Seimui nepavyko uždrausti rūkyti balkonuose

Antradienį Seimui nepavyko uždrausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose. Parlamentas atmetė pataisas, kuriomis buvo ketinama drausti rūkyti teritorijose arčiau negu dešimties metrų spinduliu apie daugiabučius gyvenamuosius namus.

Seimas svarstė, ar uždrausti rūkyti balkonuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimas svarstė, ar uždrausti rūkyti balkonuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Matulas.<br>V.Balkūno nuotr.
A.Matulas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 20, 2016, 10:42 AM, atnaujinta May 12, 2017, 1:13 PM

Už draudimą balsavo 37 Seimo nariai, prieš buvo 22, o susilaikė 25.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė po balsavimo juokavo, kad pirmiausia reikėtų panaikinti rūkomąjį Seime, kuriame visuomet gausu parlamentarų.

„Tai pirmas žingsnis į kovą su rūkymu. Bendru sutarimu nutariame ir paprašysime Seimo kanceliarijos panaikinti rūkomąjį“, – pajuokavo Seimo pirmininkė.

Nenori uostyti dūmų

Pasak pataisos iniciatoriaus konservatoriaus Antano Matulo, jie sulaukė vis daugiau kritikos ir skundų, kad dėl neatsakingo kaimynų elgesio žmonės neturi galimybės apsaugoti savęs ir savo vaikų nuo pasyvaus rūkymo keliamo pavojaus sveikatai.

„Tabako dūmai dėl savo fizinių savybių dažnai ir dideliais kiekiais patenka į kaimynų butus – kaimynai arba verčiami pasyviai rūkyti savo namuose, arba negali vėdinti kambarių, naudotis savo balkonais, jiems sukeliama ne tik nepatogumų, bet ir žalojama jų sveikata“, – aiškinamajame rašte dėstė projekto iniciatorius A.Matulas.

Socialdemokratė Birutė Vėsaitė palaikė projekto nuostatą, kad būtų uždrausta rūkyti balkonuose.

„Gyventojai, kurie gyvena daugiabučio aukštesniuose aukštuose, neturi uostyti dūmų tų, kurie gyvena žemesniuose aukštuose, ypač vaikai“, – sakė politikė.

B.Vėsaitė prisiminė, kaip buvo piktinamasi prieš uždraudžiant rūkyti kavinėse, o dabar visi patenkinti. Ji mano, kad su tokiomis pataisomis būtų tas pats.

Liberalai draudimą vadino absurdu

Prieš draudimą rūkyti balkonuose sukilo liberalai. Jie pataisas vadino absurdiškomis.

Liberalas Eugenijus Gentvilas aiškino, kad butas, kaip ir balkonas, yra privati erdvė, todėl nereikėtų į ją kištis. Pasak jo, daugiabučių bendrijos turėtų išsiaiškinti šiuos dalykus.

„Kaip bus su privačios nuosavybės konstituciniu traktavimu?“ – retoriškai klausė E.Gentvilas.

Liberalas aiškino, kad, uždraudus rūkyti balkone, jis lauks ir kito draudimo. „Uždrausti kopūstus raugti balkone“, – sakė jis.

Kitas liberalas Kęstutis Glaveckas aiškino, kad faktiškai nė vienoje valstybėje nėra tokių draudimų. Parlamentaras teigė, kad pats nerūko, tačiau tokioms absurdiškoms pataisoms nepritaria.

„Kai kepa žuvį, tai nėra kur bėgti“, – palygino K.Glaveckas.

Andrius Mazuronis įstatymo pataisas vadino absurdu ir kraštutinumu ir pateikė pavyzdžių.

„Jei kaimynė užsidega žvakę levandų kvapo, bet man nepatinka, o patinka rožės – tai gal irgi drauskime.

Kai kaimynui nepatiks kaimynas, tai jis kvies policiją, ir ši turės gaudyti rūkančius. Tai bendrijos daugiabučių klausimai“, – aiškino liberalas A.Mazuronis.

2014 metų pabaigoje Seimas jau mėgino nustatyti tokį draudimą. Tuomet priimti įstatymo pataisą pritrūko balsų. Projekto kritikai tvirtino, kad taip Seimas įsiveltų į buitinius konfliktus, papildomai būtų apkrauta policija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.