Kauno klinikinėje ligoninėje pražudyto kūdikio šeimai priteista 102 600 eurų

Kauno apygardos teismas pirmadienį paskelbė sprendimą dėl šio miesto gydymo įstaigoje pražudyto kūdikio tėvų ieškinio. Kauniečiai Egidijus ir Kristina Drėzai prašė priteisti milijono eurų neturtinę ir 4,4 tūkst. eurų turtinę žalą, susijusią su 11 mėnesių sūnelio Domo Drėzo laidotuvėmis, kitomis šeimos patirtomis išlaidomis.

Byla dėl žalos atlyginimo mirusio kūdikio šeimai pasiekė finišą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Byla dėl žalos atlyginimo mirusio kūdikio šeimai pasiekė finišą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Byla dėl žalos atlyginimo mirusio kūdikio šeimai pasiekė finišą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Byla dėl žalos atlyginimo mirusio kūdikio šeimai pasiekė finišą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
Byla dėl žalos atlyginimo mirusio kūdikio šeimai pasiekė finišą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Byla dėl žalos atlyginimo mirusio kūdikio šeimai pasiekė finišą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 2, 2016, 11:16 PM, atnaujinta May 11, 2017, 2:52 PM

Teisėja Albina Rimdeikaitė nusprendė tenkinti ieškinį iš dalies – šeimai priteista dešimt kartų mažesnė suma, 102 600 eurų.

Atsakovėmis patrauktos Kauno klinikinė ligoninė (KKL), kurioje užgeso mažasis Domas, ir draudimo kompanija. Vaistus supainiojusi buvusi slaugytoja Valdareza Beleškienė byloje pripažinta trečiuoju asmeniu.

KKL privalės sumokėti sutuoktiniams Drėzams po 46 958 eurus neturtinės žalos, draudimo bendrovės „Baltikums“ Lietuvos filialas – po 1041 eurą neturtinės žalos.

Sutuoktinių mažametei dukteriai iš draudikų priteisti 2896 eurai neturtinės žalos. Be to, draudimo įmonė turės sumokėti šeimai 3708 eurų dydžio turtinę žalą.

Valdininkams išmokamos didesnės kompensacijos

Teisėja A.Rimdeikaitė nurodė, jog skirdama žalos dydžius, vadovavosi susiklosčiusia teismų praktika panašiose bylose.

E.Drėzo toks sprendimas netenkino. Šeima jį skųs. „Kaip vertinu teismo sprendimą? Baisu. Valdininkams išmokamos didesnės kompensacijos. Vaiko gyvybė Lietuvoje vertinama menkai, lyginant su Europos Sąjunga. Eisime iki Strasbūro Žmogaus Teisių teismo.

Svarbiausia man – ne pinigai, o valstybės požiūris į žmogaus gyvybę. Daugelyje valdžios pinigų taškomi milijonai, o žmogus įvertintas gerokai mažiau“, – tvirtino kūdikio tėvas.

Palyginimui – daugiau nei 500 tūkst. litų ( 142 tūkst. eurų) išeitinę išmoką iš bendrovės „Vilniaus energija“ prieš keletą metų gavo buvęs energetikos viceministrės Žydrūnės Juodkienės vyras Svajūnas Juodka, šioje įmonėje ėjęs inovacijų direktoriaus pareigas.

Lietuvoje bene didžiausia suma dėl medikų aplaidumo buvo priteista iš Marijampolės ligoninės – ši gydymo įstaiga nudegintų dvynukų šeimai, Zdaniams, turėjo sumokėti pusę milijono litų.

„Kažin kokia suma būtų paskirta, jei gydymo įstaigoje dėl personalo aplaidumo mirtų kurio nors aukštas pareigas užimančio politiko valdininko vaikas. Manau, ji būtų ženkliai didesnė“, – svarstė kaunietis.

Be to, E.Drėzas ketina teikti civilinį ieškinį buvusiai Kauno klinikinės ligoninės slaugytojai Valdarezai Beleškienei, dėl kurios kaltės užgeso vaikelis.

Ligoninės požiūris labai įskaudino šeimą

Sūnaus netekęs E.Drėzas ankstesniame teismo posėdyje išliejo skausmą, kuris susikaupė po tragedijos. Drėzų šeimą ypač įskaudino KKL administracijos elgesys ir požiūris – ligoninės atstovai įvykus nelaimei viešai neatsiprašė šeimos, palaikė V.Beleškienę, kurios aplaidumo kaina tapo vaiko gyvybė.

Buvo įtikinėjama, jog kalis injekcijos būdu negalėjo patekti į vaikelio organizmą, o mirčiai galėjo turėti įtakos jo ankstesnės ligos. Netgi aiškinta, kad Domą esą pražudė reta širdies liga – fibroelastozė.

Tačiau dvi medicinos ekspertų komisijos nustatė, jog vaiką pražudė kalis – V.Beleškienė vietoj gydytojos Jūratės Radvilavičienės paskirto gliukozės tirpalo suleido kūdikiui mirtį sukėlusią kalio injekciją.

Gydymo įstaigos pozicija pasirodė nepriimtina ir sveikatos apsaugos ministrui Jurui Poželai, kuris dar vasarą pareiškė, kad akla gynyba nėra teisingas žingsnis, o kai kurie pareiškimai ligoninei nedaro garbės. Ministras pareiškė besitikintis iš sveikatos priežiūros įstaigų didesnio jautrumo.

Vaikelį mirtis ištiko žaibiškai

Tragedija įvyko 2012 metų balandį. Prieš atvykstant į ligoninę, kūdikiui buvo įtariama gyvybei nepavojinga rotaviruso forma. Vaiko būklė buvo stabili, jokių grėsmingų komplikacijų nekilo. Mažylis buvo paguldytas į mokamą palatą, planuota jį tą pačią dieną parsivežti į namus.

Gastroenterologijos skyriuje V.Beleškienei leidžiant vaistus Domą per keliolika sekundžių ištiko klinikinė mirtis. Vaikelis ėmė verkti, o paskui sustingo.

Berniukas buvo nuvežtas į reanimaciją, ten gaivintas dvi valandas, bet medikams jo išgelbėti nepavyko. Sušvirkštus vaistus kalio kiekis berniuko organizme per dvi valandas padidėjo beveik du kartus ir pasiekė mirtiną ribą – nuo 4,3 iki 7,4 milimolio litre.

Slaugytojai – kalėdinė premija

Civilinį ieškinį pateikę D.Drėzo tėvai rėmėsi baudžiamąją bylą išnagrinėjusio Kauno apylinkės teismo 2014 metų gegužės 9 dienos įsiteisėjusiu nuosprendžiu V.Beleškienei, pagal kurį jai skirtas ketverių metų lygtinis laisvės atėmimas ir dvejus metus uždrausta dirbti medicinos įstaigose.

Slaugytoja skundė nepalankų verdiktą aukštesnėms instancijoms, bet nieko nepešė nei Kauno apygardos teisme, nei Lietuvos aukščiausiajame yeisme. Teisėjai konstatavo, jog slaugytoja paslėpė svarbius įkalčius – švirkštus, kuriuos buvo atsinešusi į mažojo Domo palatą. V.Beleškienei atkakliai neigiant kaltę, baudžiamosios bylos tyrimas ir jos svarstymas teismuose užtruko beveik ketverius metus.

Slaugytoja buvo atleista iš darbo baigus nagrinėti jai iškeltą baudžiamąją bylą, kai teismai uždraudė jai dirbti medicinos įstaigose.

Kauno klinikinės ligoninės vadovybė po nelaimės ne tik buvo palikusi ją darbe, bet netgi skyrė kalėdinę premiją.

Žaizdos liks visam gyvenimui

E.Drėzas, savo jėgomis pasiekęs teisybę baudžiamajame procese, prisiminė, kokias psichologines kančias teko iškęsti jam ir jo artimiesiems: „Daug kam būtų sunku įsivaizduoti, ką reiškia vykti į kapines lankyti savo vaiko amžino poilsio vietos. Mano žmonai pasidarydavo silpna duodant parodymus baudžiamojoje byloje, kurios tyrimas ir svarstymas teisme truko trejus metus. Jai ir dabar per sunku lankytis teismo posėdžiuose. Visiems šeimos nariams sušlubavo sveikata, teko kreiptis į psichologus. Žaizdos liks visam gyvenimui.“

Mirusio kūdikio tėvas stebėjosi, jog vien tik ginče dėl žalos atlyginimo Drėzams Kauno klinikinė ligoninė iš mokesčių mokėtojų pinigų kontorai „Jankauskas ir partneriai“ sumokėjo daugiau nei 18 tūkst. eurų: „Šios kontoros teisininkai dalyvavo tik dviejuose ar trijuose teismo posėdžiuose.“ Vėliau gynybos vairą civiliniame procese perėmė kitos kontoros advokatas V.Gustas.

„Jankauskas ir partneriai“ juristai taip pat gynė V.Beleškienę baudžiamojoje byloje. Ligoninės vadovai tvirtino, jog už atstovavimą V.Beleškienei įstaiga advokatams pinigų nemokėjo, tačiau byloje net ir pasibaigus teismo procesui nebuvo matyti kvitų, iš kurių būtų galima spręsti, kiek slaugytoja sumokėjo advokatams už teisines paslaugas.

Po Domo mirties KKL išmokėjo savo darbuotojams premijas, kurių bendras dydis sudarė maždaug 2,5 mln. litų (724 tūkst. eurų), o advokatų kontorai už atstovavimą įvairiose bylose iš savo biudžeto skyrė iš apie 240 tūkst. litų (69,5 tūkst. eurų).

„Jei ligoninė pajėgi mokėti tokias sumas, ji gali atsiskaityti ir su kūdikio netekusiais tėvais“, – pareiškė Drėzų advokatė Rasa Gradauskienė.

Anksčiau portalas lrytas.lt skelbė, jog, nepaisant milijoninių skolų, KKL įsigijo prabangius visureigius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.