Našlaitės skausmą malšina geradarės Dainos Bosas globa

Per kraupią avariją visos šeimos – tėvo, motinos ir sesers – netekusi 12 metų Emilija sulaukė palangiškės verslininkės globos, kuri per metus virto draugyste.

Mergaitę iš Radviliškio ir kitame Lietuvos krašte gyvenančią verslininkę suvedė visą Lietuvą sukrėtusi nelaimė.
Mergaitę iš Radviliškio ir kitame Lietuvos krašte gyvenančią verslininkę suvedė visą Lietuvą sukrėtusi nelaimė.
Prieš metus į kraupią automobilio avariją patekusi dvylikmetė radviliškietė Emilija neteko visos savo šeimos.
Prieš metus į kraupią automobilio avariją patekusi dvylikmetė radviliškietė Emilija neteko visos savo šeimos.
Daina Bosas.
Daina Bosas.
Mergaitę iš Radviliškio ir kitame Lietuvos krašte gyvenančią verslininkę suvedė visą Lietuvą sukrėtusi nelaimė.<br>T.Bauro nuotr.
Mergaitę iš Radviliškio ir kitame Lietuvos krašte gyvenančią verslininkę suvedė visą Lietuvą sukrėtusi nelaimė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Oct 9, 2016, 2:32 PM, atnaujinta May 11, 2017, 5:42 AM

Radviliškyje gyvenančiai ir užvakar 12-ąjį gimtadienį šventusiai Emilijai bene labiausiai smalsu buvo, kokių dovanų ji sulauks iš pajūryje gyvenančios savo naujosios draugės Dainos.

Nors dovana buvo perduota iš anksto, mergaitę auginanti močiutė Nijolė Navickienė ją išpakavo tik per gimtadienį.

Emilijos akys nušvito pamačius puošnią kuprinę ir originalų rankų darbo medžiaginį vėrinį ant kaklo.

Nemažai klasės draugų sveikinimų sulaukusiam vaikui ši iš toli atkeliavusi dovana buvo išskirtinė dar ir tuo, kad ją atsiuntė žinoma verslininkė Daina Bosas iš Palangos.

Šeima buvo nuvykusi prie jūros

Mergaitę iš Radviliškio ir kitame Lietuvos krašte gyvenančią verslininkę suvedė visą Lietuvą sukrėtusi nelaimė.

Prieš metus mergaitės gimimo dienos išvakarėse, spalio 4-ąją, Radviliškyje gyvenanti Dargužų šeima atvyko prie jūros.

Kaip pasakojo Emilijos močiutė, jos duktė Milda su vyru ir vaikais kasmet spalio pradžioje aplankydavo Palangą. Tai būdavo ir savotiška gimtadienio dovana spalio 6 dieną gimusiai vyresniajai dukteriai Emilijai.

Sekmadienį po Palangą pasivaikščiojusi šeimyna apsilankė Klaipėdoje, grįždama stabtelėjo prie Olando Kepurės ir pasigrožėjusi jūra važiavo namo.

„Iki tol grįždami jie niekuomet nestodavo kelyje, tačiau tą kartą stabtelėjo Kretingoje prie prekybos centro – Mokytojo dienos išvakarėse nusipirko gėlių. Nebūtų sustoję, gal ir būtų išvengę nelaimės. Juk viską lėmė akimirka“, – svarstė Emilijos močiutė radviliškietė N.Navickienė.

Vairuotojas buvo neblaivus

Iš Kretingos išvažiavusiai šeimai būti kartu buvo likę vos kiek daugiau nei pusvalandį.

Apie 19 valandą automobilį BMW 520i vairavęs 36 metų ugniagesys radviliškietis Ramūnas Dargužas už Plungės išvydo priešais atlekiantį visureigį „Hyundai Galloper“.

Norėdamas išvengti susidūrimo vyras metėsi į priešpriešinio eismo juostą, tačiau tuomet ir „Hyundai“ staiga grįžo atgal.

Automobiliams susidūrus kaktomuša labiau nukentėjo lengvesnė BMW.

Dėl daugybės patirtų sužalojimų žuvo automobilį vairavęs R.Dargužas, jo 31-erių žmona Milda, trejų metų duktė Ugnė.

Atsidūrė reanimacijoje

Iš visos šeimos gyva liko tik tuomet dar 11-metė Emilija. Daugybinių dešinės rankos lūžių patyrusi mergaitė iš avarijos vietos buvo skubiai atvežta į Klaipėdos vaikų ligoninę.

Skausminį šoką patyrusi mergaitė buvo dirbtinai panardinta į komą ir reanimacijoje išgulėjo penkias paras.

Paaiškėjo, kad avarijoje gyvas išlikęs 45 metų klaipėdietis Igoris Cvetkovas visureigį vairavo neblaivus – jo kraujyje buvo aptikta 1,68 promilės alkoholio.

Sužinojo apie geradarę

Sužinojusi apie baisią nelaimę iš Radviliškio į Klaipėdą atlėkė Emilijos močiutė, tačiau gydytojai pasakė, kad ji mergaitei niekuo negali padėti.

Dukters, žento ir anūkės iškart netekusiai moteriai medikai pasiūlė grįžti namo ir rūpintis laidotuvėmis.

Po dviejų dienų į uostamiestį vėl atskubėjusi mergaitės močiutė išgirdo tą patį – Emilija vis dar yra komos būsenos, tačiau ja rūpinasi viena verslininkė.

Tiesiai iš avarijos atvežtai ir dar neatsigavusiai mergaitei jau buvo atvežta ligoninėje reikalingų drabužių: nauja pižama, šlepetės ir simbolinė praėjusio gimtadienio dovana – minkštasis žaislas.

Tuomet vaiko artimieji ir išgirdo apie Dainą.

„Ligoninėje mums patarė be reikalo nevažinėti ir tvarkyti savo reikalus, o Emilijai visą reikiamą pagalbą suteiks Daina“, – pasakojo visiškai nepažįstamo žmogaus gerumo sujaudinta N.Navickienė.

Nenori piktnaudžiauti gerumu

Radviliškietė su geradare susitiko tuomet, kai Emilija jau buvo pabudusi iš komos.

„Į ligoninę atvažiavome kartu su kita močiute – Anglijoje gyvenančia ir dirbančia žento motina – ir pasikeisdamos budėjome prie Emilijos. Tada nusprendžiau paskambinti Dainai ir padėkoti jai už rūpestį“, – pasakojo N.Navickienė

Telefonu atsiliepusi verslininkė pasakė, kad yra netoli, ir pasiūlė susitikti ligoninėje. Šitaip susipažinusi su N.Navickiene tada D.Bosas pirmą kartą pabendravo ir su atsigavusia Emilija.

Atsisveikinant verslininkė siūlė nesidrovėti ir prireikus bet kokios pagalbos kreiptis į ją.

„Aš sujaudinta tokio gerumo. Jau grįžus į namus ji vis paskambindavo ir klausdavo, ko mums dar reikia.

Anūkei dažnai tekdavo pasirodyti gydytojams ir atvykus į Klaipėdą D.Bosas visuomet mus pasitikdavo ir veždavo, kur reikia. Emilija buvo pakviesta pasisvečiuoti Karklėje esančiame verslininkės pramogų ir poilsio komplekse „Gamtos perlas“.

Be to, Daina tvarkė mus užgriuvusius reikalus – aiškinosi su draudikais, bendravo su Emilijos gydytojais, gelbėjo patarimais“, – pasakojo mergaitės močiutė.

N.Navickienė suprantanti, kad D.Bosas galimybės yra didelės ir ji sutiktų padėti daug kuo. Tačiau moteris prisipažino, kad vengianti be reikalo skambinti verslininkei: „Nenoriu piktnaudžiauti žmogaus gerumu.“

Mergaitei surado advokatą

Netrukus Emilijai ir jos močiutei prireikė rimtesnės pagalbos. Kadangi avariją sukėlęs I.Cvetkovas neigia savo kaltę, tapo aišku, kad reikia advokato, kuris gintų mergaitės interesus.

Padėti vėl apsiėmė D.Bosas – pasidomėjusi panašių avarijų bylomis ji Marijampolėje surado advokatą Vincą Pacevičių.

N.Navickienė baiminosi, kad taip anksti nusamdytas teisininkas šeimai brangiai kainuos, tačiau Emilijos globėja ją nuramino pasakiusi, jog visas advokato sąskaitas apmokės pati.

Verslininkė pasirūpino, kad mergaitės šeimos žūties istorija neliktų užmiršta. Ištirtą bylą prokuratūra greičiau išsiuntė į Plungės apylinkės teismą, kad jis galėtų pratęsti kaltinamojo turto areštą.

Emilijos patirtai neturtinei žalai atlyginti buvo areštuoti du Klaipėdoje esantys I.Cvetkovo butai.

Spalio 9 dieną turėjo pasibaigti turto areštas ir uždelsus jam niekas netrukdė atsikratyti butų. Tuomet išieškoti žalos atlyginimo nebūtų likę iš ko.

Ateityje dar laukia ilgas bylinėjimasis. D.Bosas neabejoja, kad byloje taškas bus padėtas tik Aukščiausiajame teisme.

„Tačiau neabejoju, kad ir tada, kai pasibaigs teismai, su Emilija išliksime geros draugės“, – sakė verslininkė, kurią mergaitė vadina tiesiog Daina.

Našlaitę augina viena močiutė

* N.Navickienė našlaite likusią anūkę Emiliją augina viena. Savo vyrą moteris palaidojo prieš 6 metus.

* Radviliškyje gyvenanti 56 metų moteris dirba vaikų lopšelyje-darželyje auklėtoja.

* Atskaičius mokesčius moteris gauna 482 eurų atlyginimą. Emilijos vardu dar gaunama 214 eurų našlaičio išmoka. Už mergaitės auginimą N.Navickienei kas mėnesį priskaičiuojama po 38 eurus.

* „Globos namuose vaiko išlaikymas valstybei kainuoja bent jau 10 kartų daugiau. Jei vaikas liko gyventi su artimu žmogumi, ar jam mažiau reikia?“ – karčiai šyptelėjo N.Navickienė.

* Iš gaunamų pinigų ji po 100 eurų atideda į anūkės sąskaitą. Be to, reikia išlaikyti Radviliškyje likusį tuščią Emilijos tėvų butą.

* „Žentas neseniai jį buvo suremontavęs. Nenoriu nuomoti svetimiems žmonėms, kad jį nudrengtų. Tegul Emilijai lieka bent tokia žuvusių tėvų dovana“, – ištarė N.Navickienė.

Emilijos istorija nepalieka abejingų

Daina Bosas

Verslininkė

„Pastaraisiais metais Lietuvoje įvyko daug šiurpių nelaimių, kuriose nukentėjo vaikai. Tačiau Emilijos tragedija mane sukrėtė labiausiai. Sukrėtė kaip savo vaikus auginančią mamą.

Tik susimąstykite – per vieną akimirką 11 metų mergaitė praranda visą šeimą: tėvelį, mamytę, seserį. Ir tai atsitiko ne dėl kokios nors apmaudžios nelaimės. Akimirksniu be šeimos ji liko dėl vieno žmogaus nusikalstamų veiksmų. Šį praradimą Emilija gerai suvokia, juk tragedijos metu ji nebuvo mažametė.

Neliko gražios, jaunos, darbingos šeimos, kuri puoselėjo savo planus. Tokios šeimos, kuri ir kuria Lietuvos ateitį.

Kokia gyvenimo ironija – savo šeimą mergaitė prarado gimtadienio išvakarėse. Tas girtas mašiną vairavęs ir iš mergaitės tėvus atėmęs žmogus suluošino visą likusį Emilijos gyvenimą.

Ji niekuomet nebepatirs gimtadienio džiaugsmo, nes ši diena jai visuomet primins įvykusią tragediją.

Apie nelaimę sužinojau, kai sužalota mergaitė buvo ką tik atvežta į ligoninę. Tuo metu aš pas gydytojus lankiausi su savo pasiligojusia dukrele.

Pasirūpinti našlaite nutariau akimirksniu. Iš karto sumojau, kad iš avarijos vietos į ligoninę atvežtas vaikas, kurio giminės gyvena už daug kilometrų, liko be jokių drabužių, svetimoje aplinkoje reikalingų daiktų.

Kai Emiliją išleido iš ligoninės, atėjau kaip ir atsisveikinti, tačiau netrukus paaiškėjo, kad tai buvo tik toli siekiančios mūsų draugystės pradžia.

Iškilo visokių organizacinių rūpesčių, kuriuos toli gyvenančiai močiutei buvo sunku spręsti. Vėliau avarijos byloje prasidėjo keisti manevrai, kuriuos nuolat reikėjo kontroliuoti.

Mano pagalba nėra kuo nors išskirtinė. Emilijos istorija nė vieno nepalieka abejingo.

Užteko man socialiniuose tinkluose paraginti žmones našlaitei padėti atšvęsti gimtadienį, kai į jos sąskaitą pradėjo plaukti pinigai. Gimtadienio proga iš nepažįstamų žmonių ji sulaukė didžiulio torto, žinomi dizaineriai atsiuntė drabužių.

Matydamas, kaip kaltininkas mėgina išsisukti nuo atsakomybės, Emilijos advokatas V.Pacevičius šia byla ėmė rūpintis tarsi būtų mergaitės tėvas. Užsiminus apie atsiskaitymą jis atšauna, kad ne tai dabar yra svarbiausia. Sąskaitų už atliktą darbą aš iš jo net turiu išsireikalauti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.