Atvyko vyrai su pjūklais – bus skandalas

Kauniečiai mėgsta skųstis dėl mieste augančių medžių. Vieniems jie užstoja saulę, todėl nori, kad būtų nupjauti, bet medkirčių nesulaukia. Kiti griebiasi už širdies vos tik po langais pasirodo vyrai su pjūklais.

V.Krėvės gatvėje medžius su kolega pjovęs T.Dambrauskas (dešinėje) sakė, kad gyventojai ne visada juos supranta.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Krėvės gatvėje medžius su kolega pjovęs T.Dambrauskas (dešinėje) sakė, kad gyventojai ne visada juos supranta.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Norvilas įsitikinęs: J.Bakanausko gatvės šlaite augantys medžiai kelia pavojų.
A.Norvilas įsitikinęs: J.Bakanausko gatvės šlaite augantys medžiai kelia pavojų.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Oct 11, 2016, 8:03 AM, atnaujinta May 11, 2017, 3:38 AM

Kodėl Kaune nuolat kyla aistrų dėl žaliojo miesto apdaro?

Galima suprasti, kai gyventojai nerimauja, kad greta judrių gatvių seni medžiai negenimi ir kelia pavojų praeiviams bei automobiliams.

Tačiau pasitaiko, kad žmonės, vos pamatę prie kurio nors mirštančio medžio darbininkus, ima plūstis tarsi šie kėsintųsi į jų garbę ar namus.

Įmonė „Kauno gatvių apšvietimas“ iki šiol rūpinosi tik greta gatvių augančiais medžiais. Šią vasarą įsteigtas skyrius, jo darbuotojai imsis naujos veiklos.

Griuvo tiesiai ant praeivio

Aleksote gyvenantis Antanas Norvilas skambina pavojaus varpais. Prieš gerą mėnesį ant jo, einančio J.Bakanausko gatvės šalikele, užgriuvo medis.

„Rugpjūčio 14-ąją keliavau namo į Lakūnų gatvę. Oras buvo ramus. Bet netikėtai išgirdau triokštelėjimą. Ant manęs užgriuvo nulūžęs medis“, – pasakojo vyras.

Aleksoto gyventojas teigė, kad senas medis sužalojo jam ranką. Šį vaizdą matė iš paskos ėjusi moteris. Ji buvo ištikta šoko.

„Išlindęs iš po mane prispaudusių šakų pirmiausia skubėjau ją raminti“, – prisiminė A.Norvilas.

Gali neatlaikyti vėjo gūsių

Po gana sėkmingai pasibaigusios nelaimės buvęs miškininkas atidžiau apžiūrėjo ir kitus greta J.Bakanausko gatvės augančius medžius. Keliose vietose jis aptiko nudžiūvusių arba baigiančių džiūti uosių bei juodalksnių.

Vyras apie senus ir pavojingus želdinius bandė pranešti savivaldybei, tačiau į Aplinkos apsaugos skyrių neprisiskambino. Kur dar kreiptis, nežinojo.

„Nelaimė gali nutikti bet kada. Šioje gatvėje seni medžiai prieš kelis dešimtmečius yra užvirtę ir negyvai prispaudę moterį su dukra“, – pasakojo A.Norvilas.

Kaunietis įsitikinęs, kad šlaite prie J.Bakanausko gatvės ypač pavojingai styro du aukšti nudžiūvę uosiai. Vienas jų palinkęs ir atsirėmęs į kitą.

„Kai jie grius, nuvirs ant važiuojamosios gatvės dalies. Eismas čia judrus, todėl padariniai gali būti skaudūs“, – teigė A.Norvilas.

Priešais 58-uoju numeriu pažymėtą namą auga juodalksnis. Jo kamienas ir šaknys pūva.

„Šis medis didesnių vėjų ar liūčių gali neatlaikyti. Praeidamas jį vis pačiupinėju ir meldžiu: medeli, negriūk, nesužalok praeivių ir važiuojančių keleivių“, – atvirai pasakojo buvęs miškininkas.

Pasodino per arti daugiabučio

Pagalbos šauksmai žurnalistus pasiekė ir iš V.Krėvės prospekto 24-ojo daugiabučio gyventojos Reginos Kardišauskienės. Ši moteris skundėsi, kad prie daugiabučio darbininkai pjauna medžius ir krūmus.

Prie namo iš tiesų žvangėjo pjūklai. Pjovėjų darbą stebėjo namo gyventojų atstovas Edmundas Rimkevičius. Vyras sakė, kad didžioji dalis žmonių pageidavo, jog būtų nupjauti ir nugenėti per arti daugiabučio augantys seni medžiai.

„Prieš kelis dešimtmečius žmonės bet kaip juos pasodino. O dabar užaugę dideli beržai, ąžuolai užstoja dienos šviesą, auga per arti langų.

Prašėme išpjauti ne tik senus medžius, bet ir krūmus. Jų šaknys pažeidžia lietaus nuotekų požemines linijas, jos kemšasi. Tačiau ne visi gyventojai tai supranta“, – sakė E.Rimkevičius.

Darbininkų triūso nevertina?

Daugiabučio gyventojai sakė esantys labai patenkinti, kad darbininkai puikiai ir saugiai atlieka darbus.

„Norėjome, kad dar daugiau senos augmenijos būtų pašalinta.

Tačiau Aplinkos apsaugos skyriaus specialistai nustatė, kuriuos želdinius tikrai būtina nupjauti“, – sakė E.Rimkevičius.

Pavojingus ir senus želdinius prie V.Krėvės daugiabučio pjovė įmonės „Kauno gatvių apšvietimas“ darbuotojai.

„Turime Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus leidimus pjauti želdinius“, – dokumentus rodė Tomas Dambrauskas.

Darbininkai pasakojo, kad už jų triūsą gyventojai dėkoja ne visada.

„Kartais sulaukiame prakeiksmų, kartais močiutės tiesiog gula po technikos ratais, nesupranta, kad mūsų darbas susijęs su pačių gyventojų saugumu“, – pasakojo T.Dambrauskas.

Įmonės žmonės gali padėti ir gyventojams

Petras Švažas

Įmonės „Kauno gatvių apšvietimas“ generalinis direktorius

„Nuo liepos 17 dienos įmonėje įsteigėme naują Želdinių priežiūros skyrių.

Nuo šiol rūpinsimės ne tik augmenija, kuri auga prie miesto gatvių. Gyventojai taip pat gali į mus kreiptis, nes galime padėti pašalinti senus ar grėsmingus medžius bei kitus augalus, augančius prie jų namų.

Tokiems darbams atlikti leidimus išduoda savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus darbuotojai. Mes taip pat galime padėti pasirūpinti leidimais pavojingiems želdiniams šalinti.

Darbininkai yra aprūpinti technika, nupjautus medžius, šakas susmulkina, iš karto išveža.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo