Politikų dosnumo lenktynės

Ar olimpinių ir parolimpinių žaidynių laureatai turėtų gauti vienodas premijas? Tokios diskusijos su populizmo priemaišomis kilo, kai mūsų parolimpiečiai Rio de Žaneire pelnė du aukso ir vieną sidabro medalius.

Diskusijos su populizmo priemaišomis kilo, kai mūsų parolimpiečiai Rio de Žaneire pelnė du aukso ir vieną sidabro medalius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Diskusijos su populizmo priemaišomis kilo, kai mūsų parolimpiečiai Rio de Žaneire pelnė du aukso ir vieną sidabro medalius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2016, 6:42 AM, atnaujinta May 12, 2017, 1:50 PM

Sportininkų premijas už laimėjimus reglamentuoja Vyriausybės nutarimas, jame olimpinių žaidynių aukso medalis įvertintas 115,85 tūkst., sidabro – 57,92 tūkst., bronzos – 43,44 tūkst eurų. O premija už auksą parolimpinėse ar kurčiųjų žaidynėse yra 17,38 tūkst. eurų – kaip už penktąją vietą olimpinėse žaidynėse.

„Premijos už pasiekimus olimpinėse ir parolimpinėse varžybose turėtų būti suvienodintos.

Tai Vyriausybė gali padaryti pakeisdama savo nutarimą“, – vakar pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Premjeras Algirdas Butkevičius tą pačią dieną paskelbė, kad valstybinės premijos Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių nugalėtojams ir prizininkams bus dvigubinamos.

Seimo narys konservatorius Arvydas Anušauskas yra įregistravęs pataisą, kuria pasiūlė parolimpinių žaidynių čempionams mokėti pirmojo laipsnio valstybines pensijas kaip ir olimpiniams čempionams.

Parolimpiečių ir olimpiečių premijas sulyginti pasiūlė parlamentarė „darbietė“ Dangutė Mikutienė.

Kūno kultūros ir sporto departamento generalinio direktoriaus Edžio Urbanavičiaus teigimu, parolimpiečių premijas didinti galima pagal valstybės finansines galimybes, bet parolimpinių žaidynių pasiekimų prilyginti olimpiniams negalima.

Departamento vadovas priminė, jog ginčą dėl skirtingų sąlygų olimpinių ir neįgaliųjų žaidynėms jau yra sprendęs teismas ir savo nutartyje yra pareiškęs, kad šių žaidynių prizininkų skirtingas vertinimas nepažeidžia Konstitucijos, nes olimpinių žaidynių statusas ir reikšmė – išskirtinė, jose ir sportininkų konkurencija daug didesnė.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) 2010 metais nagrinėjo bylą, kurioje kurčiųjų vasaros olimpinių žaidynių medalių laimėtoja skundė sprendimą neskirti rentos.

Savo nutartyje LVAT teisėjų kolegija pažymėjo, kad olimpinės žaidynės yra reikšmingiausias ir žinomiausias pasaulyje tarptautinis sporto renginys, turintis ypatingą tarptautinę, sportinę ir istorinę reikšmę, čia pasiekiami patys aukščiausi pasaulyje sportiniai laimėjimai, o kurčiųjų žaidynės tokio statuso ir masto nėra pasiekusios, pasauliniame olimpiniame judėjime nėra vertinamos taip pat, kaip olimpinės žaidynės. (BNS, LR)

Apie Rio de Žaneiro parolimpines žaidynes – p. 14

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.