Ar rugsėjo 30-ąją Klaipėdoje švęsime cepelinų dieną?

Švęsti Pasaulinę cepelinų dieną rugsėjo 30-ąją siūlo klaipėdietis nepriklausomas mitybos ir kulinarijos specialistas Vincentas Sakas.

Visos Klaipėdos maitinimo įstaigos gavo pasiūlymus, kokius cepelinus turėtų gaminti šventės dieną.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Visos Klaipėdos maitinimo įstaigos gavo pasiūlymus, kokius cepelinus turėtų gaminti šventės dieną.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

2016-09-13 20:01, atnaujinta 2017-05-13 04:09

„Rudenį per bulviakasį klaipėdiečiai galėtų surengti fantastiškiausią ir garsiausią pasaulyje cepelinų superbalių. Tam reikia labai nedaug – visi restoranų, kavinių ir barų savininkai susitaria, kokių rūšių cepelinus virs ir keps. Kitų patiekalų tą dieną nebus. Prie cepelinų šventės vertėtų prijungti ir spalio 1 bei 2 dienas“, – sako V.Sakas.

Jo manymu, tuo metu visa Lietuva galėtų traukti į Klaipėdą, o užsienio svečiai būtų tiesiog nustebinti, pritrenkti ir sužavėti Cepelinų baliaus unikalumo ir masiškumo.

Mitybos specialistas uostamiesčio maitinimo įstaigoms jau išsiuntinėjo valgiaraščius, kokius cepelinus tądien jie galėtų gaminti.

„Pirmam kartui valgiaraštį pats pasiūliau. Jei kas nemoka mano paminėtų cepelinų paruošti, bematant išmokysiu, taip pat paruošiu technologines kalkuliacines korteles, paskaičiuosiu cepelinų kainas, angliavandenių, baltymų, riebalų kiekius“, – aiškina V.Sakas.

Jis pabrėžia, kad cepelinai tinka seneliams ir vaikams, veganams, vegetarams, mėsėdžiams ir visavalgiams, dietininkams, širdininkams ir net tiems, kurie nori sulieknėti – tereikia pasirinkti tinkamą įdarą ir padažą.

Restoranams ir kavinėms pateiktuose valgiaraščiuose – ne tik įprasti tarkuotų bulvių cepelinai su kiaulienos faršu, grietine bei spirgais ar baravykų įdaru ir grybų padažu.

Turėtų būti siūloma cepelinų su troškintos elnienos įdaru ir vyno padažu, su baklažanų ir paprikos įdaru ir daržovių padažu, su kepto sterko įdaru ir kiaušinių sviesto padažu, su žirnių košės ar troškintų burokėlių įdaru ir mėsišku padažu...

Pasiūlymų – daugybė.

Vaikams turėtų patikti trintų bulvių ir varškės cepelinai su obuolių įdaru ir saldžiu vaniliniu padažu.

V.Sakas dar negavo atsakymų iš maitinimo įstaigų savininkų, tačiau vilties nepraranda. Juo labiau, kad jo idėja patiko vilniečiams – tie esą jau kažką ruošia.

Užpernai pasklido žinia, kad Amerikos lietuviai Tarptautinę cepelinų dieną siūlo rengti pirmąjį vasario sekmadienį.

Šią dieną visi buvo raginami kartu su šeimomis gaminti cepelinus ir jais vaišintis..

„Nesąmonė! Juk būtent rudenį vyksta bulviakasiai. O už talkininkams nuo seno po darbų ruošiamos cepelinų vaišės. Šį patiekalą lietuviai labai mėgsta“, – sako maisto ekspertas.

Ir priduria: „Šiandien cepelinus gamina visi, kas netingi, skelbiasi cepelinų karaliais ar karalienėmis. Aplankiau beveik visus Lietuvos restoranus, kavines, užeigas, maitinimo įmones, net kaimo sodybas, kur gaminami cepelinai, bet tikrų žemaitiškų cepelinų radau tik Klaipėdos rajono Žvejų ir medžiotojų namuose „Žaliasis slėnis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu