A. Butkevičius: buvo vykdomas „pučistinis“ perversmas

Įtempti premjero Algirdo Butkevičiaus ir prezidentės Dalios Grybauskaitės santykiai neslūgsta. Nors prezidentė viešai išreiškė nepasitikėjimą „auksinių“ šaukštų skandalo centre atsidūrusiam krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui, premjeras vis dar nemato, ką ministras padarė ne taip.

A. Butkevičius: buvo vykdomas „pučistinis“ perversmas.<br>T.Bauro nuotr.
A. Butkevičius: buvo vykdomas „pučistinis“ perversmas.<br>T.Bauro nuotr.
A. Butkevičius: buvo vykdomas „pučistinis“ perversmas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A. Butkevičius: buvo vykdomas „pučistinis“ perversmas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A. Butkevičius: buvo vykdomas „pučistinis“ perversmas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A. Butkevičius: buvo vykdomas „pučistinis“ perversmas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Rasuolė Bauraitė

Sep 12, 2016, 7:24 PM, atnaujinta May 13, 2017, 7:11 AM

Anot A. Butkevičiaus, J. Olekas, spręsdamas dėl šaukštų ir šakučių, ne tik, kad vadovavosi įstatymais, bet ir apie tai iš anksto informavo prezidentę.

„Manau, kad šis skandalas prasidėjo po to, kai krašto apsaugos ministras pats informavo prezidentę apie įvykusias blogybes perkant šaukštus, samčius. Po 2 val. prezidentė padarė visiškai atvirkščią pareiškimą“, – pareiškė premjeras.

Ministro pirmininko A. Butkevičiaus ir žurnalistės Daivos Žeimytės pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

Juozas Olekas ir jo galimybės toliau eiti pareigas krašto apsaugos ministro poste. Po šaukštų skandalo ministrui toliau eiti pareigas darosi sunkoka, tai sukėlė labai daug abejonių visuomenėje, prezidentė akivaizdžiai juo nepasitiki. Ar ministras tikrai gali toliau eiti šias pareigas? Kodėl Jūs jį ginate?

– Dėl ko yra šis nepasitenkinimas iš prezidentės, kodėl tokia opinija sukurta visuomenėje? Kas ją sukūrė? Esu už sąžiningą, teisingą Lietuvą. Pastaruoju metu man nepatinka tai, kas vyksta Lietuvoje. Einame kažkokiu ne teisiniu, demokratiniu, valstybės kūrimo keliu. Pateisinu vieną dalyką dėl to, kad artėja rinkimai į Seimą ir tam tikra nepagrįsta informacija išmetama viešai, o kai kam labai patinka apie tai rašyti.

– Kas nepagrįsta šaukštų skandale? J. Olekas apsimelavo, prokuratūra patvirtino, kad kreipimasis buvo ne dėl to, apie ką jis kalbėjo.

– Mielieji žurnalistai, reikėtų truputį pasigilinti, kaip iš tikrųjų buvo. Kažkodėl teismas pripažino, kad prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą, reiškia, ikiteisminis tyrimas dėl šaukštų buvo pradėtas, ar ne?

– Jei nutraukė, vadinasi, buvo.

– Kas kreipėsi, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas? Krašto apsaugos ministras turi vadovautis Lietuvos įstatymais, ministrui labai griežtai aprašyta, kokiais. Vienas jų, atrodo, Krašto apsaugos statutas. Jis kreipėsi į Generalinę inspekciją, inspekcija kreipėsi į Krašto apsaugos ministerijos Vidaus auditą. Vidaus auditas buvo atliktas, nustatyti pažeidimai.

– Dėl ko buvo kreiptasi? Dėl pavadinimo ar kainos?

– Į krašto apsaugos sistemą įeina ir keli asignavimo valdytojai – yra ir Lietuvos kariuomenė, kuri turi savo asignavimus. Krašto apsaugos ministerijoje yra departamentas, kuris atsakingas už viešuosius pirkimus. Jei vidaus auditas nustato tam tikrus pažeidimus, pagal galiojančius įstatymus, krašto apsaugos ministras kreipiasi į Generalinę inspekciją. Toliau pagal Kariuomenės statutą krašto apsaugos ministrui yra suteikta teisė per Generalinę inspekciją kreiptis į karo policiją. Karo policija turi beveik analogiškas teises, kaip ir prokuratūra, pradėti ikiteisminį tyrimą. Ten yra išvardinta kokių 14 punktų.

– Ar kaina yra tuose punktuose?

– Yra. Atsakingai ir sąžiningai sakau, visa ta medžiaga buvo atiduota karo policijai, ji pradėjo ikiteisminį tyrimą. Į karo policijos veiklą neturi teisės kištis nei krašto apsaugos ministras, nei premjeras, nei kiti. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad ikiteisminis tyrimas yra nutrauktas, bet karo policija neturi teisės nutraukti, tai nutraukė prokuroras. Ten parašyta – dėl sukčiavimo.

– Kodėl tokie dalykai yra leidžiami? Gal reikia kalbėti apie viešųjų pirkimų sistemos netobulumus? Ši situacija parodė, kad iš valstybės kišenės pelnosi verslas.

– Tie žmonės, kurie skubėjo apmokėti 4 tūkst. eurų, pažeidė įstatymus, jei matė, kad yra tokie faktai. Nė vienas ministras pirkimuose, kurių vyksta virš tūkstančio, ypač krašto apsaugos ministerijoje, net nesigilina.

– Tai gal reiktų?

– Įsivaizduokite, jei dabar pradėčiau domėtis Vyriausybės kanceliarija, kokie vyksta viešieji konkursai. Aš tik žinau, kad jei ten bus pažeistas viešųjų pirkimų konkursas, tas žmogus bus atleistas iš darbo. Pagaliau, po 26 metų nepriklausomybės gyvenimo Lietuvoje, išmokim pereiti prie asmeninės atsakomybės. Valstybės tarnautojai viduriniame sluoksnyje beveik už nieką neatsako. Aš paprašyčiau jūsų, kaip pardavėjų, vienoje ar kitoje prekėje įrašyti didelę kainą, kad galėtume aukšto lygio politiką, liaudiškai kalbant, sudeginti. Galite paneigti tokią versiją?

– Ką norite pasakyti, kad J. Oleką specialiai su šaukštais degina?

– Ne. Kalbu apskritai apie ministro atsakomybę. Išmokim vakarietiškos vadybos. Kiekvienam tarnautojui paskaitysiu tam tikras vakarietiškos vadybos pamokėles, jei reikia. Kiekvienas tarnautojas, priimtas į darbą atsakingose pareigose, savo veiklos srityje turi įgaliojimus. Įgaliojimų ribose priima sprendimus, bet prisiima atsakomybę.

Aš J. Oleko vietoje būčiau iš karto atleidęs tą darbuotoją sekančią dieną. Matau vieną jo klaidelę, kad jis buvo neprincipingas dėl atleidimo. Kitu atveju matau, kad jis elgėsi labai tvarkingai. Pasidariau visą analizę, perskaičiau visą medžiagą, pasidariau seką, kaip jis elgėsi, kur kreipėsi, ar vadovavosi įstatymais. Viskas padaryta pagal įstatymus. Šiandien teismas, jei paskaitysite paskutinę teismo išvadą, parodo, kad jis buvo teisus.

– Ar yra kokia nors J. Oleko atsakomybė?

– Jo atsakomybė viena – jis neprincipingai pasielgė ir laiku nesureagavo atleidžiant atsakingus darbuotojus už viešųjų pirkimų organizavimą ir pinigų pravedimą matant, kad tam tikrų prekių kainos buvo didelės.

– Kaip ministras turėtų elgtis? Jis savęs nenusibaus, neatleis iš darbo.

– Jei dėl tokių faktų pradėtumėme atleidinėti žmones, kiekvienoje ministerijoje žmonės, kurie yra pikti ministro atžvilgiu, gali tokių kiaulysčių prikrėst. Aš už tai, kad pereitume prie asmeninės atsakomybės.

– Prezidentė irgi kalba apie asmeninę, konkrečiai krašto apsaugos ministro, atsakomybę.

– Krašto apsaugos ministras būtų atsakingas tada, jei jo strateginiai planai, kuriuos įgyvendina ministerija ar politinio pasitikėjimo žmonės, būtų vykdomi pažeidžiant įstatymus, o jis nesiimtų jokių priemonių toms blogybėms užkirsti. Tada jis būtų atleistas.

– Kaip dirbti ministrui, kuriuo nepasitiki prezidentė?

– Teismas paaiškino, kad jis yra teisus.

– Kalba yra labiau apie moralinius dalykus, ne teisinius.

– Moralinis dalykas yra vienas – jis buvo neprincipingas kai kurių darbuotojų atžvilgiu. Čia nėra skandalas, jį kažkas sukūrė.

– Kas sukūrė?

– Manau, kad šis skandalas prasidėjo po to, kai krašto apsaugos ministras pats informavo prezidentę apie įvykusias blogybes perkant šaukštus, samčius. Po 2 val. prezidentė padarė visiškai atvirkščią pareiškimą. Kai yra padaromi tokie neteisingi pranešimai, sukuriami skandalai Lietuvoje, tai tik dėl vienos priežasties – artėjančių Seimo rinkimų.

– Norit pasakyti, kad prezidentė, dar prieš informacijai pakliūnant į viešumą, žinojo apie tai?

– Taip. Taip man paaiškino krašto apsaugos ministras. Jis su ja turėjo telefoninį pokalbį ryte, gal apie 9 val. Po dviejų valandų prezidentė davė interviu žurnalistams. Viešųjų pirkimų tarnyba šią informaciją turėjo 2015 m. pradžioje.

Tai man papasakojo vienas Viešųjų pirkimų tarnybos darbuotojas dėl to, kad man pabrėžė, kad negali pakęsti tokio melo, kuris viešai vyksta mūsų valstybėje. Jis man pripažino, kad yra atskiras jų skyrius, kuris vertina sutartis, kurios pasirašomos su pirkėjais, tiekėjais, tos sutartys yra matomos, žinomos Viešųjų pirkimų tarnybai..

– Kodėl pasakėte, kad skandalus, ypač susijusius su socialdemokratais, kursto prezidentė?

– Gal ne skandalus, bet pasakiau, kad pastaruoju metu prezidentė dalyvauja rinkiminėje kampanijoje.

– Tai yra prezidentės konfliktas su Vyriausybe ar jūsų asmeninis konfliktas su prezidentė?

– Jeigu atsimenate, prezidentė dar formuojant Vyriausybę yra pasakiusi, kad ši Vyriausybė yra nekompetetinga. Ji visą laiką kritikuoja Vyriausybę, ta kritika yra visiškai nepagrįsta. Tarptautinėje aplinkoje Lietuva yra vertinama labai aukštai, energetikos srityje Lietuva ne tik Europoje, bet ir pasaulyje yra vertinama aukščiausiu lygiu padariusi struktūrinę reformą, Europos Komisija irgi labai stipriai vertina Lietuvą, darant struktūrines reformas energetikos srityje, finansų rinkoje, kalbant apie viešuosius finansus, užsienio investicijų pritraukimu, kalbant apie projektų skaičių, kurie sukurs Lietuvoje daugiausia darbo vietų. Lietuva šiuo atžvilgiu yra 10-oje vietoje pasaulyje. Tai yra faktai, kurie parodo rezultatus.

– Paprastam žmogui svarbiausia, kad tų pasiekimų kontekste atsiranda tokie skandalai, kaip šaukštų, medžioklės, J. Miliaus neatleidimas.

– Žinot, kad mes gyvename demokratinėje, teisinėje valstybėje? Dėl J. Miliaus mūsų teisininkai dirba. Norit, kad A. Butkevičius įsiveltų į skandalus, nepaisydamas teisininkų išvadų, paimtų ir atleistų?

Gal galite pasakyti, kokiu įstatymu aš jį galėčiau atleisti? Sakiau, kad viešoje erdvėje yra susidariusi neigiama nuomonė jo adresu ir paprašiau, kad jis atsistatydintų. Tikriausiai tą girdėjote.

– Jis neatsistatydino. Niekas jūsų neklauso, premjere.

– Ir prezidentės neklauso.

– Sakote, kad prezidentė dalyvauja politikoje. Sakėte, kad kažkoks lūžis įvyko Jums atostogaujant. Gal galite pasakyti konkrečiai, kas vyksta tarp jūsų ir Prezidentūros?

– Kai atostogavau sausio mėnesio pabaigoje, suprantu, kad buvo organizuojamas „pučistinis“ perversmas. Tam tikri STT darbuotojai mano atostogų metu atsiuntė pakvietimą atvykti į STT į apklausą kaip liudininkui, bet tai buvo ištransliuota, liudininkas vos ne paverstas nusikaltėliu.

Po to pasirodė, kad visa tai buvo burbulas, viskas nutraukta, bet viešoje erdvėje buvo išplatinta labai skaudžiai. Šiuo metu aš Generalinėje prokuratūroje esu pripažintas kaip nukentėjęs, bet kažkodėl viešoje erdvėje apie tai nekalba. Tikiuosi, kad ta byla pasibaigs sėkmingai, nors yra tiriama labai ilgai.

– Kas tą perversmą organizavo?

– Jūs, kaip žurnalistai, ištirkit.

– Jei pateikiate tokią informaciją, tai atsakykite konkrečiai.

– Kol vyksta ikiteisminis tyrimas, negaliu. Kai pasibaigs, pasakysiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.