Po avarijos Vokietijoje lietuviai kenčia skausmą ir baimę

„Mama sužalota stipriau nei aš – ji patyrė daugybę lūžių. Kaip ją parvežti į Lietuvą?“ – nerimavo Asta Kryžiūtė, įstrigusi Vokietijoje. Lietuvės vyko mikroautobusu, kuris patyrė skaudžią avariją prie Bylefeldo.

Į Jungtinę Karalystę 12 keleivių vežęs mikroautobusas kelis kartus vertėsi.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Į Jungtinę Karalystę 12 keleivių vežęs mikroautobusas kelis kartus vertėsi.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
„Man padėjo tautietė iš Alsdorfo“, – teigė Vokietijoje įstrigusi A.Kryžiūtė.
„Man padėjo tautietė iš Alsdorfo“, – teigė Vokietijoje įstrigusi A.Kryžiūtė.
„Motina dar ligoninėje“, – atsiuntusi nuotrauką patikino Akmenės gyventoja.
„Motina dar ligoninėje“, – atsiuntusi nuotrauką patikino Akmenės gyventoja.
Daugiau nuotraukų (4)

Rasa Karmazaitė („Lietuvos rytas“)

Sep 10, 2016, 3:13 PM, atnaujinta May 13, 2017, 12:52 PM

Lūžę penki šonkauliai ir raktikaulis, nuplėštas kulnas, sužalotas stuburas, galva, šlaunys ir rankos, o visas kūnas – viena didelė mėlynė. 31 metų A.Kryžiūtė iš Akmenės virpančiu balsu vardijo savo motinos Gražinos Kryžienės sužeidimus.

Sunkiai sužalota 59 metų lietuve dabar rūpinasi Vokietijos medikai. Jie pacientei siuvo žaizdas galvoje, kojose, gipsavo lūžusius kaulus.

Kelias dienas praleidusi reanimacijoje, ligonė šios savaitės viduryje buvo perkelta į paprastą palatą.

A.Kryžiūtė apsidžiaugė, kad jos motinos gyvybei pavojus nebegresia, tačiau nerimas nedingo.

G.Kryžienei medikai duoda daugybę vaistų, ji beveik visą laiką miega.

Vokiečių medikai dar nežino, kada pacientė iš ligoninės galės išvykti į Akmenę. Taip pat dar neaišku, kada ji galės grįžti į darbą Ventos vaikų pensione, kur dirba auklėtojos padėjėja.

Galima vežti tik gulinčią

A.Kryžiūtė su didele baime laukia dienos, kai jos motina bus išleista iš ligoninės. Vokietijoje įstrigusi Akmenės gyventoja net neįsivaizduoja, kaip į gimtinę pargabens sunkiai sužalotą motiną, kuri gali tik gulėti.

Paskambinusi į Lietuvą ji sužinojo, kad iš sveikatos draudimo lėšų bus apmokėta už Vokietijoje suteiktą pirmąją medicinos pagalbą, o ligonės pargabenimu turi rūpintis artimieji.

„Draugai iš Lietuvos man pasakė, kad per žinių laidas ir mūsų šalies ambasadorius Vokietijoje, ir užsienio reikalų ministras žadėjo padėti nukentėjusiems lietuviams.

Rugsėjo 6-ąją man nepavyko prisiskambinti į mūsų šalies ambasadą Berlyne. Kai rugsėjo 7 dieną pagaliau prisiskambinau, paprašiau pagalbos. Tačiau man atsakė, kad niekuo negali padėti, tik pasakyti telefonus firmų, kurios veža keleivius, o aš esą turiu pati tartis.

Mano mamai reikia specialaus transporto, ją bus galima vežti tik gulinčią. Aš neturiu tam tiek pinigų, kaip aš ją pargabensiu?“ – klausė Vokietijoje įstrigusi A.Kryžiūtė, gimtinėje dirbusi pardavėja.

Planus pakeitė skaudi žinia

Rugsėjo 7-osios rytą A.Kryžiūtė Vokietijoje vėl nekantriai laukė skambučio iš ligoninės. Jau kelias naktis ji miegojo tik po kelias valandas. Vos užmerkdavo akis, išvysdavo kraupius avarijos vaizdus.

Rugsėjo 4-ąją motina ir duktė iš Akmenės mikroautobusu „Mercedes“ vyko į Jungtinę Karalystę, kur gyvena emigrantė Astos sesuo. Lietuvės ketino ten savaitę atostogauti, pasižvalgyti po užsienio šalį.

Mikroautobusą, vežusį iš viso 12 keleivių, surado Astos sesuo. Jis užsuko į Akmenę paimti A.Kryžiūtės ir jos motinos.

„Iš pradžių mikroautobuse buvo du vairuotojai. Kai pervažiavome Lenkiją, jau Vokietijoje, vienam jų paskambino iš Lietuvos. Jo šeimoje įvyko skaudi nelaimė, vairuotojas turėjo grįžti namo.

Tada prie vairo sėdo 21 metų vyrukas. Visi sujudome, kad labai jaunas vairuos, bet po to nutilome, stengėmės jo neerzinti.

Norėjome saugiai pasiekti Jungtinę Karalystę“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo A.Kryžiūtė.

Keleivės iškrito pro langus

Akmenės gyventoja sėdėjo keleivio vietoje priekyje, šalia vairuotojo. Moteris nori gauti vairuotojo pažymėjimą, mokosi vairuoti, todėl atidžiai stebėjo kelią, vedantį iš Hanoverio į Dortmundą, ir mikroautobuso greitį.

„Vokietijos greitkeliu mūsų mikroautobusas pirmąja juosta važiavo apie 105 kilometrų per valandą greičiu. Tada jis persirikiavo į antrąją juostą. Tą akimirką žvilgtelėjęs į veidrodėlį vairuotojas ištarė: „Kas čia dabar?!“

Aš atsisukau. Trečiojoje juostoje pamačiau automobilį. Jis trenkėsi į atitvarą, po to įlėkė į mus. Viską mačiau savo akimis, tie vaizdai man kasdien mirga“, – prie Bylefeldo įvykusią avariją puikiai prisimena Akmenės gyventoja.

50 metų vokiečio vairuojamas automobilis „Ford Mondeo“ greitkelyje rėžėsi į lietuvių mikroautobuso šoną. „Mercedes“ nuo smūgio kelis kartus vertėsi, G.Kryžienė ir dar viena keleivė iškrito pro išdužusius langus.

A.Kryžiūtę kažkas čiupo už rankos, po to moteris jau pati laikėsi įsikibusi į keleivio sėdynę.

Vokietis kaltino lietuvį

Kai A.Kryžiūtė išsiropštė iš apvirtusio ir sulamdyto mikroautobuso, jos motina ir dar viena moteris nejudėdamos, kruvinos gulėjo ant asfalto. Iš visų 12 keleivių šios 59 ir 60 metų moterys buvo sužalotos sunkiausiai, abiejų gyvybė kabojo ant plauko.

Kiti keleiviai, irgi plūdę krauju, suskubo joms padėti.

Tuo metu iš „Ford Mondeo“ išlipęs vokietis prišoko prie lietuvio vairuotojo ir rodydamas į jį pirštu šaukė, kad jis yra kaltas. Lietuvis nesuprato vokiškai, tada vokietis mėgino jam kaltę suversti kalbėdamas angliškai.

Į avarijos vietą atskubėjo daug policijos ekipažų, greitosios pagalbos automobiliai. Eismas toje greitkelio pusėje buvo uždarytas.

Pareigūnai pasiėmė lietuvių pasus, o medikai į skirtingas ligonines išgabeno sužeistuosius.

Į gatvę – kruvinais drabužiais

A.Kryžiūtę greitosios pagalbos automobilis nuvežė į kitą ligoninę nei jos motiną.

„Ligoninėje man suteikė pirmąją pagalbą ir paleido. Iš ligoninės išėjau vilkėdama suplėšytus, kruvinus drabužius. Neturėjau nei savo daiktų, nei paso. Stovėjau prie ligoninės ir nežinojau, į kurią pusę eiti.

Ačiū Dievui, kad telefonas per avariją nesudužo. Man padėjo lietuvė emigrantė iš Alsdorfo. Ji man – ne giminaitė, tačiau priglaudė savo namuose.

Jei ne tautietė, dabar gyvenčiau gatvėje. Ši lietuvė man padėjo susisiekti su mama, jos gydytojais, perduoti mamai telefoną. Tuo metu mūsų šalies ambasados Vokietijoje darbuotojai per televiziją tik žarstė gražius pažadus! Esu nusivylusi tokiais diplomatais“, – kalbėjo A.Kryžiūtė.

Lietuvė iš Alsdorfo padėjo ir kitai tautietei iš Jungtinės Karalystės susisiekti su Vokietijos ligonine, kurioje buvo operuota jos motina. Per tą pačią avariją sunkiai sužalotai moteriai buvo sukelta dirbtinė koma.

Vairuotojas jaučiasi nekaltas

Nežinia ir baimė slegia ne tik A.Kryžiūtę. Mikroautobusą „Mercedes“ Vokietijoje vairavęs Laurynas nerimauja laukdamas avarijos tyrimo išvadų.

„Vokietis atsitrenkė į mane. Jis bando visą kaltę suversti man. Po avarijos man padėjo mano viršininkas ir teta, o iš mūsų šalies ambasados skambučio sulaukiau tik po keturių dienų“, – „Lietuvos rytui“ paaiškino Laurynas.

Bylefeldo policijos atstovas Achimas Ridderis teigė, kad ekspertai ir Vokietijos policijos pareigūnai dar aiškinasi, dėl ko įvyko avarija, ar abu vairuotojai buvo blaivūs.

Patarėjo žodžiai pašiurpino

Lietuvos ambasadoriaus Vokietijoje patarėjas Audrius Bendinskas tikino, kad sužinoję apie avariją ambasados darbuotojai kreipėsi į tos šalies institucijas prašydami informacijos apie įvykį ir nukentėjusių asmenų kontaktų.

„Iki šios dienos į mus niekas nesikreipė, kad reikia pagalbos. Bendravome su nukentėjusiųjų artimaisiais, su policija – klausėme, kur yra daiktai.

Teikėme informaciją. O konsulinės pagalbos niekam nereikėjo. Vokietijos ligoninėje yra likęs tik vienas sunkiai sužeistas asmuo“, – tvirtino A.Bendinskas.

„Siaubas“, – į ambasados atstovo žodžius reagavo A.Kryžiūtė, kuri tikino prašiusi pagalbos ir kurios motina su dar viena lietuve yra prikaustytos prie lovų Vokietijos ligoninėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.