Teismas prašo panaikinti trijų „drąsiečių“ neliečiamybę

Šiaulių apygardos teismas antradienį kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), prašydamas panaikinti trijų su partija „Drąsos kelias“ į Seimą kandidatuojančių veikėjų, Audronės Skučienės, Renaldo Ščiglinsko ir Dariaus Kaminicko, teisinę neliečiamybę.

VRK prašoma panaikinti teistos ir vėl teisiamos A.Skučienės teisinę neliečiamybę.<br>M.Patašiaus nuotr.
VRK prašoma panaikinti teistos ir vėl teisiamos A.Skučienės teisinę neliečiamybę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2016, 5:50 PM, atnaujinta May 11, 2017, 10:22 PM

Tokį žingsnį teismas žengė nenorėdamas daugiau vilkinti bylos, kurioje šie ir dar aštuoni „violetiniai“ veikėjai yra kaltinami daugybe nusikaltimų, kuriuos įvykdė susibūrę į organizuotą grupuotę.

Dėl A.Skučienės, R.Ščiglinsko ir D.Kaminicko turimo teisinio imuniteto Šiaulių apygardos teisme jau neįvyko pirmadienį planuotas teismo posėdis, todėl valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Rita Poškienė teismo paprašė kreiptis į VRK dėl trijų teisiamųjų neliečiamybės panaikinimo.

Nors kitas teismo posėdis šioje byloje numatytas po rinkimų pirmojo turo, spalio 11 dieną, teismas nusprendė apsidrausti ir antradienį prokurorės prašymą patenkino – kreipėsi į VRK.

VRK teismo prašymą dėl A.Skučienės, R.Ščiglinsko ir D.Kaminicko imuniteto panaikinimo turėtų išnagrinėti artimiausiame posėdyje.

Tiesa, jų sprendimo nagrinėjant bylą gali ir neprireikti. Jei spalio 9-ąją „Drąsos kelias“ nesurinks pakankamo skaičiaus rinkėjų balsų ir į Seimą nepateks, jo kandidatų teisinė neliečiamybė išnyks pati.

Imunitetas liktų tik tiems kandidatams, kurie vienmandatėse apygardose patektų į antrąjį rinkimų turą.

Jei A.Skučienei, R.Ščiglinskui arba D.Kaminickui pavyktų patekti į Seimą, Šiaulių apygardos teismas turėtų dar kartą kreiptis dėl jų neliečiamybės panaikinimo. Panaikinti jį ar ne, jau spręstų ne VRK, o Seimas.

Šią baudžiamąją bylą Šiaulių apygardos teismas nesėkmingai bando atversti nuo pernai metų gruodžio 8 dienos.

Nors jau įvyko daugybė posėdžių, juos nuolat teko atidėti tai dėl teisiamųjų ar jų gynėjų ligų, tai dėl bandymų nušalinti teismą ar „violetiniams“ itin nepatinkančią prokurorę R.Poškienę.

Iš viso Šiauliuose teisiama 11 aktyviausių patvorio veikėjų – gaujos vade kartu su savo dukterėčia Neringa Venckiene įvardinama A.Skučienė, R.Ščiglinskas, D.Kaminickas, Tatjana Borovec, Andrejus Lobovas, Gediminas Aidukas, Gintaras Banaitis, Violeta Banaitienė, Rimantas Stanislavas Rimkevičius, Raminta Baltuškienė ir Vitalijus Keršis.

Daugiausia jų į teisiamųjų suolą sėdo dėl žmonių sekimo, šmeižto ir mirusiųjų atminimo paniekinimo, tačiau kai kuriems pateikti ir kaltinimai dėl viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą, o A.Lobovui dar ir dėl grasinimų nužudyti antstolę Sonatą Vaicekauskienę.

2012 metais septynis mandatus Seime iškovojęs „Drąsos kelias“ šiemet VRK buvo pateikęs 34 savo kandidatų pavardes.

Vieną jų, Aurimą Drižių, kuris yra nedeklaravęs savo turto ir kategoriškai atsisakė tai padaryti, VRK net neregistravo rinkimuose.

Antra savo kandidate, Kristina Sulikiene, atsikratė pati partija, kai teisininke, žurnaliste ir etnologe prisistatanti Kauno rajono gyventoja pradėjo savo partiečius skųsti VRK.

„Drąsiečių“ sąraše liko 32 kandidatai. Iš jų šeši yra anksčiau teisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas