Nuo A. Komskio šūvio kritęs Ramzis bus kremuotas Latvijoje

Tarnybos metu nušautas belgų aviganis Ramzis bus kremuotas, o urna su jo pelenais keliaus į Pagėgių rinktinės, kurioje šuo tarnavo, muziejų. Ramzio šeimininkui netrukus bus skirtas naujas tarnybinis šuo. Norintiesiems prisidėti prie tarnybinių šunų atminimo įamžinimo pasieniečiai skelbia banko sąskaitos numerį.

Nuo A. Komskio šūvio kritęs Ramzis bus kremuotas Latvijoje.<br>VSAT nuotr.
Nuo A. Komskio šūvio kritęs Ramzis bus kremuotas Latvijoje.<br>VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2016, 11:56 AM, atnaujinta May 11, 2017, 6:54 PM

Kaip rašoma Valstybės sienos apsaugos tarnybos pranešime, VSAT nusprendė, kad antradienį tarnybos metu Pagėgių savivaldybėje nušautas Pagėgių rinktinės Bardinų užkardoje tarnavęs belgų aviganis Ramzis bus kremuotas. Urna su jo pelenais keliaus į Pagėgių rinktinės muziejų. Čia atsiras Ramziui skirta ekspozicijos dalis, kur bus galima sužinoti apie šio vieno geriausių pasieniečių keturkojo tarnybą.

Lrytas.lt duomenimis, Ramzis bus kremuojamas Latvijoje, kadangi Lietuvos įstatymai gyvūnų kremavimo neleidžia.

VSAT taip pat dėkoja visiems žmonėms, kurie kreipiasi į tarnybą tiesiogiai ar socialiniuose tinkluose siūlydamiesi prisidėti lėšomis, kad Ramzio šeimininkui kinologui būtų nupirktas naujas šuo. Taip pat sulaukta privačių asmenų siūlymų padovanoti šunis.

To daryti nereikia, nes tarnyba pačiu artimiausiu metu pati pasirūpins, kad kinologas gautų naują šuniuką iš tų, kuriuos pasieniečiai atrenka pagal labai griežtus tokiems šunims keliamus reikalavimus. Tarp jų yra darbui sienos apsaugoje būtinos fizinės ir psichinės keturkojų savybės, motyvacija paieškai, socialumas, atsparumas stresui ir baimei ir kt.

Norintiesiems paaukoti pinigų pagerbiant Ramzį ar kitus tarnybinius šunis VSAT siūlo juos pervesti pasieniečių kinologų įkurtam gyvūnų globos klubui „Draugo letena“. Šis klubas rūpinasi tarnybose tarnavusiais šunimis, suteikia pagalbą juos gydant, išlaikant ar dresuojant ir pan.

Klubas „Draugo letena“ imasi iniciatyvos tarnybinių šunų atminimą kartu su VSAT įamžinti jiems skirtu atminimu ženklu ar paminklu. Jis galėtų ilgainiui atsirasti VSAT Kinologijos centre Mickūnuose, Vilniaus rajone.

Norintieji prisidėti prie šios iniciatyvos finansiškai prašomi pinigus pervesti į „Draugo letenos“ sąskaitą banke „Nordea“ (banko kodas 21400, atsiskaitomosios sąskaitos Nr. LT65 2140 0300 0300 9745, pavedime nurodyti „Tarnybinių šunų atminimui“).

Šis klubas padeda surasti šeimininkus daugelį metų VSAT atitarnavusiems šunims, kurie visą gyvenimą gaudė valstybės sienos pažeidėjus, kontrabandininkus, nelegalius migrantus, aptikdavo bandomas įvežti į šalį uždraustas medžiagas bei daiktus, ieškojo pasiklydusių ir dingusių senolių, vaikų, neįgalių asmenų.

Klubas padeda tokius keturkojus veteranus paskiepyti, atlikti profilaktines priemones, paremia juos išlaikant, nuperkant šunims maistą, apmokant gydymo išlaidas. Taip pat klubas propaguoja teigiamą visuomenės požiūrį į gyvūnus, konsultuoja šunų priežiūros dresavimo klausimais, skatina geriausius ir labiausiai nusipelniusius kinologus. Klubas visuomeniniais pagrindais vykdo išėjusiųjų į atsargą tarnybos kinologų socializaciją ir propaguoja kinologo profesiją, tinkamą elgesį su gyvūnais jaunimo tarpe.

„Draugo letenos“ tinklapio adresas internete yra draugoletena.lt.

Nušovė Seimo vicepirmininko brolis

Kaip jau skelbė lrytas.lt, antradienį pasieniečiai su tarnybiniu šunimi Ramziu ieškojo pasprukusių kontrabandininkų. Keturkojui buvo duota komanda sekti bėglių pėdsakais. Šuo juos užuodė ir mišku pasieniečius vedė apie tris kilometrus. Vienoje vietoje pėdsakai dingo.

Panaši situacija persekiojimų metu yra dažna, todėl tokiais atvejais tarnybiniams šunims duodama komanda judėti perimetru stengiantis vėl aptikti pėdsakus. Taip buvo ir šiuo atveju. Ramzis buvo su specialia šviesą atspindinčia liemene, ant kurios yra VSAT skiriamieji ženklai.

Buvo šviesu, kai staiga belgų aviganiui judant miško keliuku pasigirdo šūvis. Jį į Ramzį iš medžioklinio šautuvo paleido vietinio būrelio medžiotojas, 56-erių Šilutės gyventojas, Seimo vicepirmininko Kęsto Komskio brolis Arvydas Komskis. Pėdsekys šuo nuo vienintelio šūvio mirė iškart.

Šio įvykio pasekmės galėjo būti nenuspėjamos. Kai kinologas, Ramzio šeimininkas, išgirdo šūvį ir pamatė kritusį augintinį, jis pamanė, kad šunį nušovė persekiojami kontrabandininkai. Pasienietis jau buvo išsitraukęs tarnybinį ginklą ir pasiruošęs ekstremaliai situacijai. Tačiau tolėliau pamatęs medžiotoją jis žaibiškai bei teisingai įvertino situaciją ir ginklo nepanaudojo.

Ramzį nušovęs A.Komskis buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę 48 val. Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Trečiadienį A.Komskiui pateikti įtarimai.

Problemų su pareigūnais Arvydas Komskis yra turėjęs ir anksčiau. 2006 m. birželio 21 d. A. Komskio valdomas kateris mirtinai sužalojo upėje besimaudžiusį 17-metį. Tąkart vyras iš įvykio vietos paspruko ir nė nemanė prisipažinti. Jį demaskavo būtent pasieniečių tyrėjams suteikta informacija.

Seimo vicepirmininkas tyrimu nepasitiki

Tarnybinį pasieniečių šunį nušovusio A.Komskio brolis Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis ketvirtadienį pranešė nepasitikintis vykstančiu tyrimu ir paprašė, kad jį perimtų Generalinė prokuratūra.

„Norėčiau, kad incidentas Pagėgių savivaldybėje, į kurį dėl nelaimingo atsitiktinumo aplinkybių pateko mano brolis, niekaip nebūtų siejamas su mano politine veikla, todėl šį incidentą turėtų objektyviai tirti aukštesnio lygio teisėsaugos institucijos bei ekspertai. Šiuo metu Lietuvoje vyksta Seimo rinkimų kampanija, todėl neatmesčiau tos galimybės, kad šį įvykį bus siekiama eskaluoti ir sieti su mano asmeniu,“ – pranešime cituojamas K. Komskis.

Anot K. Komskio, paaiškėjus naujoms įvykio aplinkybėms, kuriomis žuvo tarnybinis VSAT šuo, kyla įtarimų, kad ikiteisminio tyrimo procedūros galėjo būti pažeistos, o visuomenėje specialiai sukeltas ažiotažas, todėl ginant viešąjį interesą būtina nustatyti, ar VSAT pareigūnai ėmėsi visų tinkamų priemonių ir ar nepadarė pažeidimų ikiteisminio tyrimo metu.

„Manau, kad į įvykio vietą turėjo būti iškviesti policijos pareigūnai, tačiau to nebuvo padaryta. Šiuo metu ikiteisminį tyrimą atlieka pati Valstybės sienos apsaugos tarnyba, nors jos pareigūnai yra ir to paties įvykio dalyviai. Ar toks tyrimas gali būti objektyvus? Juo labiau, kad esama galimų ir VSAT pareigūnų pažeidimų ir paties incidento, ir tyrimo metu. Manau, kad išankstinės VSAT pareigūnų nuomonės, kurios buvo paskelbtos ir vis dar skelbiamos viešoje erdvėje, ko neturėtų būti, kenkia tyrimui ir tiesos nustatymui,“ – teigė K. Komskis.

„Jau šiandien yra aišku, kad medžiotojas šovė ne tiesiai į jį puolusį šunį, o taikėsi pro šalį norėdamas jį išgąsdinti ir sustabdyti, tačiau kulka atšoko ir, deja, pataikė į gyvūną. Be to, mano žiniomis, šis šuo buvo sunkiai valdomas komandomis ir jau buvo agresyviai pasielgęs su kitais žmonėmis. VSAT pareigūnai, mano asmeniniu vertinimu, siekia ginti savo mundurą, todėl dalį tiesos tiesiog nutylėjo. Esu viešas asmuo ir šią istoriją bandoma tiesiogiai susieti su manimi ir pakenkti mano kaip politiko reputacijai, todėl noriu, kad būtų išvengta neteisingų interpretacijų ir viskas būtų daroma pagal įstatymus,“ – teigė parlamentaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.