Vilnius – geriausias miestas Europoje! Gal tai patyčios?

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Sep 10, 2016, 7:00 AM, atnaujinta May 13, 2017, 1:52 PM

Taip, Vilnius – geriausias miestas, kuriame galima gyventi, tikina tyrėjai. Po jo rikiuojasi, atrodytų, turtingesni miestai, kurių gyventojai apskritai neturėtų kuo skųstis.

Apklausos dalyviai atsakinėjo į klausimą, kiek juos tenkina gyvenimo standartai jų miestuose. Labiausiai šiuo aspektu patenkinti buvo Vilniaus gyventojai. 98 proc. jų atsakė teigiamai.

Toliau rikiuojasi Stokholmas ir Kopenhaga – jų gyventojus gyvenimo standartai tenkina 97 proc. Liuksemburgas ir Austrijos sostinė Viena išsidėstę toliau – jų gyventojų pasitenkinimo lygis siekia 96 proc. Pabaigoje atsidūrė Paryžius (83 proc.), Roma (80 proc.) ir Atėnai (71 proc.).

Laimingiausių miestų ir valstybių rinkimų – daugybė. Juos renka ne tik statistikos specialistai, viešosios nuomonės tyrėjai, bet ir politikai.

Sakyti, kad Vilnių išaukštinęs Eurostato tyrimas nieko vertas, nereikėtų. Nuolat priminti, kad turime piktžaizdę taborą, Naujininkus ar Savanorių prospektą, taip pat nebūtina. Kiekviename Europos mieste yra skurdesnis rajonas ir panaši bėda.

Galbūt vilniečiai atsakinėjo esantys laimingi dėl to, kad jų gimtasis miestas yra mažas? Juk kas kaime nepažįstamajam pasakys, kad yra nelaimingas? Iš paskutiniųjų mėgins girtis, kad nepasirodytų prasčiau nei kaimynas.

O gal tyrimo rezultatai buvo netikėti dėl to, kad visi nepatenkintieji iš Vilniaus išvažiavo ir lenkia nugaras paukščių fermoje ar apelsinų plantacijoje?

Klausti taip galima, tačiau kodėl tiek pamazgų išpilta ant Vilniaus jį paskelbus laimingiausiu miestu? Ar iš pavydo juodina sostinę vien ne vilniečiai? Vargu.

O gal vilniečių savivertė tokia menka, kad jie tvirtina, jog Vilniuje gyventi yra nuostabu? Gal užtenka palopyti kiemus ir gatves, sutvarkyti Neries krantinę, kad pasijustum laimingas?

Beje, laimingiausia pasaulio valstybe neseniai buvo paskelbta Kosta Rika. Ji tokia išrinkta remiantis ekologijos kriterijais.

Mat joje net 99 proc. elektros pagaminama iš atsinaujinančių energetikos šaltinių. Be to, Kosta Rikoje nėra kariuomenės, o jai skirti pinigai investuojami į švietimo sistemą ir sveikatos apsaugą.

Vėlgi sunku patikėti, bet antrojoje vietoje – korupcijos ir gaujų karų kamuojama Meksika.

Vilnius apie atsinaujinančius energetikos šaltinius gali tik pasvajoti. Sveikatos apsauga šlubuoja, eilėse į vaikų darželius – netvarka.

Tiesa, vilniečiai galėtų pasigirti grynu oru, žaliais plotais ir tuo, kad gali gerti vandenį iš čiaupo. Tad gal pridėjus neblėstančią mero R.Šimašiaus šypseną galėtume save vadinti laimingais?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.