Mirusio kario tėvai: „Iš mūsų dar ir tyčiojasi“

Staiga nuo sepsio gegužę mirusio šauktinio Martyno Jurkaus motina iki šiol nežino, kaip kariuomenė oficialiai pasiteisins dėl jos sūnaus mirties. „Aš jam dabar mintimis vis sakau: „Tau ten gerai, Martynai, tau ten gerai“, – kalbėjo Ingrida Jurkuvienė.

Kai Ruklos mokomajame pulke kareiviško maisto ragavo (iš kairės) kariuomenės vadas J.V.Žukas, krašto apsaugos ministras J.Olekas ir prezidentė D.Grybauskaitė, žiurkių pernešamų bakterijų čia dar nebuvo. Jos pasirodė po poros mėnesių.
Kai Ruklos mokomajame pulke kareiviško maisto ragavo (iš kairės) kariuomenės vadas J.V.Žukas, krašto apsaugos ministras J.Olekas ir prezidentė D.Grybauskaitė, žiurkių pernešamų bakterijų čia dar nebuvo. Jos pasirodė po poros mėnesių.
Kai Ruklos mokomajame pulke kareiviško maisto ragavo (iš kairės) kariuomenės vadas J.V.Žukas, krašto apsaugos ministras J.Olekas ir prezidentė D.Grybauskaitė, žiurkių pernešamų bakterijų čia dar nebuvo. Jos pasirodė po poros mėnesių.
Kai Ruklos mokomajame pulke kareiviško maisto ragavo (iš kairės) kariuomenės vadas J.V.Žukas, krašto apsaugos ministras J.Olekas ir prezidentė D.Grybauskaitė, žiurkių pernešamų bakterijų čia dar nebuvo. Jos pasirodė po poros mėnesių.
Kalbėdama apie kariuomenėje staiga mirusį savo sūnų Martyną I.Jurkuvienė niekaip negali sulaikyti ašarų.
Kalbėdama apie kariuomenėje staiga mirusį savo sūnų Martyną I.Jurkuvienė niekaip negali sulaikyti ašarų.
Į kariuomenę sūnų Martyną išlydėję tėvai dabar jį gali aplankyti tik kapinėse.
Į kariuomenę sūnų Martyną išlydėję tėvai dabar jį gali aplankyti tik kapinėse.
Daugiau nuotraukų (5)

Ieva Grinevičiūtė („Lietuvos rytas“)

Sep 17, 2016, 2:16 PM, atnaujinta May 12, 2017, 7:32 PM

I.Jurkuvienė teigė per keliolika kančios savaičių jautusi ne tik įvykį tiriančių Kauno prokurorų, bet ir gydytojų, nepranešusių tėvams, kad jų sūnus merdi, patyčias.

„Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Patriotai“ atliktas nepriklausomas tyrimas atskleidžia kariuomenės tarnybų pastangas išvengti atsakomybės už kario, kuriam mažiausiai dešimt valandų nebuvo suteikta medikų pagalba, mirtį bei už graužikų nešiojamo užkrato – jersinijų (lot. Yersinia) – protrūkį Ruklos mokomajame pulke.

Jersiniozė yra bakterinė infekcija, kuria užsikrečiama suvalgius žiurkių ar pelių apdergto maisto.

Viena šios bakterijos rūšių yra maro sukėlėja.

Namie – gedulas ir nežinia

Ingrida ir Kęstutis dar neiškrovė iš Ruklos parsivežtų savo vienturčio sūnaus 21 metų Martyno daiktų.

Vaikino būta tikro Lietuvos patrioto – savanoriu užsirašęs į Lietuvos kariuomenę, jis trispalve pažymėjo visus savo drabužius.

„Maniau, kad tai yra saugu. Kur dar gali būti saugiau, jeigu ne kariuomenėje ir kariuomenės ligoninėje?“ – graudenosi I.Jurkuvienė.

Ji vis dar gyvena laukimu: pirkdama maistą būtinai nepamiršta ir Martyno mėgstamų saldumynų.

Tačiau šokolado batonėliai, motinos stropiai dėliojami ant altorėlio, kurį tėvai įrengė mirusiam sūnui, valgytojo taip ir nesulaukia.

Dokumento dar nematė

Tėvai palaidojo sūnų taip ir neturėdami dokumento apie jo mirties priežastį.

„Kauno prokuratūra iki šios dienos mums nesuteikė jokios informacijos.

Mes kelis kartus skambinome dėl medicinos išvadų, bet mums nieko nesako. Esą vis dar laukia laboratorinių tyrimų“, – lėtai dėliojo žodžius I.Jurkuvienė.

Mirusio šauktinio tėvams aiškinama, kad dar nepavyko išauginti pasėlio arba kad pasikeitė tyrėja, nes senoji išėjo į pensiją, na, ir, žinoma, prokuratūrai vasarą buvo atostogos.

I.Jurkuvienė tai vadina patyčiomis, kaip ir reanimacijos skyriaus vadovo atsikirtimą į klausimą, kodėl tėvams nebuvo pranešta, kad jų sūnus merdi.

„Ar tai mes, mergaitės, turime visiems skambinti?“ – prisiminė gedinti motina mediko ironiją.

Kariuomenė iš dalies padengė M.Jurkaus laidojimo išlaidas.

Paskirta suma – 760 eurų, arba 20 bazinių socialinių išmokų.

Padėjo atkakli močiutė

Šių metų gegužės viduryje staiga mirus šauktiniui M.Jurkui, Ruklos mokomajame pulke buvo kilęs šauktinių maištas: jauni vyrai atsisakė eiti valgyti į pulko valgyklą.

Tačiau visuomenė apie tai, kodėl jie tai darė, nesužinojo vienam su Lietuvos kariuomene bendradarbiaujančiam interneto portalui paskleidus melą, esą mirusio šauktinio tėvai nenori, kad būtų viešinama jų sūnaus mirties priežastis.

„Tai – melas“, – sakė „Patriotams“ M.Jurkaus tėvai.

Pasak I.Jurkuvienės, sūnaus mirties dieną kažkas paskambino jos vyrui ir paklausė, ar jie sutinka, kad visuomenei būtų teikiama informacija apie jų sūnaus diagnozę.

Vyras, tądien ne sykį prašytas duoti interviu apie sūnaus mirtį, į visus klausimus atsakinėdavo: „Ne, nenoriu, nieko nekalbėsiu.“ Taip daugelyje žiniasklaidos priemonių atsirado sakinys – mirusio šauktinio tėvai atsisako atskleisti mirties priežastį.

Tačiau tiesą apie galimas sūnaus mirties priežastis tėvai sužinojo ne iš sūnų pražudžiusio Ruklos medicininės paramos vieneto vadų, o iš dar vieno tuo pat metu susirgusio kario – Elvino Uinskio – močiutės Nijolės Uinskienės.

Ji sugebėjo išplėšti ūmai karščiuoti pradėjusį anūką iš kariuomenės medikų gniaužtų.

„Aš jiems sakiau, kad jeigu šitas vaikas mirs, aš juos pasodinsiu į kalėjimą“, – pasakojo graužikų platinama liga užkrėsto kario močiutė.

„Man geriau sveikas dezertyras nei miręs karys“, – tėškė Ruklos pulko vadui N.Uinskienė. Ji dar suspėjo pasikalbėti su keliais po M.Jurkaus mirties į ligoninę atvežtais kariais.

Faktą, kad Rukloje jersinioze užsikrėtė ne vienas karys, patvirtina ir įrašas oficialiame ligoninės pateiktame išraše apie šauktinio E.Uinskio būklę: „Epidemiologinė anamnezė: kariniame dalinyje yra ir daugiau sergančių asmenų.“

„Aš – smalsus, visuomeniškas žmogus. Teko ligoninėje bendrauti su kareiviais, kurių ten buvo ganėtinai nemažai. Jie buvo atvežti, bet jų tėvams apie tai nepranešta“, – liudijo N.Uinskienė.

Suremontavo virtuvę

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas patvirtino visus „Patriotų“ surinktus faktus: kad po M.Jurkaus mirties kariai atsisakė valgyti Ruklos valgykloje ruošiamą maistą, kad apkrėstų karių buvo ne vienas ir kad po šio incidento Rukloje susigriebta remontuoti virtuvę.

– Kareiviai ilgai nėjo valgyti? – „Patriotai“ paklausė J.Oleko.

– Taip, be abejo.

– Daug jų buvo patekę į ligonines, kai mamos vežiojo ir traukė juos iš ten.

– Taip, aš kontaktavau ir su medikais, ir...

– Tai ką jūs po to padarėte?

– Dar kartą atlikome tos pačios valgyklos patikrinimą, vyksta ir tos valgyklos remontas, o pagalba kariams, kurie buvo nukentėję, buvo suteikta kvalifikuotų profesionalų.

Liudininkai – prigąsdinti

„Mama, tik tu niekam nesakyk“, – viešosios įstaigos Karių teisių gynimo centro generalinis direktorius Laimonas Jakas citavo karių žinutes, siųstas motinoms.

Jis pasakojo, jog kariai buvo užčiaupti prigrasinus, kad už šnekėjimą bus baudžiama – nesuteikiama laisvadienių.

„Kariuomenės vadas, mano įsitikinimu, susidorojo su tais kariais, kurie boikotavo pietus ir nevalgė, o po boikoto praėjus trims dienoms įsakymu šiuos šauktinius išskirstė po skirtingus dalinius ir pasakė, jog taip padaryta, kad būtų užtikrinta drausmė.

Kariuomenės vadas prisidengė drausme, bet aš pasakysiu – tai buvo įspėjimas visiems profesionalams, savanoriams, šauktiniams, kad jei dar kartą kas nors taip pasielgs, visiems bus vienodai.

Tai buvo žinia visai kariuomenei: pastreikuosite, pasakysite teisybę – būsite nubausti. Dėl to kariai bijo kalbėti“, – L.Jakas pasakojo apie savo nepriklausomo tyrimo rezultatus.

10 valandų nekvietė gydytojo

Jersiniozė yra pagydoma, jei gydyti pradedama laiku.

M.Jurkus karščiuoti pradėjo gegužės 15-osios paryčiais. „39,2 laipsnio temperatūra, paguldė į kariuomenės medicinos punktą“, – tokia žinute Martynas pasidalijo savo socialinio tinklo paskyroje 10 val. 55 min., o 11 val. 5 min. paskambinęs motinai pasisakė, kad smarkiai karščiuoja, skauda galvą, o kraujo paėmusios medicinos seserys sugirdė jam ibuprofeno ir liepė gulėti.

„Kas tau? Gal encefalitas? Jei tik bus blogiau – skambink“, – prisiminė motina savo paskutinį pašnekesį su sūnumi.

Vėliau Martynas neskambino pats ir neatsiliepė į sunerimusių tėvų skambučius.

„Pirmadienio rytą sulaukėme skambučio iš reanimacijos skyriaus“, – sunkiai ašaras tramdė I.Jurkuvienė.

Ligoninė pranešė apie sūnaus mirtį ir paragino atsiimti kūną.

L.Jako tyrimas I. ir K.Jurkams atskleidė, kad jų sūnus, pagal dokumentus miręs nuo „nepatikslinto sepsio“, mažiausiai dešimt valandų nesulaukė gydytojo pagalbos.

Sergantį vaikiną į automobilį, turėjusį vežti jį į Jonavos ligoninę, išnešė draugai, nes jis jau nebegalėjo paeiti.

Iš Jonavos merdintis karys buvo pervežtas į Kauną. Antrą valandą nakties šauktinis prarado sąmonę ir anksti rytą mirė.

Kariškių atsakymas buvo paprastas: „Šiuo metu yra tokia sistema, ir nėra prasmės laikyti savaitgaliais gydytojo.“

Medikai kaltės neprisiims

Ruklos medicininės paramos vieneto vadas majoras Robertas Jurelevičius pasistengė labiausiai, kad visuomenė nesužinotų tiesos apie M.Jurkaus mirtį.

Iškart po kario mirties jis žiniasklaidai pranešė, kad pats šauktinis pagalbos kreipėsi pavėluotai – jau ligai įsisiūbavus, apie 15 val.

L.Jakui įtarimų kelia ir medicinos dokumentuose fiksuotas merdinčio kario pervežimo į Jonavos ligoninę laikas: „Čia rašoma 20 val., nors visi specialistai jį apžiūrėjo tik po dviejų valandų ir per 8 min. išsiuntė į Kauną. Taip išeitų, kad ir Jonavos ligoninėje medikai dvi valandas nekreipė dėmesio į merdintį karį.“

Karo medicinos tarnybos vadė pulkininkė leitenantė Jolita Sesartienė sakė, kad kaltieji bus nustatyti atlikus tyrimą.

Majoras R.Jurelevičius teigė, kad jersenioze kariai užsikrėtė ne kariniame dalinyje, bet namuose arba užvalgę mėsainių iš paslaptingo furgonėlio, klajojančio Ruklos apylinkėse.

Tačiau „Lietuvos ryto“ televizijos laidai „Patriotai“ Rukloje buvo patvirtinta, kad čia galima užsikrėsti ne tik jersinioze, bet ir legionelėmis – dar viena nešvaros infekcija, kuri plinta, kai tiekiamas nepakankamai karštas vanduo.

Dėl šios priežasties kariams prieš du mėnesius buvo uždrausta naudotis dušais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.