Daugiavaikei motinai pinigus krauna graudžios istorijos

Jauniausia Lietuvos daugiavaikė motina dvidešimtmetė Lina Š. su irgi daugiavaike savo motina Rima P. įsuko tokį graudinimo verslą, jog šių šeimų nariai gali visai neprastai gyventi tiktai iš labdaros netgi nebandydami patys užsidirbti.

Jauniausia Lietuvos daugiavaikė motina 20-metė Lina Š. nebuvo linkusi atvirauti, užtat apie šią šeimą daug ką norėjo pasakyti jos kaimynai.
Jauniausia Lietuvos daugiavaikė motina 20-metė Lina Š. nebuvo linkusi atvirauti, užtat apie šią šeimą daug ką norėjo pasakyti jos kaimynai.
Jauniausia Lietuvos daugiavaikė motina 20-metė Lina Š. nebuvo linkusi atvirauti, užtat apie šią šeimą daug ką norėjo pasakyti jos kaimynai.
Jauniausia Lietuvos daugiavaikė motina 20-metė Lina Š. nebuvo linkusi atvirauti, užtat apie šią šeimą daug ką norėjo pasakyti jos kaimynai.
Daugiau nuotraukų (2)

Rūta Janutienė, Aušra Laurinkienė („Lietuvos rytas“)

Sep 24, 2016, 6:16 PM, atnaujinta May 12, 2017, 2:54 AM

Radviliškio rajone gyvenanti Lina Š. (vardas pakeistas) jau pagimdė keturis vaikus, kurie tapo jos pragyvenimo šaltiniu.

„Man buvo 16 metų, kai pagimdžiau pirmą vaiką. Antrą vaikelį – septyniolikos. Taip, turiu keturis vaikus ir paeiliui visus pagimdžiau“, – dengdama veidą prieš televizijos kameras atviravo nedidukė juodaplaukė mergina, dar visai neseniai noriai pozavusi paauglių žurnale ir graudinusi Lietuvą nepakeliamu savo būties skurdumu.

Savotiškas pavyzdys Linai Š. – jos motina Rima P. (vardas pakeistas), pagimdžiusi septynis vaikus ir pasakojanti graudžias istorijas, esą ji neįgali, vos paeinanti, todėl nedirbanti, o nuolat be darbo sėdintis jos vyras turi išmaitinti vaikus iš vos 400 eurų pašalpos.

Dar priduriama, kad vaikai dėl skurdo gimtajame kaime nuolat patiria patyčias.

Kaimo, kuriame gyvena daugiavaikių dinastija, gyventojai mažamečius esą užgaulioja, vadina „ubagais“, nes jie neišgalintys nė ledų nusipirkti.

Tiesa, nei Rima P., nei Lina Š., nei jų gyvenimo palydovai niekada nesistengė užsidirbti duonai.

Dovanotas puodas – parduotas

Sugraudinti viešumoje pasklidusių pasakojimų, kuriuos paredagavo fondo „Pražydusi viltis“ vadovė, serialo „Moterys meluoja geriau“ scenaristė Daiva Vaitkevičiūtė, žmonės atvėrė ir pinigines, ir širdis.

Naiviai patikėję graudžia istorija apie negandų prispaustą šeimyną, jie geranoriškai padengė Rimos P. skolas, prisiuntė buitinės technikos, kitų dovanų. Kiti geradariai nė nedvejodami sudėjo ir naujus plastikinius langus, kuriuos šiandien dengia stilingos užuolaidos.

„Prikrauta pilna laiptinė, praeiti negalima. Privežta būna visko – baldų, drabužių“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Patriotai“ žurnalistės pakalbintas piktinosi Rimos P. kaimynas Ivanas.

Jau seniai šiame kaime sklinda kalbos, kad daugiavaikei dinastijai žmonių gerumas tapo solidžiu pragyvenimo šaltiniu.

Negana to, šeima dovanų gautus buities reikmenis tiesiog parduoda.

„Gal kam nors reikia daugiafunkcio puodo? Būklė ideali, naudotas mažai, atlieka daug funkcijų, kaina sutartinė. Skubiai reikia įnašą už skalbiankę padaryt. Kam aktualu, lauksiu pasiūlymų“, – toks skelbimas pasirodė Rimos P. socialinio tinklo profilyje.

Kita kaimo gyventoja Gabija N. paliudijo, kad kaip labdarą daugiavaikė šeima yra gavusi ir namų kiną, tačiau vaikai neilgai juo džiaugėsi, nes dovana buvo įkeista už paskolą kaimo gyventojui: „Aš esu buvusi ten. Jie ką turi nereikalinga, tą parduoda.“

Melavo, kad vyks uždarbiauti

Dar viena melo dozė apie šią šeimą visuomenei buvo pasiųsta visai neseniai, kai D.Vaitkevičiūtės vadovaujamas fondas internete paskleidė žinią, esą šeimos galva išvykstąs uždarbiauti į Angliją ir paliekąs sergančią žmoną su vaikais vienus.

„Nesąmonė. Niekur jis nevažiuoja“, – gynėsi savo pačios melo Rima P.

Nepaisant to, D.Vaitkevičiūtė aiškino: „Bet tai tėtis, jūs žinot, kad jis yra nelabai tikęs. Jeigu jis nesugeba rūpintis savo šeima, vadinasi, neturi socialinių įgūdžių.

Taigi teks mums dar kartą suteikti pagalbą ir tėtį gydyti nuo alkoholizmo.“

Paklausta, kodėl apie tėčio „problemą“ neinformavo visuomenės, į kurios gailestingumą apeliuoja, D.Vaitkevičiūtė teigė, kad vyriškis kurį laiką turėjo laikiną darbą.

Vieni geriausių klientų

Labdaros fondo vadovė kone prunkštelėjo paklausta, ar ji lankėsi kaimo parduotuvėje ir ar domėjosi, ką tėvai dažniau perka – vaikams valgyti ar alkoholį: „Ne, parduotuvėje aš nesilankiau.“

Tuo metu kaimo parduotuvės savininkas Sigitas Mikutis paliudijo, kad daugiavaikė kaimo dinastija – puikūs klientai: „Vyresnieji perka stiprų alų, sidrą, tą pigų šampaną, cigaretes, o vaikai – „Karališkuosius“ ledus, tie ne iš pigiųjų.“

Paklaustas, kaip dažnai šeimos pilnamečiai perka alkoholį, S.Mikutis atsakė, jog beveik kasdien: „Jeigu litrą išgėręs ryte, aišku, priešpiet norės dar litro, o vakare galbūt ir daugiau.“

Verslininkas nesąmonėmis pavadino labdaros fondo skleistas žinias, kad daugiavaikės šeimos vaikai dėl skurdo patiria patyčias: „Visas kaimas buvo pasipiktinęs, nes žmonės, kurie sunkiai verčiasi, arba važiuoja į užsienį, arba stengiasi užsidirbti čia, eina pas ūkininkus.“

Parduotuvės pardavėja pridūrė, kad kaime yra vaikų, kurie išvis neateina pirkti nei ledų, nei saldainių, bet tai ne Rimos P. atžalos.

Skriaudė globojamą našlaitį

Apie daugiavaikę šeimą gero žodžio nepasakė ir prieš devynerius metus butą tame pačiame name įsigijusi Reda, naktimis negalinti miegoti dėl kaimynų keliamo triukšmo.

Moteris pasakojo ir apie kančias, kurias patyrė nepilnametis Rimos P. vyro brolis, – netekęs tėvų gyveno toje šeimoje.

„Kiekvieną rytą girdėdavau tai, ko jūs per gyvenimą nesate išgirdę. „Ei, tu, gaidy, vedi šunį į lauką.“ Tas vaikas išveda šunį. Parėjęs, kiek suprantu, gal norėtų pusryčių. „Dingsti į mokyklą, tu jau pavėlavai paėst.“ O kartą girdėjau, kaip jį skandino vonioje“, – „Patriotų“ laidai kalbėjo Reda.

Apie patirtą smurtą žurnalistei patvirtino ir pats vaikinas, kuriam pavyko ištrūkti iš tos šeimos ir išvykti į užsienį. Ten jis sėkmingai įsidarbino.

Šiurpina gyvenimo būdu

Rima P. atsisakė bendrauti su „Patriotais“, bet jos kaimynė Laima Pačkauskienė papasakojo, jog būna dienų, kai daugiavaikė motina kelis kartus kviečia policiją, kad ją apgintų nuo girtaujančių šeimos vyrų: „Išsikviečia, bet neįsileidžia.“

Dažniausiai policininkų įsikišimo prireikia dėl į alkoholį įjunkusio Rimos P. vyriausiojo sūnaus elgesio.

Tokioje aplinkoje auga penki nepilnamečiai vaikai, nes jauniausia šalies daugiavaikė mama Lina Š. motinai patikėjo auginti ir savo vyriausią dukrą.

Žurnalistai yra užfiksavę, kaip ši keturmetė mergaitė žvarbų vakarą vidury kaimo buvo palikta stovėti basa. Ją tuomet apavė kaimynės.

Nori atverti akis geradariams

L.Pačkauskienė laidai „Patriotai“ tvirtino, kad daugiavaikės dinastijos pilnamečiai tingi dirbti ir nežino, ką reiškia nusipirkti daiktą iš savo uždirbtų pinigų: „Ypač prieš Kalėdas čia suvežama tiek labdaros, kad jiems absoliučiai nieko netrūksta – tereikia apsirūpinti fejerverkais ir svaigalais.“

Anot moters, ne tik girtaujanti šeimos galva, bet ir pati Rima P. simuliuoja, kad negali dirbti dėl sveikatos.

Radviliškio rajono kaimo gyventojai teigė apie šią šeimą atvirai prabilę ne iš pavydo, kuo juos kaltina Rimos P. šeima, o iš apmaudo ir noro atverti akis labdarą teikiantiems geradariams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.