ŽŪM darbo grupė teigiamai įvertino J. Miliaus ataskaitą

Žemės ūkio ministrės sudaryta

ŽŪM darbo grupė teigiamai įvertino J.Miliaus ataskaitą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
ŽŪM darbo grupė teigiamai įvertino J.Miliaus ataskaitą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2016, 3:56 PM, atnaujinta May 13, 2017, 4:59 AM

Nepaisant to, kad ataskaitoje pripažįstama, jog pernai tarnyba gavo du pranešimus iš Rusijos dėl Kauno bendrovės „Judex“ koldūnuose rastos listerijos ir salmonelės, apie kurias visuomenei nepranešta, ataskaitos autoriai rašo, kad didesnių veiklos trūkumų nebuvo. 

„Ataskaitoje nenustatyta žymesnių trūkumų, kurie keltų įtarimų ar pagrįstų netinkamą tarnybos direktoriaus ir tarnybos veiklą, todėl jos direktoriaus Jono Miliaus 2015-2016 metų sausio- rugpjūčio mėnesių veiklos ataskaita vertinta teigiamai“,  - rašoma darbo grupės posėdžio protokole. 

Darbo grupės vadovas žemės ūkio viceministras Saulius Jakimavičius sakė nekomentuosiantis J.Miliaus ataskaitos, kol ji nebus aptarta Vyriausybėje. 

„Aš kol kas nenorėčiau komentuoti to dalyko. Ataskaita yra pateikta vertinti Vyriausybei. Kiek žinau, posėdis vyks ketvirtadienį ir po Vyriausybės vertinimo galėčiau komentuoti. Man dabar tikrai nebūtų etiška komentuoti“, – BNS tvirtino S.Jakimavičius. 

Vyriausybės kanceliarijos Kaimo reikalų ir darnios plėtros skyriaus bei Ekonominių pažeidimų ir korupcijos prevencijos skyriaus pažymoje nurodoma, kad ataskaitoje pateikiama pakankamai išsamui informacija apie visos tarnybos veiklą, tačiau labai ribotai informuojama apie tarnybai pavaldaus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto darbą – jos tikslus, būdus, metodus ir procedūras, kas visuomenėje sukėlė abejonių. 

„Siūloma ieškoti būdų didinti šio instituto veiklos skaidrumą, pavyzdžiui, į valdymą įtraukiant kitų valstybinių laboratorijų atstovus – Visuomenės sveikatos ar Higienos instituto, taip pat nepriklausomus mokslininkus ar mokslo institucijas, socialinius partnerius“, – rašoma Vyriausybės specialistų išvadoje. 

J.Miliaus ataskaitoje, be kita ko, pateikiami duomenys apie šaldytus maisto produktus gaminančios Kauno bendrovės „Judex“ kontrolę. Nurodoma, kad tarnyba 2015 metais atliko 9 „Judex“ patikrinimus, o 2016-aisiais – 5. 

2015 metais tikrinant „Judex“ pagal planą, nustatyta įvairių patalpų ir įrangos higienos pažeidimų, o neplanuotai tikrinta, gavus vartotojo skundą dėl didžkukulių kokybės (faktai nepasitvirtino) ir vienoje produktų partijoje radus salmonelių – jas uždrausta ją tiekti į rinką. Apie tai visuomenei taip pat nebuvo pranešta.   

Tarnyba pernai gavo du pranešimus iš Rusijos dėl „Judex“ koldūnuose nustatytos listerijos – jai buvo nurodyta atlikti dezinfekciją, sugriežtinti higienos kontrolę. Be to, iš Rusijos gauti pranešimai apie koldūnų ženklinimo pažeidimus, įmonei nurodyta sugriežtinti žaliavų kontrolę ir atlikti produkcijos sudėties tyrimus, rašo J.Milius. 

Šiemet tikrinant „Judex“, nustatyti patalpų paviršių pažeidimimai, korozija, ji neatliko savikontrolės tyrimų. Du neplaniniai „Judex“ patikrinimai atlikti pagal vartotojų skundus dėl gaminių kokybės, tačiau ši informacija nepasitvirtino. 

Gavus Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) informaciją, kaip rašoma J.Miliaus ataskaitoje, buvo atlikti visų sustabdytų ir įmonės sandėliuose esančių pusgaminių tyrimai. Dėl salmonelių uždrausta realizuoti vieną koldūnų „Liux“ partiją, nustačius listerijos bakteriją, liepta sustabdyti koldūnų „Ruskije“ partijos eksportą į Rusiją. 

J.Miliaus ataskaitoje taip pat pateikiama informacija apie Europos Komisijos maisto saugos tarnybos, trečiųjų šalių ekspertų auditą, tarptautinius projektus maisto saugos ir veterinarijos srityse, tarnybos išteklių valdymo rezultatus, priemones ir darbus siekiant geresnių veiklos rezultatų. 

Ataskaitoje taip pat pateikiama informacija apie STT atliktos korupcijos rizikos analizės Maisto ir veterinarijos tarnyboje išvadas, rekomendacijas ir jų įgyvendinimą. Nurodoma, kad į rekomendacijas atsižvelgta, o konkrečias priemones planuojama baigti iki šių metų pabaigos.. 

Klausimas dėl galimybės J.Miliui toliau eiti pareigas iškilo, teisėsaugai pateikus jam įtarimus piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu. Tokie patys įtarimai pareikšti ir tarnybai pavaldaus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Kauno skyriaus vadovui Vytautui Pamakščiui, kuris kitame ikiteisminiame tyrime įtariamas ėmęs kyšius už tai, kad klastotų įmonių tyrimų rezultatus. 

Teisėsauga įtaria, kad „Judex“ per parlamentarą „tvarkietį“ Petrą Gražulį siekė paveikti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus. 

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Algirdas Butkevičius ragina J.Milių trauktis iš pareigų, tačiau nuo 2010 metų tarnybai vadovaujantis pareigūnas teigia to daryti neketinantis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.