Žydų gatvę papuošė užrašas lietuvių, hebrajų ir jidiš kalbomis

Vilniaus istorinio žydų kvartalo

Vilniaus istorinio žydų kvartalo širdyje atidengtas Žydų gatvę puošiantis meninis akcentas hebrajų ir jidiš kalbomis.
Vilniaus istorinio žydų kvartalo širdyje atidengtas Žydų gatvę puošiantis meninis akcentas hebrajų ir jidiš kalbomis.
Vilniaus istorinio žydų kvartalo širdyje atidengtas Žydų gatvę puošiantis meninis akcentas hebrajų ir jidiš kalbomis.
Vilniaus istorinio žydų kvartalo širdyje atidengtas Žydų gatvę puošiantis meninis akcentas hebrajų ir jidiš kalbomis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 20, 2016, 2:59 PM, atnaujinta May 12, 2017, 12:24 PM

Vilniuje gatvės puošybos elementų kitomis kalbomis jau galima rasti Islandijos gatvėje, Vašingtono skvere, Varšuvos, Rusų ir Totorių gatvėse.

„Ši nedidelė simbolinė lentelė parodo mūsų visų svetingumą, draugiškumą, taikingumą ir kitas vertybes, svarbias kiekvienam geram miestui“, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Pasak istorinių rašytinių šaltinių, Žydų gatvė Vilniuje minima nuo 1592 m. Joje buvo įsikūręs svarbiausias Lietuvos žydų dvasinis ir kultūrinis centras, veikęs nuo XVI a. pabaigos, šioje gatvėje šurmuliavo prekeiviai, veikė Stiklo turgus.

Žydų gatvės lentelė sukurta dviem kalbomis, nes Lietuvos žydų kultūroje buvo vartojamos abi kalbos: jidiš – istorinė šnekamoji Lietuvos žydų kalba ir hebrajų – sakrali, maldai, švietimui vartota kalba. Vilnių lankantiems miesto svečiams bus atpažįstama ir aktuali hebrajų kalba, o užrašas jidiš kalba bus itin brangus Lietuvos žydams, kurių dešimt procentų yra išsaugoję jidiš kalbą.

Meninio gatvės akcento atidengimo ceremonijoje dalyvavo Izraelio valstybės ambasadorius Amiras Maimonas, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Bendruomenės pirmininkė F. Kukliansky pastebėjo, kad nors lentelė ir mažytė, tačiau kokia simboliška, artėjant rugsėjo 23-iajai, Lietuvos žydų genocido dienai.

Lietuvoje gyvena apie 5 tūkstančiai žydų. Į simbolinės lentelės atidengimą Vilniuje susirinkusiai bendruomenei koncertavo žydų dainų ir šokių ansamblio „Fajerlech“ dainininkė, kuri atliko populiarią žydų dainą apie gatvelę, kuri simbolizuoja šilumą ir viltį. Šventės dalyviai vaišinosi žydiškais riestainiais beigeliais.

„Tai išties istorinė diena, praėjus 75 metams po to, kai šioje gatvėje veikė Vilniaus getas. Tai svarbus atmintinas dalykas, bet taip pat šiandien yra puiki proga prisiminti ir tai, kaip turiningai ir turtingai gyveno žydai Vilniuje, kalbėjo savo kalba, skaitė ir mokėsi hebrajų kalba. Dėkoju Vilniaus merui ir savivaldybei už pastangas išsaugoti žydų kultūros paveldą“, – sakė Izraelio valstybės ambasadorius A. Maimonas.

Gatvės eksterjero elementus hebrajų ir jidiš kalbomis sukūrė Vilniaus Gedimino technikos universiteto Architektūros fakulteto Dizaino katedros vedėjas doc. dr. Jonas Jakaitis ir fakulteto lektorius Mindaugas Užkuraitis su studentų komanda.

Pati pirmoji lentelė Vilniuje su islandišku užrašu šiemet atsirado Islandijos gatvėje, vėliau angliškas gatvės puošybos elementas atidengtas Vašingtono skvere, šį mėnesį atidengtos Varšuvos, Rusų, Totorių gatvių simbolinės lentelės lenkų ir rusų kalbomis, primenama Vilniaus savivaldybės pranešime spaudai. Artimiausiu metu tokių gatves puošiančių ženklų atsiras ir kitose sostinės gatvėse, kurios kadaise buvo pavadintos pagal etninę kilmę ar religiją susitelkusių bendruomenių vardais. Spalio 3 d. bus atidengtas papuošiantis meninis akcentas Vokiečių gatvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.