L. Graužinienė perspėjo: „Gali kilti politinis chaosas“

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė perspėjo, kad paskutinę savaitę prieš rinkimus gali kilti politinis chaosas, jei po interpeliacijos bus išreikštas nepasitikėjimas krašto apsaugos ministru Juozu Oleku ir ūkio ministre Virginija Baltraitiene.

L.Graužinienė teigė, kad dėl interpeliacijų ministrams gali kilti politinis chaosas.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
L.Graužinienė teigė, kad dėl interpeliacijų ministrams gali kilti politinis chaosas.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
L.Bielinis tiki, kad politinis chaosas gali kilti.<br>D.Umbraso nuotr.
L.Bielinis tiki, kad politinis chaosas gali kilti.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-09-22 09:44, atnaujinta 2017-05-12 08:23

Seimo pirmininkė priminė, kad kitą savaitę ministrai V.Baltraitienė ir J.Olekas turi  atsakyti į jiems pateiktus klausimus. „28 dieną jau turime pradėti interpeliacijos procesą, vyks atviras balsavimas. Jei bus nuspręsta, kad ministrų atsakymai netenkina, slaptu balsavimu bus sprendžiamas pasitikėjimo ministrais klausimas. Jei nutiktų taip, kad toks nepasitikėjimas būtų išreikštas, Vyriausybėje būtų pasikeitę daugiau kaip pusė ministrų, ir tada ministras pirmininkas ir Vyriausybė turėtų iš naujo gauti Seimo įgaliojimus“, – kalbėjo ji.

„Gali kilti politinis chaosas, nes spalio 9 dieną  vyks rinkimai, o spalio 5 dieną turėtume balsuoti dėl pasitikėjimo Vyriausybe Seime“, – perspėjo L. Graužinienė.

„Turi keistis du ministrai. Sveikatos ministras yra sudėtingoje situacijoje, tad jei du ministrai pasikeičia, Vyriausybė turi pasitikrinti įgaliojimus. Kiekvienas Seimo narys balsuodamas turi prisiimti atsakomybę už tai, ar prieš pat rinkimus bus politinis chaosas“, – sakė L.Graužinienė.

Apie Seimo darbą sesijos metu Seimo pirmininkė sakė: „Savaitė buvo darbinga, komitetai atsižvelgė į mano prašymą ir atliko tuos darbus, kurių reikėjo atskiriems teisės aktams priimti. Tenka apgailestauti, kad vakar Ekonomikos komitetas, nagrinėdamas energetinį projektą, visiškai be rimtų argumentų pasiūlė Seimui jį atmesti. Jau jaučiasi artėjantys rinkimai“, – teigė Seimo pirmininkė, pažadėjusi apie tai dar kalbėtis su frakcijų seniūnais.

Anot L.Graužinienės, Seime šiuo metu taip pat aktyviai teikiamos naujojo Darbo kodekso pataisos. „Galime atsižvelgti į visus siūlymus, net ir į tuos, kurie kalba apie specifines sritis, tokias kaip darbas kenksmingomis sąlygomis. Svarbu, kad teisės aktai būtų aiškinami darbuotojo naudai, reikia atkreipti ypatingą dėmesį į dirbančiuosius, kurie turi mažamečių vaikų ar yra neįgalūs.“

 Politologai atskleidė, kam naudingas chaosas

Politologas Lauras Bielinis komentuodamas situaciją sakė: „Suvokdami, kad visą tai vyksta prieš rinkimus, turime suprasti, kad tie, kurie siekia kaltinti ministrus ir pateikti jiems nepasitikėjimą, iš tiesų nori ne išsiaiškinti ministrų kaltes, o atkreipti tam tikrą dėmesį į save. Tai vertinčiau kaip vieną iš skandalingų rinkiminių veiksmų, kuriais siekiams ne tiek paveikti Vyriausybę, kiek rinkėją.“

L.Bielinio teigimu, vis dėlto tam tikras politinis chaosas gali kilti: „Prieš pat rinkimus tai nėra sveika, ir reikia pritarti Seimo pirmininkei, kad tam tikra keista situacija susiformuotų. Lemtingų pasekmių gal ir nebūtų, bet kelias dienas turėtume didelę įtampą Vyriausybėje. Kartu su Vyriausybės atstatydinimu atsirastų ir naujos koalicijos formavimo problema“, – kalbėjo politologas ir pridūrė, kad susidarytų gana ilgas laikas, kai Vyriausybė taptų savotiškai nelegitimi.

Pasak L. Bielinio, veikiausiai ministrams pavyks įtikinti Seimą, kad nereikia žengti tolimesnių žingsnių: „Manau, kad valdančioji dauguma bus nusiteikusi nebalsuoti ar ignoruoti šį veiksmą, o atstatydinti reikalingas konkretus balsų skaičius.“ „Situacija gana sudėtinga ir, jei vis dėlto būtų išreikštas nepasitikėjimas ministrais, tai iš to labiausiai išloštų opozicija“, – kalbėjo politologas Liutauras Gudžinskas. Anot jo, tokia suirutė būtų tam tikras signalas, kad reikia ką nors iš esmės keisti, nes valdantieji jau nebėra tie, kurie ir toliau turėtų kontroliuoti padėtį šalyje.

Politologas teigė abejojantis, ar tikrai šiai Vyriausybei bus pareikštas nepasitikėjimas. „Situacija nėra visiškai prognozuojama, bet jei koalicija bus pakankamai tvirta, tai ir interpeliacijos neturėtų būti patvirtintos“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.