Karo policijoje tarnavęs mažeikiškis apstulbęs: „Mane apgavo“

Lietuvai netrukus gali tekti Europos žmogaus teisių teisme aiškintis, kodėl mūsų šalies kariuomenėje tarnaujantys asmenys nėra socialiai apdrausti. Įkandin klaipėdietės ieškinį rengia ir mažeikiškis.

Karo policijoje tarnavęs E.Mickus tikėjosi, kad išėjęs tėvystės atostogų gaus išmokas už vaiką, bet liko be nieko.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Karo policijoje tarnavęs E.Mickus tikėjosi, kad išėjęs tėvystės atostogų gaus išmokas už vaiką, bet liko be nieko.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Buvęs kariškis E.Mickus dokumentus teismui ruošia kartu su I.Miliauskiene ir jos sutuoktiniu (nuotr.), neseniai patekusiais į panašią situaciją.
Buvęs kariškis E.Mickus dokumentus teismui ruošia kartu su I.Miliauskiene ir jos sutuoktiniu (nuotr.), neseniai patekusiais į panašią situaciją.
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Sep 23, 2016, 10:14 AM, atnaujinta May 12, 2017, 5:29 AM

25 metų mažeikiškis Ernestas Mickus nekantraudamas laukė į pasaulį ateinančio savo pirmagimio ir buvo nusiteikęs tėvystės atostogoms.

Jo bendraamžė žmona studijuoja Klaipėdos universitete mediciną, todėl abu kartu nusprendė, kad mažylį prižiūrės vyras.

Tačiau gimus sūnui džiaugsmą netrukus aptemdė apmaudas – pasirodo, tėvystės išmoka jam, baigusiam tarnybą kariškiui, nepriklauso.

Mat kariuomenėje tarnaujantys asmenys nėra draudžiami ligos ir motinystės ar tėvystės socialiniu draudimu, karinės institucijos nemoka įmokų „Sodrai“, todėl paskui žmonės negauna jos skiriamų išmokų.

Į panašią situaciją prieš kelis mėnesius pateko klaipėdiečiai Ieva ir Arvydas Miliauskai.

Abi šeimos baigia ruošti dokumentus teismui. Jeigu neras teisybės Lietuvoje, jie nusiteikę pasiekti Europos žmogaus teisių teismą. Ir neabejoja, kad laimės kovą prieš Lietuvos valstybę.

Tarnavo karo policijoje

E.Mickus – mažeikiškis. Būdamas šešiolikos jis nusprendė važiuoti į Italiją, kur gyveno ir dirbo jo motina.

„Buvau auklėjamas patriotiška dvasia. Po kelerių metų užsienyje nusprendžiau, kad noriu tarnauti Lietuvos kariuomenėje, ir grįžau į Lietuvą. Maniau, nepatiks, grįšiu į Italiją. Lėktuve susipažinau su Akvile, ji tapo mano žmona“, – pasakojo E.Mickus.

Po trijų mėnesių karinių bazinių mokymų E.Mickus pateko į karo policiją, pasirašė trejų metų darbo sutartį.

Praėjus šiam laikui jis nusprendė sutarties nepratęsti, likti atsargoje.

„Sodroje“ ištiko šokas

Šeima nudžiugo sužinojusi, kad į pasaulį ateina pirmagimis.

„Svarstėme, ką daryti. Žmonai – paskutiniai metai universitete. Nusprendėme, kad aš prižiūrėsiu vaiką.

Nuėjome į „Sodrą“ išsiaiškinti, ar galėsiu gauti tėvystės atostogas. Sako, stažo užtenka, paaiškino, kad asmenys, kurie per pastaruosius 24 mėnesius yra dirbę 12 mėnesių, turi teisę gauti vaiko priežiūros atostogas: 70 proc. buvusio atlyginimo pirmaisiais ir 40 proc. – antraisiais metais.

Darbuotoja pasakė, kad negali apskaičiuoti, kokia bus išmoka, nes kompiuteriuose nemato, kiek uždirbdavau. Buvome ramūs, kito darbo neieškojau, remontavau namus, ruošėmės vaiko atėjimui“, – prisiminė E.Mickus.

Sūnus gimė sveikas ir tvirtas. Susirinkę visus dokumentus laimingi tėvai iš karto nuėjo į „Sodrą“. Ir čia juos ištiko šokas – jokios tėvystės išmokos nepriklauso: kariuomenė „Sodrai“ nemoka mokesčių, o pinigus kaupia savame fonde.

Tenka verstis iš santaupų

„Valstybei atidaviau trejus metus, dirbau sąžiningai, o už mane kariuomenė nesumokėjo nė cento.

Kai atėjau tarnauti, man sakė, kad gausiu visas socialines garantijas, apie jokias išimtis niekas nekalbėjo. Buvau visai ramus – juk tai valstybinė institucija“, – tokios tvarkos iki šiol negali suprasti E.Mickus, likęs prie suskilusios geldos.

Jis augina sūnų Vytį, kuriam dabar jau du mėnesiai, džiaugiasi, kad vaikas sveikas ir ramus, kol kas verčiasi iš santaupų, šiek tiek padeda tėvai.

Kaip bus toliau, nežinia.

Teisybės ieško kartu

Sužinoję, kad tokioje situacijoje atsidūrė ir Miliauskų šeima, Mickai susisiekė su jais ir kartu baigia rengti dokumentus teismui.

„Bandėme ieškoti teisybės.

Kreipėmės į „Sodrą“ – mus nusiuntė į į Krašto apsaugos ministeriją. Čia paaiškino, kad mokėti tėvystės išmokų nėra teisinio pagrindo.

Tada nusiunčiau laišką krašto apsaugos ministrui. Prašome, kad kariuomenė sumokėtų už mane priklausančius mokesčius „Sodrai“, tuomet iš jos galėčiau gauti vaiko priežiūros išmokas, arba kad sumokėtų kompensaciją iš Krašto apsaugos ministerijos lėšų.

Taip, kaip mokama tiems, kurie vaikų susilaukia tarnaudami kariuomenėje. Mano buvusi kolegė pagimdė vaiką ir jai nekilo problemų, nes jos darbo sutartis nesibaigė, gauna išmokas iš Krašto apsaugos ministerijos biudžeto.

Kodėl aš kitoks? Ar mano vaikas kitoks? Kodėl buvę kariai blogesni? Ką mums daryti?

Pagaliau kokia gali būti paskata tarnauti, kai žinai, kad prireikus valstybė nepasirūpins tavimi“, – piktinosi atsargos karys.

Jis mano, kad tokioje absurdiškoje situacijoje kasmet atsiduria apie dešimt šeimų, bet ne visi nori savo istorijų kelti į viešumą.

E.Mickus sakė, kad po tokių absurdų jo patriotiškumas neišgaravo: „Tai nesusiję dalykai, paprasčiausiai kažkas netinkamai atliko savo darbą.“

Situacija turėtų keistis

Kariškių interesams teismuose atstovaujantis Laimonas Jakas teigė, kad šioje sistemoje yra ir daugiau absurdiškų situacijų.

Pavyzdžiui, jei gimsta vaikas, o kario sutartis baigia galioti po pusės metų, tai ir tėvystės ar motinystės išmokos po pusės metų nebebus mokamos.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas teigė, kad panašių problemų netrukus nebeliks. Nuo kitų metų kariškių institucijos mokės mokesčius „Sodrai“ kaip ir visos kitos organizacijos.

Penkeri tarnybos metai tarsi išgaravo

* Penkerius metus Lietuvos kariuomenėje tarnavusi 28-erių I.Miliauskienė irgi sužinojo, kad jai nepriklauso jokios motinystės išmokos.

* I.Miliauskienė Klaipėdos valstybinėje kolegijoje įgijo maisto produktų technologo specialybę ir liko pajūryje – pasirinko karišką profesiją.

* Ji trejus metus dirbo Lietuvos karinėse jūrų pajėgose – iš pradžių štabe, vėliau – kariniuose laivuose, paskui perėjo į Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalioną, neturėjo jokių nuobaudų.

* „Pernai spalio 30 dieną nusprendžiau baigti karinę tarnybą. Vyras dirba Norvegijoje, jam ten gerai sekasi, pasvarstėme, kad abiem gyventi užsienyje bus geriau. Išėjusi iš darbo tvarkiausi reikalus Lietuvoje, iškart užsiregistravau Darbo biržoje“, – pasakojo I.Miliauskienė.

* Netrukus ji sužinojo – laukiasi kūdikio. Dėl nėštumo patologijos 28 nėštumo savaitę Ieva atsidūrė Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, paskui – Kauno klinikose. Medikai stengėsi, bet kūdikio išsaugoti nepavyko.

* Kūdikį praradusiai moteriai pagal įstatymus priklauso vieno mėnesio motinystės pašalpa. Tačiau paaiškėjo, kad I.Miliauskienei niekas nepriklauso.

* Moteriai buvo paaiškinta, kad jos darbo stažas – tik šeši mėnesiai, mat tiek laiko ji buvo registruota Darbo biržoje.

* Penkeri metai, kai moteris tarnavo tėvynei, pradingo.

* „Sodros“ elektroninėje sistemoje nematyti, kad moteris dirbo Karinėse jūrų pajėgose ir dragūnų batalione.

* Moteriai buvo paaiškinta, kad karinės struktūros „Sodrai“ moka ne visus mokesčius, o besilaukiančioms moterims skiria pašalpas iš savo biudžeto. Tačiau tik iki tos dienos, kol jos atlieka tarnybą.

* Norvegijoje dirbantis Ievos vyras darbovietėje gavo pašalpą už žmonos slaugą.

* Lietuvos valstybės įskaudinta šeima kreipsis į teismą dėl neturtinės žalos atlyginimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.