Keistų STT pažymų magijai neatsispyrė ir premjeras

Šią savaitę premjerui A.Butkevičiui dar nepavyko atleisti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus J.Miliaus, o netrukus jau gali imti klibėti ir pačios Vyriausybės kėdės.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2016, 6:50 AM, atnaujinta May 12, 2017, 4:00 AM

Atrodė, kad J.Miliaus likimas jau nulemtas, kai Vyriausybė nepritarė VMVT ataskaitai ar dar anksčiau, kai premjeras, tarsi bėgdamas prezidentei iš paskos, ragino jį atsistatydinti, bet jis nepakluso.

Ataskaita, aišku, turėjo būti tik formalus pretekstas, leidžiantis atsikratyti VMVT vadovo. Tačiau pasirodė, kad ne viskas taip paprasta.

Mat V.Baltraitienės vadovaujama Žemės ūkio ministerija J.Miliaus veiklos ataskaitą įvertino teigiamai.

Vis dėlto A.Butkevičius įstengė pasiekti, kad per Vyriausybės pasitarimą šiai ataskaitai nebūtų pritarta. Tai pavyko padaryti pasirėmus staiga atsiradusia Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažyma, kuri, kaip vėliau prasitarė V.Baltraitienė, bent jai nepadarė didelio įspūdžio.

Dar neseniai valdantieji piktinosi, kad prezidentė mojuoja kažkokiomis pažymomis, o dabar patys puola jos mėgdžioti.

Kas atsitiko?

Kad ir kaip būtų, padėtis komplikavosi. Šią savaitę Vyriausybė per posėdį nė nesvarstė, kaip buvo numatyta, šio klausimo, nes didelė dalis ministrų, kuriems, matyt, įgriso prezidentės nuolat iš rankovės ištraukiamos neaiškios STT pažymos, ėmė maištauti ir prieš šį ginklą panaudojusį premjerą.

„Darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ pareiškė, kad nebalsuos už J.Miliaus atleidimą. Reikia, kad atleidimui pritartų bent 8 ministrai. Socialdemokratai tokią daugumą turi, bet sveikatos apsaugos ministras J.Požela serga ir negali dalyvauti Vyriausybės posėdžiuose.

Negana to, dar du socialdemokratų deleguoti Vyriausybės nariai – teisingumo ministras J.Bernatonis ir ūkio ministras E.Gustas – viešai abejojo, ar balsuos už J.Miliaus atleidimą.

Taigi sunku pasakyti, ar ir kitą savaitę premjerui pavyks įvykdyti pažadą atsikratyti VMVT direktoriaus.

Žinoma, savus ministrus premjeras, ko gero, gali įtikinti nekelti maišto prieš rinkimus, o ir du nepartiniai Vyriausybės nariai – vidaus reikalų ministras T.Žilinskas bei energetikos ministras R.Masiulis – nebūtinai paisys juos delegavusių „tvarkiečių“ ir „darbiečių“ valios.

Tuomet balsų J.Miliui nuversti pakaktų. Bet ar A.Butkevičius ryšis erzinti koalicijos partnerius?

Juk valdančiajai daugumai bent artimiausiomis dienomis reikės laikytis kuo vieningiau – kitą savaitę Seimas svarstys opozicijos inicijuotą interpeliaciją „darbietei“ V.Baltraitienei ir krašto apsaugos ministrui socialdemokratui J.Olekui.

Seimo daugumai tikrai pakanka balsų neleisti opozicijai atstatydinti šių ministrų, bet tam reikia išlaikyti vieningas gretas, ypač jei būtų prieita iki slapto balsavimo, ar jais galima pasitikėti.

Aišku, toks scenarijus būtų mažai tikėtinas. Juk akivaizdu, kad, prieš pat Seimo rinkimus atstatydinus du ministrus, laimėtų tik opozicija, nes tai sudarytų įspūdį, kad šios valdančiosios daugumos Vyriausybė nepajėgia dirbti.

Juo labiau kad atleidus ministrus jau būtų pasikeitusi didesnė pusė Vyriausybės ir jai reikėtų iš naujo pasitikrinti, ar ja pasitiki Seimas.

Realiai tai reikštų valdžios chaosą, nes šis ministrų kabinetas greičiausiai tarsi pakibtų tarp žemės ir dangaus be aiškių įgaliojimų, kol po Seimo rinkimų būtų sudaryta ir patvirtinta nauja Vyriausybė.

Sveikas protas ir savisaugos instinktas sufleruotų valdančiajai daugumai, kad reikia žūtbūt užkirsti kelią ministrų interpeliacijai. Bet rinkimų kampanijos sąlygomis neretai persveria kitokie išskaičiavimai ar ambicijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.