Konfliktas Kaune: žmones supykdė užtvertas šaligatvis

Juozo Urbšio katalikiškos mokyklos užmojai suerzino kaimyninio namo gyventojus. Žmonės išsigando, kad liks be šaligatvio ir vietos automobiliams. Mokyklos vadovybė ramino – šaligatvis liks, o mašinoms vietos atsiras mokyklos teritorijoje.

Partizanų gatvės 66-ojo daugiabučio gyventojai baiminasi, kad dėl mokyklos stadiono rekonstrukcijos jie neteks vieno iš dviejų priėjimų prie namo ir neturės kur statyti automobilių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Partizanų gatvės 66-ojo daugiabučio gyventojai baiminasi, kad dėl mokyklos stadiono rekonstrukcijos jie neteks vieno iš dviejų priėjimų prie namo ir neturės kur statyti automobilių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė („Lietuvos rytas“)

Sep 25, 2016, 12:50 PM, atnaujinta May 12, 2017, 2:18 AM

Gyventojų sąmyšis kilo po to, kai vasaros pabaigoje tarp privažiavimo prie namo ir šaligatvio iškilo būsimos tvoros stulpai. Paaiškėjo, kad šaligatvis bus aptvertas kartu su visa mokyklos teritorija.

Aistras sukėlęs šaligatvis – vienas iš dviejų priėjimų prie greta mokyklos esančio namo. Taip pat vienas pagrindinių kelių vaikams pasiekti mokyklą.

„Vaikai į mokyklą eis važiuojamąja kelio dalimi. Ten eina didelis srautas mokinių, ne tik mūsų namo gyventojai.

Kad mokykla apsitveria – viskas gerai, taip ir turėtų būti. Bet reikia, kad liktų perėjimas ir įvažiavimas, kad ugniagesiai galėtų įvažiuoti, taip pat vieta automobiliams statyti. Reikia, kad ir mokykla nebūtų nuskriausta, ir mes“, – kalbėjo Partizanų gatvės 66-ojo namo įgaliotinė Ina Zakarauskienė.

Šaligatvis mokyklos teritorijai buvo priskirtas prieš keliolika metų, kai buvo sudarytas detalusis teritorijos planas. Tvora ant teritorijos ribos pradėjo dygti kartu su mokyklos stadiono rekonstrukcija.

Ketino įtaisyti vartelius

Kauno J.Urbšio pagrindinės mokyklos direktorius Paulius Martinaitis tikino, kad problemą matė nuo pat stadiono rekonstrukcijos pradžios. „Mes iš karto norėjome palikti šaligatvį už tvoros, ne mūsų teritorijoje.

Bet pasirodė, kad perkelti tvoros negalėjome dėl ten einančių komunikacijų. Tada pagalvojome, kad aptversime šaligatvį ir padarysime ten vartelius. Planavome, kad jais naudosis ir mūsų mokiniai, ir namo gyventojai“, – pasakojo direktorius.

Tačiau gyventojams toks mokyklos siūlymas nepatiko. Juolab kad vartelius nakčiai ketinta užrakinti.

Buvo surengtas mokyklos atstovų, namo gyventojų ir miesto valdžios susitikimas. Savivaldybės atstovai žadėjo išspręsti šią problemą.

Leis statyti automobilius

Anot P.Martinaičio, miesto valdžia sutiko skirti lėšų projektui pakeisti ir papildomiems darbams.

„Apytiksliai tai kainuos apie tūkstantį eurų. Mums jokio skirtumo – jei bus šaligatvis, nereikės vartelių“, – sakė P.Martinaitis.

Užtvėrus tvorą, gyventojai neteks ir vienos iš dviejų aikštelių automobiliams statyti. I.Zakarauskienė sakė, kad geriausia būtų kelti šaligatvį gilyn į stadioną, o gatvėje palikti vietos automobiliams statyti.

Paklaustas, kur siūlytų penkiaaukščio gyventojams statyti automobilius, mokyklos direktorius P.Martinaitis patikino, kad leis jiems naudotis mokyklos teritorijoje esančia aikštele.

„Derinsime su namo įgaliotine. Galbūt ji duos automobilių numerius. Mat patys gyventojai sako, kad prie jų namo privažiuoja visokių žmonių – bernų pas mergas ir mergų pas bernus, būna, kad jie čia ir alų geria, ir saulėgrąžas spjaudo, todėl tas aptvėrimas ir jiems atrodo naudingas“, – tikino P.Martinaitis.

Darbai gali užsitęsti

Jis aiškino, kad aikštelė visą laiką priklausė mokyklai, o gyventojai automobilius statė ne transporto priemonėms, bet žaidimams skirtoje aikštelėje. Problemų dėl mokyklos ir daugiabučio kaimynystės buvo ir daugiau.

„Namas gyvena ankštai, aikštelės aplinkui mažos. Kažkas žaidimų aikštelėje nupjovė senus krepšinio stovus ir ėmė statyti automobilius.

Kartais per Rugsėjo 1-osios šventę kovodavome su įžūliai ten automobilius pasistačiusiais žmonėmis, tačiau jie atsikirsdavo, jog nėra jokio ženklo, kad negalima statyti“, – aiškino mokyklos direktorius.

Stadiono tvarkymo ir aptvėrimo darbus planuota baigti iki spalio pradžios.

Pakeitus projektą darbai gali kiek užsitęsti.

Sprendimo variantų ieškos projektuotojai

Vilius Šiliauskas

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas

„Rekonstrukcijos techniniame projekte numatyta, kad stadiono tvora turi būti statoma ant J.Urbšio pagrindinės mokyklos valdomo sklypo ribos.

Partizanų g. 66-ojo namo pusėje perkelti tvorą į kitą tako pusę sudėtinga, nes šioje vietoje yra požeminės miesto tinklų komunikacijos ir čia statinių statyti negalima. Šiuo metu kartu su techninio projekto rengėjais ieškoma projekto koregavimo variantų, kad gyventojams būtų paliktas priėjimas prie gyvenamojo namo Partizanų g. 66.

Projektuotojams duotas nurodymas ieškoti tvoros perkėlimo į kitą šaligatvio pusę sprendimo variantų. Tai ir vyksta.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.