Per kiaurasamtį byra J. Oleko, bet ne socialdemokratų reitingai

Buvo galima tikėtis, kad vadinamasis auksinių kiaurasamčių ir šakučių skandalas, sukeltas dėl šalies kariuomenei fantastiškai brangiai pirktų virtuvės įrankių, tikrai paveiks visuomenės nuomonę apie kai kuriuos politikus bei institucijas. Maždaug taip ir atsitiko.

Gerokai smuktelėjo ir J.Oleką bene aštriausiai kritikuojančios D.Grybauskaitės reitingai.<br>T.Bauro nuotr.
Gerokai smuktelėjo ir J.Oleką bene aštriausiai kritikuojančios D.Grybauskaitės reitingai.<br>T.Bauro nuotr.
Reitingai.
Reitingai.
Reitingai.
Reitingai.
Reitingai.
Reitingai.
Reitingai.
Reitingai.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 17, 2016, 3:42 AM, atnaujinta May 12, 2017, 8:43 PM

Liepos mėnesį krašto apsaugos ministrą Juozą Oleką palankiai vertino 29,2 procento šalies gyventojų, nepalankiai 30,3 proc., o dabar šie skaičiai atitinkamai 16,8 ir 50,8.

Lietuvos kariuomene viduvasarį pasitikėjo 57 proc. piliečių, o nepasitikėjo 13,8 proc., rudens pradžioje pasitikinčiųjų sumažėjo iki 48,1 proc., o nepasitikinčiųjų padaugėjo iki 18,8 procento.

Tokie visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ apklausos, atliktos rugsėjo 2-10 dienomis, rezultatai.

Beje, pastaruoju metu gerokai smuktelėjo ir dėl brangių virtuvės įrankių J.Oleką bene aštriausiai kritikuojančios prezidentės, vyriausiosios ginkluotųjų pajėgų vadės Dalios Grybauskaitės reitingai.

Šalies vadovė lieka populiariausia politikė, bet per porą mėnesių palankiai ją vertinančių gyventojų sumažėjo iki 52,9 proc. (liepą buvo 58,6), o turinčiųjų neigiamą nuomonę padaugėjo iki 29.9 proc. (buvo 24,3). Tai, kad D.Grybauskaitė geriausiai atstovauja jų interesams, mano 16,2 proc. apklaustųjų (buvo 18,8). Ženkliai krito ir pasitikėjimas Prezidentūra – nuo +33 iki +22.

Palyginti su liepos mėnesio apklausa žmonės dabar daug reikliau įvertino visas institucijas, parašę joms prastesnius pažymius.

O kaip nuolat suputojantys skandalai paveikė Seimo rinkimams besirengiančių partijų gerbėjus?

Nors ne vienas politikos ekspertas spėjo, jog krašto apsaugos ministro socialdemokrato J.Oleko kalimas prie kryžiaus gali smogti nuostoliais ir jo atstovaujamai valdančiajai partijai, taip neatsitiko. Socialdemokratai toliau liko partijų rikiuotės viršūnėje, o Seimo rinkimuose šiuo metu už juos balsuotų netgi daugiau žmonių, nei prieš du mėnesius – 16 proc. (buvo 14,2).

„Socialdemokratų partijos reitingas nesumažėjo, nes dėl brangių virtuvės įrankių kilęs triukšmas turi dirbtinio skandalo požymių – jo įpūtėjams nepavyko užtušuoti kairiųjų pastangų spręsti šią problemą teisiniu keliu“, – aiškino politologas Lauras Bielinis.

Šį kartą apklausos dalyvių teismui buvo pateiktas visų keturiolikos partijų ir koalicijų, spalio 16-ąją susirungsiančių parlamento rinkimuose sąrašas.

Antrojoje vietoje pagal už ją nusiteikusių balsuoti piliečių skaičių liko Lietuvos žaliųjų ir valstiečių sąjunga -- 12,6 proc. (buvo 12), o trečiojoje – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 9,2 proc. (buvo 10,8).

Gana aukštai vertinama ir sąrašo naujokė -- Antikorupcinė N.Puteikio ir K.Krivicko koalicija. Tiesa, norint prasimušti į Seimą, daugiamandatėje rinkimų apygardoje jai reikia surinkti ne mažiau kaip 7 proc. balsų.

Vėl į gilią duobę vėl griuvo Liberalų sąjūdis. Jo rėmėjų per du mėnesius nuo 5,9 proc. sumažėjo iki 2,7 procento. Neatmestina, jog dalis žmonių nuo šios partijos nusisuko, rugsėjo 6-ąją išgirdę painią, bet menkai įtikinamą buvusio liberalų vedlio Eligijaus Masiulio išpažintį – neva jis iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio paėmęs ne 90 tūkst. eurų kyšį, o pasiskolinęs.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.