Pavojingos atliekos „Toksikoje“ deginamos saugiai

Pavojingų atliekų tvarkymo bendrovė „Toksika“, vienintelė Baltijos šalyse deginanti pavojingas atliekas, šių metų rudenį dar kartą gavo užsienio ekspertų patvirtinimą, kad Šiaulių rajone veikiantis deginimo įrenginys dirba saugiau ir neviršija jokių nustatytų išmetimų normų.

Pavojingų atliekų tvarkymo bendrovė „Toksika“, vienintelė Baltijos šalyse deginanti pavojingas atliekas.<br>Įmonės nuotr.
Pavojingų atliekų tvarkymo bendrovė „Toksika“, vienintelė Baltijos šalyse deginanti pavojingas atliekas.<br>Įmonės nuotr.
„Toksikos“ generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas.<br>Įmonės nuotr.
„Toksikos“ generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas.<br>Įmonės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-10-11 08:43, atnaujinta 2017-05-11 03:38

„Lenkijos įmonė „PROFTECH Spolka Jawna“ 2016 m. rugpjūčio 30 d. „Toksikos“ deginimo įrenginyje vykdė nenuolatinius išmetimų matavimus. Gauti rezultatai parodė, kad nei sunkiųjų metalų, nei kitų medžiagų ribinės vertės nebuvo viršytos. Dar daugiau mūsų išmetimai yra iki 15 kartų mažesni nei leidžia normatyvai. Įrenginys veikia saugiai ir nuo pat jo paleidimo pradžios nė karto neviršijo leistinos taršos“, – sakė „Toksikos“ generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas.

Išmetamų teršalų normatyvų kontrolė „Toksikoje“ vykdoma nepertraukiamai automatine monitoringo sistema, o rezultatai skelbiami kasdien. Kitų teršalų (sunkieji metalai, dioksinai, furanai) matavimai vykdomi kas 6 mėnesius.

Atliekų surenkama daugiau

Pasak A.Dirvinsko, „Toksika“ per devynis šių metų mėnesius surinko 5400 tonų atliekų, sudegino 3200 tonų pavojingų atliekų. „Toksikos“ vadovas teigia, kad pavojingų atliekų surenkama vis daugiau.

„Surenkamų pavojingų atliekų kiekiai po truputį didėja. Nors surinkimo mastas nėra taip sparčiai augantis, kaip norėtųsi, vis dėlto reikia pabrėžti, kad situacija Lietuvoje gerėja. Lietuvos įmonės ir gyventojai vis daugiau dėmesio skiria aplinkosaugai ir supranta, kad pavojingas atliekas būtina atskirti nuo buitinių ir tinkamai jas sutvarkyti“, – pabrėžė A.Dirvinskas.

Pasak jo, sudegintų atliekų sudėtis per metus beveik nepakito – 83 proc. visų atliekų sudaro kietosios atliekos. Tiesa, šiek tiek padaugėjo sudegintų medicininių atliekų dalis.

„Toksikos“ generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas pasakojo, kad anksčiau Lietuvoje buvo gana sudėtinga tinkamai sutvarkyti medicinos įstaigose susidarančias atliekas. Pradėjus veikti „Toksikai“, iš medikų atkeliaujančios atliekos imtos naikinti vieninteliu saugiu būdu – naudojant įvairius priedus jos sudeginamos specialiame aukštos temperatūros įrenginyje.

„Šiame atliekų naikinimo procese svarbus ne tik pats sudeginimo faktas, bet ir visas pavojingų atliekų kelias iki utilizavimo įmonės. Medicininės atliekos ne veltui vadinamos pavojingomis – čia patenka visos medikų naudojamos priemonės, kurios užkrėstos infekcijomis, t.y. tvarsčiai, švirkštai ir t.t. Su medicininėmis atliekomis atkeliauja ir išoperuotos žmogaus kūno dalys, kurios taip pat turi būti tinkamai sunaikintos“, – pabrėžia „Toksikos“ vadovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad visos pavojingos atliekos, kuriose yra vienokių ar kitokių chemikalų (nuo buitinės chemijos indų iki pramonės atliekų), privalo būti naikinamos saugiausius būdu, t.y. deginamos.

„Toksikos“ vadovas informavo, kad deginimo įrenginyje pradėtas deginti ir freonas, kuris anksčiau buvo išvežamas naikinti į užsienį, tad Lietuvoje atsirado galimybė saugiai sunaikinti šią pavojingą medžiagą.

Lietuva turi saugų būdą sunaikinti atliekas

A.Dirvinskas apgailestavo, kad šiandien nemaža dalis pavojingų atliekų iš Lietuvos iškeliauja į kitas šalis. „Lietuvos atsakingos institucijos, kurios išduoda leidimus išvežti atliekas iš Lietuvos, turėtų daugiau pasidomėti apie galutinį jų sutvarkymą, ar atliekos kartu su komunalinėmis nepatenka į sąvartynus. To neturėtų būti – ir dėl etinių, ir dėl aplinkosauginių motyvų“, – sakė „Toksikos“ generalinis direktorius. Jis mano, kad šiandien atliekos keliauja iš Lietuvos ten, kur mažiau tvarkos ir pigiau tvarkomos.

„Lietuvos valstybė investavo į valstybinės reikšmės pavojingų atliekų deginimo įrenginį dešimtis milijonų eurų tam, kad Lietuvoje nekiltų grėsmės žmonių sveikatai ir aplinkai“, – teigė „Toksikos“ vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.