Prie Vilniaus nuskendęs tankas atgaivino senolio prisiminimus

„Kiekviename kaime paklausus pasakytų, kad jų ežere yra tankas arba lėktuvas nuskendęs“, – trečiadienį vykdant Gilužio ežere neva nuskendusio tanko paieškas juokavo Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas Viktoras Grabauskas.

Garbaus amžiaus vyras pasakojo savo akimis matęs viename upelyje įstrigusį vokiečių tanką.<br>123rf.com nuotr.
Garbaus amžiaus vyras pasakojo savo akimis matęs viename upelyje įstrigusį vokiečių tanką.<br>123rf.com nuotr.
Garbaus amžiaus vyras pasakojo savo akimis matęs viename upelyje įstrigusį vokiečių tanką.<br>silokarcema.lt nuotr.
Garbaus amžiaus vyras pasakojo savo akimis matęs viename upelyje įstrigusį vokiečių tanką.<br>silokarcema.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 9, 2016, 2:44 PM, atnaujinta May 13, 2017, 3:01 PM

Juokas juokais, bet atrodo, kad tokios istorijos gali būti tiesa. Naujienų portale lrytas.lt pasirodžius publikacijai apie Gilužio ežere neva nuskendusį tanką, su redakcija susisiekė 92-ejų Gediminas Stakvilionis.

Matė tanką upelyje

Garbaus amžiaus vyras, seniausias gyvas Pagėgių savivaldybėje gyvenantis karo dalyvis, pasakojo savo akimis matęs viename upelyje įstrigusį vokiečių tanką.

„Buvo 1944-ieji, birželio, o gal liepos mėnuo. Aš tuo metu buvau Dainavos partizanų būryje, kuris kariavo prieš vokiečius. Susijungėme su armija ir žygiavome į Alytų. Pakeliui kažkas pasakė tokią įdomią žinią, kad kažkur upelyje yra tankas“, – atsiminė G.Stakvilionis.

Tuo metu 21 metų G.Stakvilionis kartu su būrio draugais sužinojo, kad vokiečių tankas bėgdamas važiavo per medinį tiltą, nutiestą virš upelio. Tiltas neatlaikė svorio ir jam lūžus tankas nugarmėjo į upelį.

„Mes specialiai dar ėjome keletą kilometrų, kad pamatytume tą tanką. Yra Dzūkijoje tokie trys ežerai – Dusia, Metelys ir Obelija. Tai iš to Metelio ežero išteka upelis. Jame ir įstrigo tankas“, – pasakojo vyriškis.

Jis sakė savo akimis matęs, kaip upelyje gulėjo tankas, užtvindęs visą upelį.

„Per šonus bėga vanduo, o žmonių nėra – vokiečių kareiviai jau, aišku, pabėgę buvo. Tanką palikome. Tik pažiūrėjome į vidų, dar ten buvo kažkokie ginklai, tai paėmėme juos. Ir palikome, o ką mums reikėjo daryti.

Nežinau jo likimo. Gal aplinkinių gyvenviečių žmonės išsinešiojo kaip metalo laužą. Bet jis tikrai buvo ir aš pats jį mačiau“, – sakė G.Stakvilionis.

Pranešė apie nuskendusį tanką

Kaip jau rašė naujienų portalas lrytas.lt, rugpjūčio 29-ąją bendruoju pagalbos telefonu gautas pranešimas, kad Vilniaus pakraštyje esančiame Gilužio ežere savaitgalį nardydamas vyras pamatė tanką.

Trečiadienį „Aro“ pareigūnai nėrė į ežerą bandydami išaiškinti, ar tikrai jo gelmėse stūkso šarvuotas monstras. Tiesa, dar vykstant paieškomis su pareigūnais susisiekė pranešimą apie tanką padaręs vyras.

Pasirodo, tanką matė ne jis pats, o jo draugai ir ne savaitgalį, o prieš septynerius ar aštuonerius metus. Vyrai įtarė, kad tai gali būti tankas, nes pamatė, kaip sakė, tanko bokštelio viršų.

Tankas nerastas, toliau jo nebus ieškoma

„Aro“ vadas V.Grabauskas sakė, kad tikrinta teritorija buvo plati, o kurioje vietoje galėjo būti tankas – neaišku: „Visų pirma nebuvo nurodyta konkreti vieta, o teritorija, kurią tikrinome, labai plati. Reikėjo atlikti nuodugnų patikrinimą.

Kitas niuansas – tas naras, kuris sakė radęs tanką, jį aptiko prieš 7 ar 8 metus ir matė tik jo bokštelio viršų.“

V.Grabauskas teigė, kad net jei tankas ir yra ežero dugne, tikėtina, kad per tiek metų jis paprasčiausiai apneštas dumblu.

„Mūsų pagrindinė užduotis buvo įvertinti, jei iš tikrųjų jis yra, kiek jis pavojingas aplinkai. Įvertinę ir gylį, ir koks galėjo būti kovinis tanko komplektas, mūsų išminuotojai nustatė, kad viršvandeninei aplinkai jokio pavojaus nėra“, – sakė V.Grabauskas.

Tanko neplanuojama ieškoti toliau. Tiesa, trečiadienio paieškos nenuėjo veltui. Kaip sakė „Aro“ vadas, ši paieška buvo kartu ir suplanuotos pratybos.

„Mes suplanavome pratybų metu patikrinti šią informaciją. Toliau žiūrėsime pagal situaciją. Aš nemanau, kad tai yra prioritetinis dalykas. Mūsų pagrindinė užduotis visada yra įvertinti, koks pavojus. Jei yra pavojus, tada veikiame toliau. Gal kiti narai vykdydami treniruotes apžiūrės šią vietą“, – kalbėjo „Aro“ vadas V.Grabauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.