Šunį Ramzį nušovusį A.Komskį gina tik broliai

Pasieniečių šunį nušovęs šilutiškis Arvydas Komskis vakar buvo paleistas iš areštinės, o jį ginantis brolis Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis pateikė naują šio incidento versiją.

Pasieniečių šunį nušovęs šilutiškis Arvydas Komskis (nuotr. dešinėj) vakar buvo paleistas iš areštinės, o jį ginantis brolis Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis (nuotr. kairėj) pateikė naują šio incidento versiją.<br>J.Stacevičiaus, VSAT nuotr.
Pasieniečių šunį nušovęs šilutiškis Arvydas Komskis (nuotr. dešinėj) vakar buvo paleistas iš areštinės, o jį ginantis brolis Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis (nuotr. kairėj) pateikė naują šio incidento versiją.<br>J.Stacevičiaus, VSAT nuotr.
Seimo vicepirmininkas K.Komskis piktai pliekė jo brolio nušautą šunį Ramzį. O pasieniečiai šį augintinį tik gyrė.
Seimo vicepirmininkas K.Komskis piktai pliekė jo brolio nušautą šunį Ramzį. O pasieniečiai šį augintinį tik gyrė.
Ramzis
Ramzis
A.Komskis
A.Komskis
Pasieniečių šunį nušovęs šilutiškis Arvydas Komskis (nuotr.kairėj) vakar buvo paleistas iš areštinės, o jį ginantis brolis Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis pateikė naują šio incidento versiją.
Pasieniečių šunį nušovęs šilutiškis Arvydas Komskis (nuotr.kairėj) vakar buvo paleistas iš areštinės, o jį ginantis brolis Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis pateikė naują šio incidento versiją.
Daugiau nuotraukų (5)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“), bns

Sep 30, 2016, 10:10 AM, atnaujinta May 11, 2017, 5:54 PM

Kinologams sukritikavus ankstesnę Seimo nario Kęsto ir medžiotojų būrelio vadovo Zenono Komskių versiją, kad jų brolis Arvydas mirtiną šūvį į pasieniečių šunį Ramzį paleido gindamasis nuo jo nasrų, vakar K.Komskis apie antradienio vakaro įvykius kalbėjo visai kitaip.

Tuo metu, kai jo brolis dar sėdėjo areštinėje, K.Komskis pareiškė tiksliai žinantis, kad Ramzio žūtis buvo nelaimingas atsitikimas: „Jau aišku, kad medžiotojas šovė ne tiesiai į jį puolantį šunį, o taikėsi pro šalį – norėdamas išgąsdinti ir sustabdyti.

Tačiau kulka atšoko ir pataikė į gyvūną.“

Pasieniečiai girdi šmeižtą

Pakeitęs ankstesnę versiją K.Komskis ir toliau aiškina, kad Ramzis buvo blogas ir neprognozuojamas šuo: „Mano žiniomis, šis šuo buvo sunkiai valdomas komandomis ir jau anksčiau buvo agresyviai pasielgęs su kitais žmonėmis.“

Pasieniečiai tokius K.Komskio žodžius iš karto pavadino šmeižtu.

„Ramzis buvo vienas geriausių ir perspektyviausių pasieniečių šunų. Jei jis būtų buvęs kitoks, nebūtų laimėjęs visų varžybų, kuriose yra griežti reikalavimai, ypač paklusnumo rungtims“, – vakar „Lietuvos rytui“ sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis.

K.Komskio žodžiai papiktino ir Pagėgių rinktinės vyriausiąjį kinologą Marių Ausiukevičių.

Jo teigimu, stabilios psichikos, puikiai dresuotas Ramzis lengvai paklusdavo komandoms: „Šis šuo nerodė agresyvumo. Gal jo šiek tiek buvo galima pastebėti operacijų metu, kinologui davus komandą. Bet tai normalus tikro tarnybinio šuns elgesys.“

Nepasitiki pasieniečiais

K.Komskis vakar pretenzijų turėjo visai pasienio tarnybai. Jis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydamas, kad jo brolio tyrimas būtų paimtas iš VSAT ir perduotas prokurorams.

„Kyla įtarimų, kad ikiteisminio tyrimo procedūros galėjo būti pažeistos, o visuomenėje sukeltas ažiotažas, todėl ginant viešąjį interesą būtina nustatyti, ar VSAT pareigūnai ėmėsi visų tinkamų priemonių ir ar nepadarė pažeidimų ikiteisminio tyrimo metu“, – prokuratūrai rašė K.Komskis.

Jo nuomone, VSAT negali objektyviai atlikti tyrimo, nes šios tarnybos pareigūnai patys yra incidento dalyviai.

K.Komskiui taip pat nepatinka, kad pasieniečiai komentuoja Ramzio žūties aplinkybes, nors tai esą yra tik išankstinė jų nuomonė.

Kaip bene didžiausią pažeidimą K.Komskis įvardija tai, kad į įvykio vietą nebuvo iškviesti policijos pareigūnai.

Tačiau Baudžiamojo proceso kodekso 165 straipsnis nurodo, kad pasieniečiams nėra būtinybės į pagalbą pakviesti policijos pareigūnus, nes VSAT pati yra ikiteisminio tyrimo institucija ir gali savarankiškai pradėti, atlikti ir baigti ikiteisminius tyrimus.

Ikiteisminio tyrimo įstaigos, be policijos ir VSAT, Lietuvoje taip pat yra Specialiųjų tyrimų tarnyba, karo policija, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, Lietuvos muitinė bei Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

R.Paksas: „Atsipeikėkit“

„Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas Rolandas Paksas ragina nesieti Seimo vicepirmininko Kęsto Komskio su jo brolio nušauto pasieniečio šuns istorija. 

„Aš labai norėčiau, kad atsipeikėtų tie, kurie sukūrė šitą skandalą. Kad atsipeikėtų. Aš pats turiu šunį ir suprantu, kad labai gaila, kai taip įvyksta, bet aš labai skiriu politiką Kęstą Komskį nuo nelaimingo įvykio, kuris įvyko kitame Lietuvos krašte. Baikit“, – žurnalistams penktadienį sakė R.Paksas. 

Anot Valstybės sienos apsaugos tarnybos, K.Komskio brolis Arvydas pasieniečių kinologų šunį Ramzį  nušovė antradienio dieną, pareigūnams vykdant kontrabandininkų persekiojimo operaciją. 

Vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas sakė, kad pasieniečių vadovo Renato Požėlos siūlymu svarstytų galimybę teisės aktuose tarnybinis šunis prilyginti pareigūnams. 

„Šuo, jis kaip ir porininkas pareigūno. Kinologas, kuris su juo dirba kiekvieną dieną, gyvena su juo. Ir tas ryšys tikrai yra emocinis labai stiprus“, – teigė ministras. 

Kolegos patarė nesikišti

Aktyviai šia byla besidomintis K.Komskis pareiškė nenorintis, kad ši istorija būtų siejama su jo politine veikla, ir aiškino, kad brolio sulaikymu per Seimo rinkimų kampaniją kažkas gali siekti pakenkti jo politinei karjerai.

Kai kurie politikai teigė, kad kišdamasis į savo brolio ikiteisminį tyrimą K.Komskis pats sau kenkia.

„Manau, kad Seimo vicepirmininkas pasielgė neapdairiai ir neturėtų kištis į visa tai, juo labiau kad kalbama apie jo brolį“, – vakar sakė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

„Toks Seimo nario kreipimasis į prokuratūrą vertintinas kaip spaudimas teisėsaugai. Manau, kad šį pareiškimą turėtų įvertinti Seimo Etikos ir procedūrų komisija“, – kalbėjo socialdemokratas Gediminas Kirkilas.

Panašios nuomonės buvo ir konservatorius Andrius Kubilius: „Seimo nario mandatas negali būti naudojamas ne pagal paskirtį, mandato paskirtis – rūpintis visais piliečiais, o ne savo broliu, kuris įtariamas padaręs nusikaltimą ar nusižengimą.“

Atminimas bus įamžintas

A.Komskio nušautas šuo Ramzis daug kam Lietuvoje tapo vos ne didvyriu. Socialiniuose tinkluose susikūrė kelios jam skirtos grupės, o VSAT buvo užversta įvairiausiomis idėjomis – nuo pasiūlymų draugo netekusiam kinologui padovanoti šuniukų iki pažadų surinkti pinigų ir pastatyti paminklą Ramziui.

VSAT atstovai teigė, kad Ramzio atminimas bus įamžintas. Jo palaikai bus išvežti kremuoti į Latviją, o urna su pelenais bus saugoma Pagėgių rinktinės, kurioje Ramzis tarnavo, muziejuje.

Čia taip pat turėtų atsirasti nuo A.Komskio paleistos kulkos žuvusiam šuniui skirta ekspozicija, kurioje lankytojai galės sužinoti apie trumpą Ramzio tarnybą.

Ramzį užauginusiam kinologui netrukus bus skirtas kitas tarnybinis šuo, o visiems norintiems prisidėti prie Ramzio ir kitų tarnybinių šunų atminimo piniginėmis lėšomis VSAT siūlo jas pervesti gyvūnų globos klubui „Draugo letena“.

Pasieniečių kinologų įkurtas klubas rūpinasi senais tarnybiniais šunimis, o žuvus Ramziui sutiko imtis iniciatyvos pagerbiant jo ir kitų ištikimų pėdsekių atminimą.

Tarnybiniams šunims planuojama sukurti atminimo ženklą arba paminklą, kuris galėtų būti pastatytas VSAT Kinologijos centre, esančiame Vilniaus rajone, Mickūnuose.

Miške šunį ir šaulį skyrė apie 15 metrų

* Pasieniečių tarnybinį šunį miške nušovusiam 56 metų A.Komskiui (nuotr.) pareikšti įtarimai dėl tyčinio turto sunaikinimo visuomenei pavojingu būdu ir skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

* Aiškinamasi, ar Ramzį jis nušovė netyčia, ar gelbėdamas kontrabandininkus, kurių pėdsakais šuo pasieniečius vedė apie tris kilometrus.

* Kinologas ir pasieniečiai teigė, kad šūvis nuaidėjo tuo metu, kai Ramzis pametė kontrabandininkų pėdsakus ir lėtai bėgiojo uostinėdamas žemę ir bandydamas juos vėl surasti.

* Šuo esą niekam netrukdė ir nieko nepuolė. Vienintelį taiklų šūvį į šunį A.Komskis paleido būdamas maždaug 15 metrų nuo jo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.