Lietuviui Švedijos kalėjimas baisesnis už Lukiškes

Už 17-metės švedės Lisos Holm nužudymą iki gyvos galvos nuteistas 36 metų lietuvis Nerijus Bilevičius nori bausmę atlikti tėvynėje.

Už 17-metės švedės Lisos Holm nužudymą iki gyvos galvos nuteistas 36 metų lietuvis Nerijus Bilevičius nori bausmę atlikti tėvynėje.
Už 17-metės švedės Lisos Holm nužudymą iki gyvos galvos nuteistas 36 metų lietuvis Nerijus Bilevičius nori bausmę atlikti tėvynėje.
Lietuvis N.Bilevičius nenori kalėti šalyje, kurioje žiauriai nužudė jos pilietę septyniolikametę L.Holm. Jis nori pasirinkti prastesnes sąlygas Lietuvos kalėjime.
Lietuvis N.Bilevičius nenori kalėti šalyje, kurioje žiauriai nužudė jos pilietę septyniolikametę L.Holm. Jis nori pasirinkti prastesnes sąlygas Lietuvos kalėjime.
L.Holm
L.Holm
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

2016-09-15 17:03, atnaujinta 2017-05-12 23:46

Vienutėje Švedijos kalėjime laiką leidžiantis N.Bilevičius nenori kalėti šalyje, kurioje atėmė gyvybę jaunai merginai, nors sąlygos atlikti bausmę čia nepalyginti geresnės nei Lietuvoje.

N.Bilevičius jau kreipėsi į Švedijos tarnybas, kad būtų kuo greičiau perkeltas į Lietuvą.

Savo nenorą kalėti L.Holm gimtinėje jis aiškina dviem priežastimis: nenori būti šalyje, kurios kalbos nesupranta, ir dideliu atstumu, kuris skiria jį nuo žmonos ir tėvų.

„Mano žmona ir tėvai turi galimybę mane aplankyti, bet dėl mus skiriančio atstumo jie negali to padaryti“, – prašydamas perkelti jį į Lietuvą rašė N.Bilevičius.

Spręstų Lietuvos teismas

Lietuva kol kas nėra gavusi oficialaus žudiko prašymo leisti jam bausmę atlikti mūsų valstybėje. Jei jis bus gautas, svarstys.

Dėl leidimo atlikti bausmę Lietuvoje turi kreiptis ne pats N.Bilevičius, o tarnyba, kuri prižiūri nuteistąjį.

Tos tarnybos pareigūnai turi užpildyti tam tikrą prašymo formą ir atsiųsti ją Teisingumo ministerijai.

Ji prašymą perduos apylinkės teismui, kurio teritorijoje Lietuvoje gyveno N.Bilevičius.

Grįžimas gali užtrukti

Ši procedūra nėra trumpa. Per mėnesį nuo dokumentų gavimo pradžios teismas privalėtų persvarstyti N.Bilevičiaus bylą pagal Lietuvos baudžiamojo kodekso reikalavimus ir paskirtų jam atitinkamą bausmę.

Už nužudymą didžiausia numatoma bausmė Lietuvoje yra laisvės atėmimas iki gyvos galvos, todėl vargu ar 17-metės žudikui ji būtų sušvelninta.

Priėmęs sprendimą dėl bausmės dydžio teismas pats toliau tęstų susirašinėjimą su švedais, kurie dar gali skųsti Lietuvos sprendimą aukštesnės instancijos teismui.

Ir tik sprendimui įsigaliojus ne vėliau kaip po 30 dienų N.Bilevičius būtų atgabentas į Lietuvą ir uždarytas į kalinimo įstaigą, kurioje turėtų atlikti teismo skirtą bausmę.

Artimieji užsimanė pinigų

Kol sprendžiama dėl N.Bilevičiaus perdavimo Lietuvai, švedai turi ir daugiau problemų su lietuviais. N.Bilevičiaus žmona 35 metų Irina ir jo brolis 32 metų Aivaras Švedijai pateikė ieškinius dėl neteisėto jų įkalinimo.

I.Bilevičienė savo ieškinyje nenurodo, kokios konkrečios sumos norėtų už 10 dienų, praleistų tardymo izoliatoriuje, o dvi savaites už grotų praleidęs A.Bilevičius užsimojo iš peties.

Jis reikalauja 250 tūkst. Švedijos kronų (daugiau nei 26 tūkst. eurų) už tardymo izoliatoriuje esą patirtus kankinimus ir 50 tūkstančių kronų (apie 5242 eurus) tariamai negautų pinigų.

Skundžiasi nerandantis darbo

Savo ieškinyje A.Bilevičius teigė, kad dėl įkalinimo prarado darbą Švedijoje ir buvo priverstas grįžti į Lietuvą, bet dėl didelį atgarsį turinčios bylos negali čia įsidarbinti.

A.Bilevičius skundžiasi, kad yra patekęs į nepavydėtiną padėtį – Lietuvoje niekam nereikalingas, o grįžti į Švediją bijo.

Švedijos teisingumo kancleris mano, kad A.Bilevičius nėra vertas nė kronos, nes nepadėjo tirti bylos, slėpė jam žinomas aplinkybes. Be to, esą nėra jokių įrodymų, kad paleistas iš areštinės jis negalėjo toliau dirbti ir užsidirbti.

I.Bilevičienei gali pasisekti labiau – jai gali būti sumokėta 13 tūkstančių kronų (apie 1364 eurus) kompensacija už neteisėtą sulaikymą.

Žudikas teisme sekė pasakas

* L.Holm dingo pernai birželio 7-osios vakarą, tačiau jos kūnas buvo rastas tik po penkių parų daržinėje, kurioje kartu su kitais žmonėmis dirbo N.Bilevičius ir jo brolis Aivaras.

* Sulaikytas N.Bilevičius tvirtino, kad L.Holm niekada nėra matęs, ir aiškino, jog jo DNR ir kraujo ant 17-metės kūno ir drabužių galėjo atsirasti atsitiktinai, nes dažnai įsipjauna, serga žvyneline, todėl iš rankų bėga kraujas.

* Paklaustas, kodėl žmogžudystės vietoje buvo rasta jo spermos, N.Bilevičius aiškino, kad ten eidavęs masturbuotis.

* Visus jo pasiaiškinimus teismas įvertino kritiškai ir skyrė griežčiausią bausmę – įkalinimą iki gyvos galvos.

* Nužudytos L.Holm tėvui, motinai ir seseriai N.Bilevičius turės sumokėti po 50 tūkst. Švedijos kronų (po 5242 eurus) ir padengti bylinėjimosi išlaidas – 130 tūkst. kronų (13 952 eurus).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.