VRK vienmandatininkus pasiuntė į radiją

Per rinkimų kampaniją premjerui į LRT televizijos laidas uždraudę vaikščioti rinkimų prievaizdai patys ne visada linkę paisyti taisyklių ir kurioziškai vykdo teismų sprendimus. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nariai susiginčijo bandydami įgyvendinti vienmandatėse apygardose į Seimą kandidatuojantiems politikams palankų teismo sprendimą.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkui Z.Vaigauskui teko teisintis.<br>T.Bauro nuotr.
Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkui Z.Vaigauskui teko teisintis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2016, 11:52 AM, atnaujinta May 12, 2017, 5:14 AM

Vyriausiasis administracinis teismas praėjusią savaitę neteisėtais pripažino VRK veiksmus, kuriais šiems asmenims nebuvo garantuota lygi teisė nemokamai kalbėti per visuomeninį Lietuvos radiją ir televiziją (LRT).

VRK buvo nustačiusi, kad tokie vienmandatininkai gali dalyvauti tik per internetą transliuojamose laidose, bet teismas įpareigojo komisiją sudaryti jiems galimybę nemokamai naudotis mokesčių mokėtojų pinigais išlaikomo LRT eteriu.

Tačiau toks įpareigojimas VRK pasirodė sunkiai įgyvendinamas – su LRT vadovybe tepavyko susitarti, jog vienmandačių apygardų kandidatams būtų skirta po tris minutės eterio itin kuklią auditoriją turinčioje radijo stotyje „Klasika“.

Įžvelgė tik imitavimą

VRK atstovai įrodinėjo, kad siūlomas radijo eteris nėra blogesnis už televizijos, kurioje rengiamos pagal partijų sąrašus į Seimą kandidatuojančių politikų debatų laidos.

Nors komisijos nariai taip pat dejavo, kad teismo sprendimo įgyvendinimas VRK biudžetą ir taip nusunks daugiau kaip 12 tūkst. eurų, siūlymas kalbėti per „Klasikos“ laidas netenkino kandidatų.

Į teismą dėl diskriminavimo kreipęsi Seimo nariai Valdas Vasiliauskas ir Povilas Urbšys pareiškė, kad tokiu siūlymu tik imituojamas teismo sprendimo vykdymas, nes vis tiek neužtikrina lygių kandidatų teisių.

„Tokia situacija susidarė ne dėl mūsų ar LRT kaltės, o dėl to, kad komisija nesilaikė įstatymų, todėl ji pati turėtų rasti protingą sprendimą“, – VRK posėdyje aiškino palankaus teismo sprendimo sulaukę kandidatai.

TV laidoms iškiltų grėsmė

„Mums nepavyko pono Audriaus Siaurusevičiaus (LRT generalinis direktorius) įtikinti rengti ilgesnių laidų“, – pripažino į savotišką aklavietę patekusios VRK vadovas Zenonas Vaigauskas.

Rinkimų prievaizdas priminė, kad vienmandatėse apygardose į Seimą veržiasi beveik 700 kandidatų ir visiems jiems skirti televizijos eterio nėra galimybių.

Anot VRK pirmininko, dėl teismo įpareigojimo kiltų grėsmė uždaryti nemažai dabar rodomų televizijos laidų: „Nors komisija turi užtikrinti, kad būtų laikomasi įstatymo, eterio šeimininkas yra LRT ir mes negalime rekvizuoti jų laiko.“

Pažadėjo dar derėtis

Vis dėlto kai kurie komisijos nariai įžvelgė, kad su LRT pasiektas kompromisas dėl kandidatams skirtų laidų per „Klasikos“ programą nėra tai, ką VRK įpareigojo teismas.

„Komisija vis dėlto turėtų parodyti stuburą ir išreikalauti, kad būtų laikomasi įstatymų“, – siūlė VRK narys Julius Jasaitis. Komisijos nariams susiginčijus, kaip turėtų būti įgyvendintas teismo sprendimas, nuspręsta iš pradžių patvirtinti susitarimą su LRT dėl radijo laidų ir toliau derėtis dėl televizijos eterio.

„Duos LRT eterio, tai duos, neduos – reikalausime per teismus“, – dūsavo Z.Vaigauskas.

Panašu į cenzūrą

* Pastaruoju metu VRK ypač uoliai tyrė žurnalistų rašinius ir kvietėsi juos aiškintis dėl esą užslėptos politinės reklamos. Pavyzdžiui, komisijai užkliuvo svarstymai, dėl kokių priežasčių kilo kai kurių partijų reitingai. Tai sukėlė diskusijų dėl žodžio laisvės suvaržymų.

* Sveiko proto ribas peržengė ir VRK draudimas žurnalistams į laidas kviesti Vyriausybės vadovą ir kitus pareigūnus. Dėl to premjerui A.Butkevičiui prieš keletą savaičių teko atšaukti planuotą interviu per LRT laidą „Laba diena, Lietuva“.

* VRK aiškino, jog kandidatai į Seimą gali dalyvauti tik specialiose laidose, o jei Vyriausybės vadovas nori pranešti ką nors svarbaus, turi surengti spaudos konferenciją. Kitaip esą gali kilti įtarimų, kad premjeras agitacijai naudojasi tarnybine padėtimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.