Išgėrusiems triukšmadariams – apynasris: smarkiai didės baudos

Žmonės, mėgstantys viešoje vietoje išlenkti taurelę, išgėrę rodytis viešai, maudytis apsvaigę ar lipti ant ledo, artimiausiu metu gali sulaukti daug didesnių baudų. Pirmadienį Vyriausybė pritarė pataisoms, kuriomis ketinama gerokai padidinti baudas už šiuos Administracinių teisės pažeidimų kodekso pažeidimus.

Išgėrusiems triukšmadariams – galingas apynasris.<br>V.Balkūno nuotr.
Išgėrusiems triukšmadariams – galingas apynasris.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-09-19 11:06, atnaujinta 2017-05-12 15:58

Vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas pranešė, kad Vyriausybė po pasitarimo pritarė baudų didinimui už alkoholio vartojimą viešoje vietoje ir už neblaivaus asmens pasirodymą viešoje vietoje.

Didės baudos girtuokliaujantiems viešoje vietoje

„Tai parengėme atsižvelgdami į sveikatos apsaugos ministro įsakymu parengtą ir patvirtintą veiksmų planą, kuriuo siūloma kovoti su alkoholio vartojimu. Taip siekiama sumažinti besaikį alkoholio vartojimą“, – sakė ministras.

Kiek galima išgerti ir būti viešoje vietoje, kad nesusilauktum baudos? „Kai viešoje vietoje griuvinėji ir pažeidinėji kitų garbę ir orumą. Esi ir atrodai netvarkingai. Tas buvimas nusprendžiamas vizualiai“, – sakė ministras T.Žilinskas.

Pasiteiravus, kiek promilių galima įpūsti, ministras teigė, kad galioja bendra taisyklė kaip ir vairuotojui. „Tačiau jei elgiesi tvarkingai ir gali pats tvarkingai grįžti namo, tai tikrai niekas nebaus“, – patikino pašnekovas.

Dabar didžiausia bausmė už pirmą tokį pažeidimą siekia 30 eurų, ją siūloma didinti iki 100 eurų. Pakartotinis pažeidimas užtrauktų baudą iki 200 eurų.

Įstatymo pataisoms dar turi pritarti Seimas. Planuojama, kad jos pradės galioti nuo kitų metų pradžios.

Žvejams – beveik 10 kartų didesnės baudos

Ministras Vyriausybėje taip pat pristatė pataisas dėl neatsargaus elgesio vandenyje ir ant ledo. Baudas ruošiamasi didinti net devynis kartus.

„Atsižvelgiama į tai, kad gelbėjimo operacijos kainuoja nemažus pinigus ir rizikuoja tiek Priešgaisrinės apsaugos gelbėjimo departamento pareigūnai, tiek kariškiai, ne kartą gelbėję žvejus“, – sakė T.Žilinskas.

Pasak ministro, šiuo metu baudos menkos. Jei būtų priimtos Vidaus reikalų ministerijos (VRM) siūlomos pataisos, baudos už pirmą pažeidimą siektų nuo 100 iki 500 eurų, o prasižengus pakartotinai grėstų bauda nuo 500 iki 900 eurų.

„Administracinė nuobauda yra tam, kad atgrasytų asmenis nuo veikos. Šiuo metu matome, kad žvejus išgelbėja, jie apsisuka ir toliau keliauja ant ledo lyties“, – teigė ministras.

Planuojama, kad pataisos pradės galioti nuo kitų metų.

K.Trečiokas: žvejai prasilenkia su logika

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas taip pat pasisakė dėl baudų didinimo žvejams ant ledo.

„Žvejas yra tokia būtybė, kuri kartais prasilenkia su logika. Turime daugybę atvejų, kai sraigtasparniais nukelia nuo lyčių, gelbėja su brangia technika ir gelbėtojai rizikuoja savo gyvybėmis. Ne tik valstybės pinigai, bet ir žmonės rizikuoja savo sveikata ir gyvybe.

Tik nukelia ant kranto, jis nusipurto ir drožia ant ledo. Tai reikia šitą keisti. Kai žinos, kokia bauda laukia... Taip tyčiotis negalima“, – sakė K.Trečiokas.

Ministras mano, kad žvejyba – tarsi atskira priklausomybės forma, tačiau žvejai taip pat turi susivokti.

„Dėl baudos dydžio proporcingumo galima ginčytis, tačiau ji turi būti tokia, kad mažai nepasirodytų“, – tvirtai kalbėjo ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.