Vilniaus darželio spintelėse – lenkų partijos politinė reklama

Ji tikino, kad auklėtojos lankstinukus pasiėmė savanoriškai.

Vilniaus vaikų darželyje penktadienį išplatinta Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) kandidatės Editos Tamošiūnaitės agitacinė medžiaga.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Vilniaus vaikų darželyje penktadienį išplatinta Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) kandidatės Editos Tamošiūnaitės agitacinė medžiaga.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2016, 10:59 AM, atnaujinta May 13, 2017, 3:58 PM

Toks veiksmas galėtų būti pripažintas pažeidimu paaiškėjus, kad platinti lankstinukus buvo verčiami darželio darbuotojai, sako Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

„Į vaikų spinteles grupėje prikišta politinės reklamos, kuri akivaizdžiai orientuota į tėvus. Bet žvelgiant iš elementarios moralinės pusės, lįsti į vaikų darželį, į kiekvieną spintelę tėvams nematant, kad atėjęs rastum paslėptą lapelį, yra žemas jei ne žemiausias lygis“, – BNS sakė darželį „Medynėlis“ lankančio vaiko tėvas, muzikantas Domantas Razauskas.

Darželis yra Karoliniškių vienmandatės apygardos, kurioje ir kandidatuoja E.Tamošiūnaitė, teritorijoje.

Darželio direktorės pavaduotoja ugdymui Lilija Dzieveckaja BNS paaiškino, kad agitaciniai lapeliai vaikų spintelėse galėjo atsirasti po E.Tamošiūnaitės apsilankymo įstaigoje ketvirtadienį.

Direktorės pavaduotoja tikino, kad politikė, susitikusi su darželio vadovais, paliko lankstinukų, juos pasiėmė auklėtojos. Kandidatė pažadėjo vėl užsukti kitą savaitę pabendrauti su pedagogais.

„Direktorė atnešė lankstinukų į susirinkimą, auklėtojoms paskelbė, kad ji (E.Tamošiūnaitė) ateis ir norės pasikalbėti su pedagogais. Ji norėjo pasikalbėti su pedagogais, juos sukviesti – auklėtojos tiesiog pasiėmė, kas norėjo tą informaciją ir tiek“, – teigė L.Dzieveckaja.

Ji tikino, kad auklėtojos lankstinukus pasiėmė savanoriškai.

Su darželio direktore Eugenija Bartusevičiūtė BNS susisiekti nepavyko.

VRK pirmininkas Z.Vaigauskas sako, kad įstatymai nedraudžia dalyti agitacinių lankstinukų švietimo įstaigose, tačiau tokiu atveju turi būti paisoma lygiateisiškumo principo – sudaromos vienodos sąlygos visų partijų kandidatams. Kita vertus, paaiškėjus, kad įstaigos darbuotojai buvo spaudžiami dalyti agitacinę medžiagą, darželio vadovei grėstų administracinė atsakomybė.

„Tiems mažiems vaikams duoti ir agituoti tėvelius – vaikų įtraukimas į agitacinį dalyką irgi nėra pats geriausias dalykas (...). Reikia aiškintis aplinkybes: jei paaiškėtų, kad buvo prievarta, jei buvo duota komanda direktorės ar kieno nors, kad išnešiokite mano partijos lankstinukus, tai jau yra naudojimasis administraciniais resursais ir, ko gero, administracinė bauda gresia“, – sakė Z.Vaigauskas.

VRK šiuo metu yra gavusi ir skundų dėl politinės agitacijos keliose mokyklose lenkų dėstomąją kalba, kur, turimais duomenimis, mokyklų vadovai galėjo agituoti už LLRA kandidatę.

Seimo rinkimai vyks spalio 9 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.