Rekordinis įsiskolinimo lygis kelia nerimą

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, dalyvaujantis Vašingtone rengiamuose metiniuose Tarptautinio valiutos fondo (TVF) susitikimuose, įspėja, kad pasiektas rekordinis ne finansų sektoriaus įsiskolinimo lygis gali tapti papildomu rizikos veiksniu pasaulio finansų stabilumui ir stabdyti ūkio augimą.

Rekordinis įsiskolinimo lygis kelia nerimą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rekordinis įsiskolinimo lygis kelia nerimą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2016, 8:52 AM, atnaujinta May 11, 2017, 10:03 AM

„Po finansų krizės išaugusios valstybių, verslo įmonių ir namų ūkių skolos pasiekė aukščiausią per visą pasaulio istoriją lygį, o kai kurių šalių įsiskolinimo kreivės ir toliau kyla.

Ši tendencija, ypač vangiai augant ekonomikai, – tai rimtas signalas imtis konstruktyvių sprendimų“, – sakė V. Vasiliauskas, komentuodamas paskelbtą naujausią Pasaulio finansinio stabilumo apžvalgą.

TVF diskusijose dalyvaujantis Lietuvos banko vadovas atkreipė dėmesį, kad pernelyg staigus, nepakankamai subalansuotas ir kitomis priemonėmis nepalaikomas įsiskolinimo mažinimo procesas neigiamai paveiktų trapią pasaulio ekonomikos būklę.

Todėl, jo teigimu, skolų našta turi būti mažinama visų pirma skatinant ekonomikos augimą, pasitelkiant šiam tikslui ir mokesčių bei valstybių skolos valdymo priemones. „Vieno standartinio recepto nėra, tačiau drausmingos šalys, kurios yra užsitikrinusios gerą viešųjų finansų būklę bei rinkų pasitikėjimą ir todėl turi daugiau fiskalinės erdvės, galėtų taikyti fiskalinio skatinimo priemones“, – sakė V. Vasiliauskas.

Jis pabrėžė, kad pasiektas rekordinis įsiskolinimo lygis taip pat yra ženklas imtis veiksmingų priemonių stiprinti bankų sektorių.

Naujausioje TVF apžvalgoje skelbiama, kad Pasaulio ne finansų sektoriaus skola (valdžios, namų ūkių ir ne finansų įmonių) 2015 m. pasiekė aukščiausią lygį – 152 trln. JAV dol., arba 225 proc. pasaulio BVP.

Apie du trečdalius šios skolos sudaro privačiojo sektoriaus įsiskolinimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.