Seimas spręs dėl pilnametystės išmokos

Siūloma kiekvienam vaikui,

Seimas spręs dėl pilnametystės išmokos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas spręs dėl pilnametystės išmokos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas spręs dėl pilnametystės išmokos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas spręs dėl pilnametystės išmokos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 13, 2016, 5:11 PM, atnaujinta May 13, 2017, 4:35 AM

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė tokiam „darbiečio“ Valentino Bukausko pateiktam Išmokų vaikams įstatymo papildymo projektui. Už jį po pateikimo balsavo 42 Seimo nariai, 6 buvo prieš, 29 parlamentarai susilaikė.

Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Socialinių reikalų ir darbo komitete. Dėl šio projekto taip pat nuspręsta prašyti Vyriausybės išvados. Spalio 18 d. Seimas ketina sugrįžti prie šio projekto svarstymo.

„Džiaugiuosi, kad Seimo nariai po pateikimo pritarė mano pasiūlymui 18 metų sulaukusiam asmeniui skirti vienkartinę daugiau nei 2 tūkst. eurų išmoką. Ši piniginė parama būtų didelė pagalba vaiką mokslams ruošiančioms šeimoms ir savarankišką gyvenimą pradedančiam jaunimui. Daugiau nei pusės Lietuvos gyventojų alga nesiekia vidutinio užmokesčio, tad šie 2 tūkstančiai eurų palengvintų daugelio šeimų gyvenimus. Taip pat manau, kad ši išmoka prisidėtų prie emigracijos mažinimo, nes tokiu būdu savo šalies jaunimui parodytume, kad valstybė jais rūpinasi ir stengiasi gyvenimo sąlygas gerinti čia, Lietuvoje“, – sako Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas Valentinas Bukauskas.

Ši išmoka grynaisiais pinigais išmokama nebūtų ir suteikiama tik tikslingam panaudojimui.

„Ši vienkartinė išmoka būtų skirta tik tiksliniam panaudojimui, kaip mokymosi priemonėms įsigyti, gydymui apmokėti, būsto remontui ar nuomai, mokesčiams apmokėti bei kitoms reikmėms. Pinigai būtų gaunami tik jų paskirtį suderinus su savivaldybės administracijos vadovu ar jo įgaliotu asmeniu“, – sako V. Bukauskas.

Pagal projektą, vienkartinė išmoka grynaisiais pinigais neišmokama. Vienkartinė išmoka, kaip siūlo projekto autorius, gali būti panaudota studijų ir neformaliojo švietimo išlaidoms padengti, mokymosi priemonėms įsigyti; socialinėms reikmėms, baldams, buitinei, vaizdo ir garso technikai, namų apyvokos reikmenims, asmeniniam kompiuteriui įsigyti; mokamų sveikatos priežiūros prekių ir paslaugų išlaidoms apmokėti. Tokia išmoka galėtų būti panaudota būstui (gyvenamosioms patalpoms) pirkti, statyti, remontuoti, rekonstruoti; būsto nuomai; mokesčiams už nuomojamo ar nuosavybės teise turimo būsto komunalines paslaugas; žemės sklypui įsigyti, taip pat ir kitoms reikmėms, suderinus su savivaldybės administracijos vadovu ar jo įgaliotu asmeniu.

Vienkartinę išmoką siūloma skirti sukakus pilnametystei, neatsižvelgiant į tai, kad asmenims, kuriems buvo nustatyta vaiko globa (rūpyba), pasibaigus vaiko globai (rūpybai) dėl pilnametystės, emancipacijos ar santuokos sudarymo, buvo išmokėta vienkartinė išmoka įsikurti.

Pagal projektą, vienkartinė išmoka sukakus pilnametystei neskiriama ir nemokama, jeigu asmuo yra suimtas, atlieka su laisvės atėmimu susijusią bausmę, jam Baudžiamojo proceso kodekso nustatyta tvarka paskirtos priverčiamosios stacionarinio stebėjimo specializuotose psichikos sveikatos priežiūros įstaigose medicinos priemonės, paskelbta jo paieška ar jis teismo pripažintas nežinia kur esančiu, – kol neišnyksta nurodytos aplinkybės.

Šiuo metu nėra tokio teisės akto, kuris numatytų galimybę asmenims, sukakusiems 18 metų, gauti vienkartinę išmoką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.