Skaidruoliai slepia savo pinigų kelius

Politikai vis dar atsainiai žiūri į prievolę pranešti piliečiams apie privačius interesus. Kaip atskleidė „Lietuvos ryto“ tyrimas, deklaracijų brūzgynuose klaidžioja net aukščiausių postų siekiantys partijų kandidatų į Seimą sąrašų vedliai.

Konservatorių lyderis G.Landsbergis neskubėjo išsklaidyti kilusių abejonių dėl painiavos jo deklaracijose.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Konservatorių lyderis G.Landsbergis neskubėjo išsklaidyti kilusių abejonių dėl painiavos jo deklaracijose.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatų į Seimą sąrašo lyderis R.Žemaitaitis (nuotr.) atvirai prisipažino pamiršęs praėjusiais metais iš banko gautą paskolą, o Darbo partijos vėliavnešys K.Daukšys dūsavo, jog etikos sargams pavėlavo deklaruoti naujus savo finansinius įsipareigojimus.<br>T.Bauro nuotr.
Partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatų į Seimą sąrašo lyderis R.Žemaitaitis (nuotr.) atvirai prisipažino pamiršęs praėjusiais metais iš banko gautą paskolą, o Darbo partijos vėliavnešys K.Daukšys dūsavo, jog etikos sargams pavėlavo deklaruoti naujus savo finansinius įsipareigojimus.<br>T.Bauro nuotr.
Darbo partijos vėliavnešys K.Daukšys dūsavo, jog etikos sargams pavėlavo deklaruoti naujus savo finansinius įsipareigojimus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Darbo partijos vėliavnešys K.Daukšys dūsavo, jog etikos sargams pavėlavo deklaruoti naujus savo finansinius įsipareigojimus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Romas Valentukevičius, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkas
Romas Valentukevičius, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkas
Zenonas Vaigauskas, Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas
Zenonas Vaigauskas, Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 29, 2016, 6:47 AM, atnaujinta May 11, 2017, 7:33 PM

Daugelis politikų privalo pateikti privačių interesų deklaracijas ir per mėnesį nurodyti įvykusius pokyčius: gautas ar suteiktas paskolas, stambesnius pirkinius, vertingesnes dovanas.

Bet toli gražu ne visi, kurių deklaracijos yra skelbiamos viešai, kruopščiai laikosi jų pačių priimto Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo reikalavimų.

Tokią išvadą galima daryti panagrinėjus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktas pagrindinių į Seimą kandidatuojančių partijų lyderių privačių interesų deklaracijas.

Šie dokumentai neretai nesutampa su deklaracijomis, kurias skelbia Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Ką ir kodėl nuo rinkėjų bando nuslėpti politikai?

Ypač tie, kurie nuolat pabrėžia esantys be nuodėmės ir krištolinio skaidrumo reikalauja iš savo politinių varžovų.

Buvęs darbas paliko pėdsaką

Jei tikėtume viskuo, kas nurodoma deklaracijose, būtų galima pamanyti, kad premjero posto siekiantis ir dabartinę Vyriausybę pliekiantis konservatorių vedlys Gabrielius Landsbergis vis dar pluša politinių konkurentų stovykloje.

Mat VRK skelbiamoje privačių interesų deklaracijoje nurodoma, kad G.Landsbergis dar nėra nutraukęs ryšių su Vyriausybės kanceliarija, kurioje darbavosi prieš tapdamas europarlamentaru.

Gal politikas to nepadarė vildamasis jam palankių rinkimų rezultatų, kurie leistų į buvusią darbovietę sugrįžti jau kaip Vyriausybės rūmų šeimininkui?

Tačiau konservatorių vadovas „Lietuvos rytui“ tepaaiškino, kad įvyko techninė klaida: „VRK tinklalapyje skelbiama ankstesnė mano, kaip kandidato į Europos Parlamentą, privačių interesų deklaracija.

Tikslinamės, kodėl ten nėra naujausios deklaracijos, kuri yra pateikta Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai ir yra vieša.“

Iš kur byrėjo pinigai?

Iš G.Landsbergio pateiktų atsakymų galima suprasti, esą klaidų įsivėlė ir VRK skelbiamoje jo turto ir pajamų deklaracijoje, kurioje nurodoma, kad jis nėra gavęs paskolų.

Tačiau VTEK deklaracijoje toks sandoris yra užfiksuotas – daugiau kaip 101 tūkst. eurų banko paskolą G.Landsbergis nurodė gavęs 2012 metų kovą.

Dar daugiau painiavos – dėl deklaruotų vertybinių popierių sandorių, kurių praėjusią vasarą užderėjo ypač gausiai.

Iš VTEK skelbiamos deklaracijos matyti, kad G.Landsbergis atliko septynis sandorius, kuriais pardavė turimus vertybinius popierius už 162 tūkst. eurų.

O per du kitus sandorius jis įsigijo kitų investicinių fondų vertybinių popierių už beveik 360 tūkst. eurų.

Bet nė iš vienos deklaracijos nematyti, iš kur politikas sukrapštė beveik 200 tūkst. eurų savo vertybinių popierių portfeliui pagausinti. Gal laimėjo loterijoje, pardavė nekilnojamąjį turtą ar paėmė banko paskolą?

Į šiuos klausimus lyg ir turėtų atsakyti privačių interesų deklaracija, tačiau panašūs sandoriai joje neužfiksuoti.

Pernykštėje turto deklaracijoje nurodomos G.Landsbergio šeimos sukauptos santaupos – beveik 50 tūkst. eurų – irgi nepaaiškina, ar politikas gali taip išlaidauti.

Atsakydamas į „Lietuvos ryto“ klausimus politikas irgi neskubėjo išsklaidyti kilusių abejonių: „Vertybiniai popieriai buvo perkami iš privačių šeimos lėšų – gautų dividendų už turimas akcijas ir santaupų, sukauptų per einamąjį laikotarpį. Sandoriai yra deklaruoti VTEK, o turto ir pajamų deklaracijose atsispindės kitais, 2017 metais.“

Tikino, kad neslapukavo

Daugiau klausimų nei atsakymų kyla ir vartant kai kurių kitų į pirmąjį kandidatų sąrašo penketuką įrašytų konservatorių viešas deklaracijas.

Apie nesutapimus deklaracijose tik iš „Lietuvos ryto“ sužinojusi Seimo Antikorupcijos komisijos narė Agnė Bilotaitė tikino, kad ją pačią nemaloniai nustebino šis faktas.

Mat dar pernai balandį ji už 26 tūkst. eurų bendrovei „Hidrostatyba“ pardavė žemės sklypą, bet privačių interesų deklaracijoje tai neatsispindi.

A.Bilotaitė teigė nebandžiusi to nuslėpti: „Aš viską padariau – per mėnesį patikslinau savo deklaraciją, todėl man pačiai kyla klausimas, kodėl nematyti, kad tai padariau. Man šokas. Tai – absurdas.“

Beje, kažkur nuklydo ir informacija apie Irenos Degutienės, kuri konservatorių kandidatų sąraše įrašyta antra, sandorius.

Seimo vicepirmininkė VRK nurodė, kad pernai jos šeima įsigijo vertybinių popierių už beveik 400 tūkst. eurų, tačiau VTEK deklaracijoje apie juos neužsimenama.

I.Degutienė „Lietuvos rytui“ aiškino, kad pakeitimai buvo atliekami to paties investicinio fondo viduje, todėl informacija apie tai VTEK galėjo ir nepasiekti.

Dovana pasiklydo sistemoje

Iki antradienio ryto dėl savo privačių interesų deklaracijos jautėsi rami ir trečia Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatų į Seimą sąraše įrašyta parlamentarė Rima Baškienė – kol nesulaukė „Lietuvos ryto“ klausimų.

Politikė labai nustebo ir puolė skubiai aiškintis, kodėl VTEK skelbiamoje deklaracijoje nematyti, kad rugpjūtį sūnui Rokui ji padovanojo 16 tūkst. eurų.

R.Baškienės teigimu, privačių interesų deklaraciją ji papildė laiku: „Turiu išsaugojusi laišką, kad mano deklaracijos papildymas užfiksuotas. Kažkoks nesusipratimas.“

Pradėjusi aiškintis, kodėl taip nutiko, R.Baškienė surado Mokesčių inspekcijos išrašą apie papildytą deklaraciją, tačiau vėliau paaiškėjo, kad informacija apie naują sandorį buvo skirta tiktai VRK.

„Pasirodo, sistemos nesusikalba. Aš maniau, kad pildau bendrą deklaraciją ir visi ją mato, bet reikėjo nurodyti dar kažkokį kitą kodą.

Šių subtilybių negali sužinoti, kol nepatiri savo kailiu“, – dūsavo R.Baškienė. Ji teigė minėtą sandorį deklaravusi dar kartą.

Pamiršo gautą banko paskolą

Už aptiktus deklaracijos trūkumus, kuriuos žadėjo netrukus ištaisyti, „Lietuvos ryto“ žurnalistui tikino esąs dėkingas ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijos kandidatų į Seimą vedlys Remigijus Žemaitaitis.

Pernai mokesčių inspektorių dėl galimo neteisėto praturtėjimo kratytas Seimo Ekonomikos komiteto vadovas privačių interesų deklaracijoje nenurodė 2015-aisiais iš banko gautos paskolos – per 60 tūkst. eurų.

VRK pateiktoje turto ir pajamų deklaracijoje matyti, kad jo pečius slegia 232 tūkst. eurų paskola, nors pernai, pildydamas 2014 metų deklaraciją, R.Žemaitaitis nurodė, jog iš banko yra pasiskolinęs 163 tūkst. eurų.

Kodėl padidėjusios skolos neatsispindi privačių interesų deklaracijoje?

„Tikrai turėtų būti viskas tvarkingai, juk net Mokesčių inspekcija tyrė. Viskas sutampa centas į centą“, – gynėsi R.Žemaitaitis.

Tik kiek vėliau politikas atgavo atmintį: „Tikrai pernai rugpjūtį gavau banko paskolą, kurios mokėjimas buvo atidėtas metams. Dėl to ir užmiršau ją deklaruoti. Prisipažįstu – kaltas.“

Paaiškinimai – painūs

Gautą nemenką paskolą laiku deklaruoti pamiršo ir „darbiečių“ kandidatų į Seimą sąrašo vedlys Kęstutis Daukšys, pastaruoju metu turėjęs rūpesčių dėl esą nuslėpto šeimos turto Bulgarijoje.

VRK skelbiamoje privačių interesų deklaracijoje atskleidžiama, kad pernai iš bendrovės „Balticum grupė“, kurios akcininkas yra ir K.Daukšys, pernai lapkritį buvo gauta 100 tūkst. eurų paskola.

Tai politikas turėjo per mėnesį deklaruoti VTEK, tačiau etikos sargų skelbiamoje viešoje K.Daukšio deklaracijoje apie tai nieko neužsimenama. Kodėl?

Parlamentaras aiškinosi gana painiai: „Privačių interesų deklaraciją pildžiau elektroniniu būdu. Įėjus į sistemą esą rodoma, kad atlikti atnaujinimai buvo sėkmingai priimti.

Aš per elektroninę bankininkystę matau, kad šis sandoris yra mano privačių interesų deklaracijoje. Kodėl to nemato kiti – negaliu atsakyti.“

Vis dėlto galiausiai paaiškėjo, kad pernai įvykusį sandorį politikas deklaravo tik kandidatuodamas į Seimą, kai pateikė pareiškinius dokumentus VRK.

„Tai įvyko liepos pabaigoje. Pavėlavau. Galbūt. Bet nežinau, kodėl VTEK šios informacijos vis dar neįkėlė į savo sistemą“, – stebėjosi K.Daukšys.

Kandidatų deklaracijose – šimtai nesutapimų

Romas Valentukevičius

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkas

„Palyginome mūsų komisijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) teikiamas deklaracijas ir nustatėme begalę nesutapimų – surašyti jų visų neužtektų jaučio odos.

Iš pusantro tūkstančio kandidatų, kurie privalo deklaruoti privačius interesus, klaidingus duomenis yra pateikę beveik šeši šimtai.

Artimiausiomis dienomis jiems bus išsiųsti pranešimai ir jie per mėnesį privalės patikslinti duomenis.

Jeigu paaiškės, kad klaidos padarytos netyčia ir kandidatai jas skubiai ištaisys, gal nesulauks nuobaudų. Kitu atveju jiems gali grėsti baudos.

VRK savo ruožtu turės įvertinti kandidatų padarytus nusižengimus – ar taip nebuvo siekiama sąmoningai suklaidinti rinkėjų.“

Įstatymai kandidatams į Seimą gana švelnūs

Zenonas Vaigauskas

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas

„Komisija privačių interesų deklaracijų netikrina – už jose pateiktus duomenis atsako patys kandidatai. Mes skelbiame tokias deklaracijas, kokias kandidatai pateikia, o dėl klaidingų duomenų jiems gali tekti aiškintis Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai.

Bet visi kandidatai turėjo galimybę deklaracijų duomenis patikrinti prieš skelbdami viešai.

Nežinau, kiek kandidatų tuo pasinaudojo, ar tai darė ir G.Landsbergis, bet jis jau paprašė pakeisti jo pateiktą seną deklaraciją. Mes patikrinome, ar klaida įsivėlė ne dėl mūsų kaltės. Šiuo atveju norėtume prisiimti kaltę, bet negalime – jis pats pasirašė pateikiamus dokumentus.

G.Landsbergis mums pateikė deklaraciją, kurią pildė daugiau kaip prieš dvejus metus kandidatuodamas į Europos Parlamentą.

Manau, šiuo atveju įstatymai kandidatams gana švelnūs – nėra numatyta, kad dėl klaidingai pateiktų duomenų jie būtų šalinami iš rinkimų sąrašo ar grėstų kitokios sankcijos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.