomis, mistiniu būdu, kažkokios bylos kurpiamos. Ir D. Ulbinaitės byla akivaizdi, kur kritikavau prezidentę, ji atsisakė bendradarbiauti su teisėsauga.

Taip pat ir V. Uspaskich byla, akivaizdžiai, mano manymu, pirma instancija teismui ją sukurpė, bet, aš manau, prezidentė jo paprašė pasitraukti iš politikos ir jam dovanojo laisvę. Bet kai tik per Darbo partijos suvažiavimą pakritikavo prezidentę, už poros dienų skundas Aukščiausiajam Teismui, šis sprendimas apskųstas. Lygiai taip pat su „Tvarka ir teisingumu“.

Praeitais metais prieš pat Kalėdas, gruodžio 23 d. politiškai Seimas išteisino R. Paksą, pasako, kad apkalta buvo politizuota ir neteisėta. Iš karto po Naujų metų partijai pareikšti įtarimai. Norima pasiekti, kad „Tvarka ir teisingumas“ neperžengtų 5 proc. barjero ir to siekia.

– Ar tiesa, kad Jūs ketinate prie Prezidentūros paskelbti bado akciją dėl šio skandalo?

– Buvo mintis tą daryti, bet listerijos skandalą užgožė šaukštų ir samčių skandalas. Viskas lyg nuėjo ir natūraliai to nebūtų. Gal laukčiau politiškai patogesnio laiko, kur galėčiau išsakyti savo nuomonę. Buvo toks planas, iki galo jo neatsisakęs. Manau, kad bus antra listerijos serija, kad, galbūt, papirkau V. Putiną, kad leistų išnuodyti Rusijos tautą. Gal tokiu būdu bus galima grįžti prie mano idėjos.

– Kaip šio skandalo priežastis yra susijusi su Kaliningradu?

– Labai įdomiai. Mane labiausiai stebina, kad mūsų prezidentė ir visos tarnybos – prieš Rusiją. Gruzijos vynas ir mineraliniai vandenys: Rusija, kai prasidėjo karas, rado ten įvairiausių bakterijų ir uždraudė eksportuoti į Rusiją. Turkijoje numušus lėktuvą obuoliuose taip pat rado bakteriją. Lenkijos obuoliai, Latvijos šprotai – visur rusai, norėdami uždaryti rinkas, rado kažkokias bakterijas.

Staiga Rusijos pasienio tarnyba randa kažkokią bakteriją, nereaguoja taip Rusijos tarnybos, bet taip sureaguoja Lietuvos specialiosios tarnybos, pradeda mane sekti, versti J. Milių, įtarti korupcija ir apsaugoti rusų tautą nuo Lietuvos.

– Rusijai paskelbus sankcijas, „Judex“ turėjo produkcijos su rusiškomis etiketėmis.

– Tų produktų nebuvo draudžiama įvežti, jie nepapuolė į draudžiamųjų sąrašą.

– Jūs paskambinote J. Miliui, kad jis patarpininkautų tam, kad ši produkcija nukeliautų į Kaliningradą. Šį skambutį užfiksavo pareigūnai. Teisingai?

– Kadangi šie produktai nebuvo draudžiami išvežti į Rusiją, pradėjo priekabiauti Veterinarijos tarnyba – kažkokia bakterija yra.

– Dėl to Jūs paskambinote J. Miliui?

– Be abejonės. Į mane kreipėsi akcininkas, kompanijos direktorius. Sakiau, kad šiuo klausimu reikia pasitarti su Veterinarijos vadovu, ką daryti, kai iš Rusijos pusės prasidėjo tokie kabinėjimaisi.

J. Milius patarė baigti išsiparduoti produkciją ir su Rusija nebendrauti, nevežti į Rusiją produkcijos, nes vėliau ar anksčiau uždarys, atsiųs Veterinarijos tarnybos specialistus, kurie įmonėje ras bakteriją ir uždraus išvežti į Rusiją. Tuo ir baigėsi.

– Kodėl Jūs rūpinotės šiuo reikalu? Kas Jūs – „Judex“ „stogas“?

– Rūpinausi maždaug 20 įmonių ir šimtais žmonių.

– Jūs nesate nesusijęs su šia įmone.

– Labai gerai pažįstu akcininką, sūnus dirba. Ar tai nusikaltimas? Negalima dirbti? Kokia čia daroma problema, kur jos nėra?

– Jūs rūpinatės konkrečios įmonės reikalais.

– Iš savivaldybės kreipėsi dėl namų renovacijos, dėl neteisingos metodikos, susitikęs buvau su ministru, kalbėjom dėl namų pridavimo. Kasdien žmonės į mane kreipiasi ne vieną ir ne du kartu. Tikrai ranka nenumoju, stengiuosi nuoširdžiai žmonėms padėti.

– „Judex“ įmonės vadovas sakė, kad ten dažnai lankotės. Ko ten einat?

– Mano brolis, šalia spaustuvė, savo reklamines ir ne tik medžiagas spausdinu. Uždrausta kompanijoje lankytis?

– Jūsų padėjėja Patricija Pachomovaitė yra „Judex“ komercijos direktorė.

– Tai labai gerai. O kas čia blogo? Nematau jokių interesų.

– Kokie Jūsų santykiai su padėjėja?

– Darbiniai santykiai, ji gera darbuotoja, dirba.

– Simpatizuojat savo padėjėjai?

– Moteris simpatiška, bet tarp manęs ir jos yra draugiški dalykiniai santykiai.

– Kodėl taip rūpinotės šios kompanijos reikalais?

– Rūpinausi vienodai, kaip ir kitų kompanijų reikalais.

– Pareigūnams kitaip pasirodė.

– Pareigūnai yra pavaldūs prezidentei ir vykdo užsakymus. Pasirodo STT pareigūnai su Veterinarine tarnyba rado ir listeriją, ir salmonelę. Atlikus laboratorinius tyrimus nepriklausomose, akredituotose užsienio valstybėse nei isterijos, nei listerijos, nei salmonelės nėra.

Akivaizdu, kad sukurpta byla.

– STT Jūsų namuose atliko kratas. Sakėte, kad darbo kambaryje pasigedote kompiuterio ir 9 tūkst. eurų. Kreipėtės kur nors?

– Taip. Labai dėkingas policijai, sureagavo pirmą kartą, pradėjo ikiteisminį tyrimą, labai smulkiai apklausė, tris kartus buvo atvykę. Nebuvo televizijos.

– Kas tuos pinigus pavogė?

– Gal, pasirodo, ir aš E. Masiuliui paskolinau. Visas STT kratos braižas yra labai panašus į vagies braižą. Vagis žiūri, kad žmogus neišeitų 5 minutėms šiukšlių išnešti, bet laukia, kad išeitų ilgesniam laikui, kad galėtų apšvarint butą. Pamatė, kad išskridau į Kijevą, mane sekė, greit negrįšiu, atliko kratą.

Kratos metu visai Lietuvai pasakė, kad procesas buvo filmuojamas, bet netiesa, patys kratos protokole rašo, kad 20 minučių nefilmavo, nutraukė filmavimą 12.05 val., o 12,25 val. krata baigta. Lygiai taip pat mano kabinetas – prieš visą Lietuvą sakė, kad filmuotas, o patys kratos protokole rašo, kad ne filmuotas, o tik fotografuotas. Jie patys patvirtino tą netiesą, ką viešai kalbėjo. – Ką ketinate daryti?

– Kreipiausi į prokuratūrą ir policiją. Politinėje kovoje naudojamos jėgos struktūros – teismai, prokuratūra, STT. Taip neturėtų būti. To iniciatorius, be abejonės, prezidentė D. Grybauskaitė. Jos rankose yra prokuratūra, STT, ji kelia šį šaršalą ir apie tai bijo kalbėti.

Apie E. Masiulį jau niekas nebijo kalbėti, jis jau sumuštas, bet net socialdemokratai šaukštų isterijoje kodėl nekalba apie esmę? Kreipėsi J. Olekas į prokuratūrą, vieną kartą apygardos prokuratūra atsisako pradėti tyrimą dėl brangių šaukštų, Generalinė prokuratūra atsisako tirti. Kodėl? Už tai, kad pono G. Landsbergio žmonos darželio direktorės vyras yra šaukštų firmos savininkas. O prieš konservatorius jokia byla nepradėta.

– Jūs manote, kad čia yra interesai? Kodėl tuomet nematote problemos, kad kompanijoje, dėl kurios Jūs taip stengiatės, dirba Jūsų sūnus, buvusi sutuoktinė?

– Ką kompanija pavogė? Kokį nusikaltimą padarė? Kas ten yra blogo padaryta?

– Yra kalba, kad nėra užtikrinta kokybė.

– Tik STT taip kalba, laboratoriniai tyrimai Europos Sąjungos šalyse pateikė, kad nerasta tų bakterijų, kurias rado STT.

– Kokie tie koldūnai? Pigūs, geri, tikri?

– Puikiausi koldūnai, tik juos dabar ir valgau. Kodėl prokuratūra nepradėjo tyrimo už tai, kad susijusi kompanija su Landsbergių gimine? Ir niekada nepradės. Seimas kelis kartus kreipėsi dėl energetinių projektų, kad pradėtų tyrimą, dėl atominės elektrinės, bet prokuratūra nepradeda tyrimo, nes ji kontroliuojama.

– Kas pagrindinis taikinys „Judex“ istorijoje – Jūs, J. Milius ar V. Baltraitienė?

– Aš esu taikinys, o visa kita priedas. Kadangi „Judex“ nerado pažeidimų, tai bandė ieškoti problemų „Norvelitoje“, „Nemateke“, kitose kompanijose, kad tik rastų, kad J. Milius yra korumpuotas. Jeigu prezidentė pasakė, kad J. Milius korumpuotas, tai jis turi atsistatydinti. Šaunuolis J. Milius, kad rado tvirtybės, neatsistatydino, kadangi jie nieko blogo nėra padaręs. Jis pats pasakė, kad tokiais klausimais, kokiais kreipėsi Gražulis, į dieną kreipiasi 200 žmonių. O į mane per dieną 2-3.

– Gal turite atsirinkti, kam darote paslaugą? Jūsų šeimos narių pareigos toje įmonėje sukelia tam tikrų abejonių.

– Jeigu jau mano šeimos nariai dirba, tai turiu nusisukti ir bėgti nuo šeimos narių?

– Kodėl Jūs parodymų iki šiol nedavęs?

– Pasiėmiau pavyzdį iš prezidentės. D. Ulbinaitės byloje irgi atsisakė bendradarbiauti su teisėsauga.

– Neimkit blogų pavyzdžių.

– Ji tik gerus pavyzdžius rodo. Prezidentė nerodo blogų

– Jeigu esate toks teisus, duodate parodymus, viskas vyksta normaliai.

– Jeigu tikėčiau teisingumu ir nebūtų valdoma prokuratūra, teismai ir STT, duočiau parodymus. Šiandien mes negyvename teisinėje valstybėje.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.