Griūvanti direktoriaus J. Miliaus kėdė paskleidė ratilų

„Aš norėjau garbingo paaiškinimo, už ką“, – vakar po Vyriausybės posėdžio ištarė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Jonas Milius, nuo spalio 5-osios atleidžiamas iš pareigų.

Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai J.Milius vadovavo šešerius metus.<br>T.Bauro nuotr.
Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai J.Milius vadovavo šešerius metus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2016, 8:16 AM, atnaujinta May 11, 2017, 7:25 PM

Formali VMVT vadovo nuvertimo priežastis – Vyriausybė nepritarė jo veiklos ataskaitai.

Tačiau daugelis politikų mano, kad J.Miliaus, kurį teisėsauga įtaria piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu, atleidimas yra politizuotas.

Nors šis pareigūnas neigė jam reiškiamus įtarimus, jį trauktis ragino ir prezidentė, ir premjeras, ir keli ministrai.

Sprendimą vadino teisiniu

„Niekada politiniais žaidimas neužsiiminėju. Tai yra teisinis sprendimas“, – vakar po Vyriausybės posėdžio tikino premjeras Algirdas Butkevičius.

Anot politiko, viena pagrindinių priežasčių atleidžiant J.Milių buvo jo veiklos ataskaita, kuriai ministrų kabinetas anksčiau nepritarė.

Premjeras aiškino, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateikta papildoma slapta medžiaga apie J.Milių, su kuria galėjo susipažinti ministrai, buvo tik rekomendacinio pobūdžio.

Prieš keletą dienų A.Butkevičius kalbėjo kiek kitaip – esą sprendžiant dėl VMVT direktoriaus likimo atsižvelgta ir į STT pažymą.

Ataskaita nebuvo svarstoma?

Žemės ūkio ministrė „darbietė“ Virginija Baltraitienė vakar per balsavimą dėl J.Miliaus nusišalino.

Politikė tvirtino, kad VMVT direktoriaus veiklos ataskaita, kurią Žemės ūkio ministerija buvo įvertinusi teigiamai, Vyriausybės pasitarimo metu buvo tik pristatyta, o ne svarstoma.

„Aš manau, kad tai yra per daug politizuotas sprendimas. Jei J.Milius yra įtariamasis, dar nereiškia, kad jį turime atleisti. Galėjo prokuroras kreiptis į teismą, ir teismas būtų sprendęs“, – vakar po Vyriausybės posėdžio kalbėjo ministrė.

Anksčiau V.Baltraitienė yra sakiusi, kad slapta STT pažyma jai didelio įspūdžio nepadarė.

Partijų vadovai kritikavo

„Tvarkos ir teisingumo“ vadovas Rolandas Paksas vakar teigė, kad sprendimas atleisti J.Milių remiantis slaptomis pažymomis buvo neteisingas: „Vertinu tai neigiamai ir esu įsitikinęs, kad J.Milius susigrąžins tas pareigas teismo ar kitokiu būdu, jeigu nuspręs. Bet šitaip nebuvo galima elgtis.“

Beje, „tvarkiečių“ formaliai deleguotas vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas balsavo už J.Miliaus atleidimą. Būtent šio politiko nuomonė lėmė galutinį Vyriausybės sprendimą.

Darbo partijos pirmininko Valentino Mazuronio tvirtinimu, pareigūno atleidimas, svarstant tai neviešame posėdyje ir remiantis slaptomis teisėsaugos pažymomis, yra nesuderinamas su demokratiniais valstybės valdymo principais.

V.Mazuronis pridūrė, jog J.Miliaus nei kaltina, nei teisina, bet jo atleidimo procedūra partijai nepriimtina.

Galėjo užkliūti pokalbiai

Pats J.Milius teigė kol kas nesvarstantis galimybės kreiptis į teismą, kur siektų kompensacijų dėl galbūt neteisėto atleidimo, o artimiausiu metu ketinantis pailsėti.

Pareigūnas sakė turėjęs darbo pasiūlymą nuo kitų metų iš vienos organizacijos Europoje.

Paklaustas, ar vyks ten dirbti, J.Milius atsakė nežinantis: „Du mėnesiai sukako, kai kasdien kalbu jums ir visi kalba apie tai, kuo aš esu kaltinamas, tačiau niekas neįvardija, kuo esu kaltinamas.“

Anot VMVT direktoriaus, aiškindamas atleidimo motyvus premjeras priminė jo pokalbius telefonu, ypač skambučius į kitas šalis: „Aš tikrai skambinau ir Japonijos vadams, ir JAV vadams, ir Rusijos vadams.“

Pasiteiravus dėl pokalbių su rusais, J.Milius tvirtino nepažeidęs jokių įstatymų: „Paskambinu kolegai – nori susitikti verslininkai, pakalbėti, kokios ten yra kliūtys toje valstybėje ir ką ten padaryti, kad ko nerastų, tarkime listerijų. Pavyzdžiui, ar galima virtą koldūną vežti? Tokie buvo mano klausimai.“

Teisėsauga įtaria, kad „Tvarkos ir teisingumo“ partijos narys parlamentaras Petras Gražulis per VMVT vadovą siekė nuslėpti šaldytų maisto produktų gamybos įmonėje „Judex“ nustatytus pažeidimus.

J.Milius visą laiką tvirtino esąs nekaltas, todėl nematantis priežasčių trauktis iš posto. (BNS, ELTA, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.