Telšiuose rinkimus lydi skandalai: ar bus anuliuoti rezultatai?

Visi rinkimų rezultatai vienmandatėje Telšių rinkimų apygardoje gali būti anuliuoti. Vyriausioji rinkimų komisija gavo skundą, kad rinkimų naktį Telšių komisijos pirmininkas liepė skubiai vežti nebaigtus skaičiuoti rinkimų biuletenius. Skunde nurodoma, kad rinkėjų biuleteniai galėjo būti suklastoti, nes buvo gabenami neantspauduotuose maišuose.

Telšių rinkimų apygardoje pradėtas tyrimas dėl galimo rinkimų biuletenių klastojimo.<br>A.Barzdžiaus asociatyvioji nuotr.
Telšių rinkimų apygardoje pradėtas tyrimas dėl galimo rinkimų biuletenių klastojimo.<br>A.Barzdžiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-12 15:35, atnaujinta 2017-05-11 00:30

VRK pirmadienį pasiekė kandidato į Seimą Laimono Jako skundas. Dėl  Telšių rinkimų apygardoje susidariusios padėties  VRK pradėto tyrimą.

Tyrimui dar nepasibaigus, šalinama Telšių apygardos Žemaitės rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė Danutė Novikova. Žurnalistams susisiekus su pirmininke, ši numetė telefono ragelį.

Pranešė apie balsų gabenimą neantspauduotuose maišuose

Skundą VRK pateikė Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) kandidatas Laimonas Jakas, kuris nepateko į antrąjį rinkimų turą. Telšių apygardos Žemaitės rinkimų apylinkėje daugiausia balsų surinko ir antrame ture rungsis Darbo partijos kandidatas Valentinas Bukauskas bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Karolis Martinkus.

Savo skunde L.Jakas teigė ankstų pirmadienio rytą gavęs informacijos apie tai, kad iš Telšių apygardos Žemaitės rinkimų apylinkės, kurioje yra 3 046 balsuotojai, visi balsavimo biuleteniai, nepabaigus skaičiuoti, Telšių vienmandatės rinkimų apygardos komisijos pirmininko Henriko Adomaičio nurodymu buvo išvežti į Telšių apygardos būstinę neantspauduotuose maišuose.

L. Jakas daro prielaidą, jog nesuskaičiuoti balsai pakeliui į būstinę galėjo būti pakeisti į balsus, kurie buvo pažymėti palankiai kitų partijų kandidatams ir partijoms.

„Tokiu atveju akivaizdu, kad siekiama, jog į antrąjį turą patektų ne visuomenės išrinktas, bet korumpuoto kandidatas. Tai prieštarauja Konstitucijai ir įstatymams. Toks apygardos komisijos pirmininko elgesys  vertinamas kaip šiurkštus pažeidimas, todėl Telšių vienmandatės rinkimų apygardos rinkimų rezultatai, mano įsitikinimu, privalo būti anuliuoti, nes toks elgesys nulėmė neteisėtus rezultatus“, – savo skunde VRK dėstė L. Jakas.

Šalinama komisijos pirmininkė

Maišus su balsavimo biuleteniais nurodęs greitai vežti Telšių rinkimų apygardos komisijos pirmininkas H.Adomaitis aiškino, kad Žemaitės rinkimų apylinkės komisija tarpusavyje susikivirčijo, darbas nevyko, todėl buvo priimtas toks sprendimas.

„Įstatymas leidžia pirmumo balsus skaičiuoti kitą dieną, tad mes priėmėme sprendimą ir pasiūlyme balsus atvežti į apygardos komisiją.

Maišai buvo užplombuoti ir viskas tvarkinga. Kalbos, kad maišai neantspauduoti, kažkoks blefas. 11 val. suskaičiavome balsus ir surašėme į protokolus – čia jokio kriminalo nėra“, – tvirtino H.Adomaitis.

Po šio įvykio nuspręsta pakeisti Žemaitės rinkimų apylinkės komisijos pirmininkę Danutę Novikovą.

„Pirmininkė silpna, trūksta kompetencijos, labai pavargusi ir stresuojanti. Darbo nesugeba organizuoti, kažką sau daro. Nusprendėme pakeisti apylinkės komisijos pirmininkę“, – sakė H.Adomaitis.

Rinkimų rezultatų anuliavimą Telšių rinkimų apygardoje pirmininkas pavadino nesusipratimu. „Tai būtų didelis nesusipratimas. Švaistyti pinigus tam, kad kažkam pasirodė įtartina. Galime visus balsus perskaičiuoti, niekas nepasikeis. Bet reikia triukšmo“, – sakė pašnekovas.

H.Adomaitis į komisiją pasiūlytas Darbo partijos. Sutapimas ar ne, bet pirmajame rinkimų ture daugiausiai balsų surinko taip pat Darbo partijos atstovas V.Bukauskas.

VRK atlieka tyrimą

VRK komisijos narys Donatas Laurinavičius patvirtino, kad skundai yra gauti ir perduoti tirti apygardos komisijai. VRK šiuo metu laukia Telšių rinkimų apygardos paaiškinimų ir padėties vertinimo.

„Žiūrėsime, kokie bus tyrimo rezultatai. Iš viso gauti aštuoni skundai. Šiuo metu nėra informacijos, kuri patvirtinų, kad yra visos galimybės anuliuoti rinkimus. Kol kas iš policijos žinių apie kokius nors šiurkščius pažeidimus Telšiuose – balsų pirkimo ar klastojimo  – nėra“, – teigė D.Laurinavičius.

Kandidato skunde nurodyta, kad visi balsai buvo išvežti į Telšių apygardos būstinę neantspauduotuose maišuose. VRK komisijos narys negalėjo to nei patvirtinti, nei paneigti.

„Buvo nurodyta supakuotus pagal reikalavimus ir užplombuotus maišus pristatyti į Telšių apygardos komisijos būstinę. Buvo nurodytas laikas, kada turi būti perskaičiuoti balsai“, – iš rašto perskaitė D.Laurinavičius.

Maišai  antspauduojami tam, kad nebūtų galima pakeisti jų turinio. Tačiau komisijos narys negali patvirtinti, ar tie maišai tikrai buvo sutvarkyti pagal įstatymus. Maišus su balsavimo biuleteniais veža apylinkės komisijos pirmininkas, komisijos nariai, sekretorius.

„Galbūt jie buvo užplombuoti kitaip, sunku dabar vertinti. Klausime apygardos ir žiūrėsime, kaip jie buvo nugabenti – ar  buvo užplombuoti, ar neplombuoti, ar  kitaip atitinkamai žymėti“, – sakė VRK narys.

Pasiteiravus, ar paaiškinimas gali būti objektyvus, kai jį pateikia ta pati komisija, VRK narys tikino, kad taip.

„Sprendimą turės pasirašyti visa apygarda, jie balsuos bei kolegialiai priims sprendimą. Kažkokio asmeniškumo ar įsikišimo galimybių tikrai nebus. Galutinius rezultatus tvirtins VRK.

Mes sutikrinsime protokolus ir pasižiūrėsime, kaip klostosi situacija – ar tie duomenys nėra iškraipyti“, – užtikrino D.Laurinavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.