Pasirašyti susitarimai dėl STEAM centrų Marijampolės ir Panevėžio apskrityse

Ketvirtadienį pasirašyti susitarimai dėl dalyvavimo kuriant ir koordinuojant Gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, matematikos tyrimų ir eksperimentinės veiklos atviros prieigos (STEAM) centrus Marijampolės ir Panevėžio apskrityse. Švietimo ir mokslo ministerijos iniciatyva iš viso šalyje planuojama įsteigti dešimt STEAM centrų – kiekvienoje apskrityje. Juose mokiniai galės ne tik susipažinti su mokslų dėsniais, naujausiomis technologijomis, atradimais, bet ir patys atlikti mokslinius eksperimentus, tyrimus, laboratorinius, projektinius, brandos darbus.

Švietimo ir mokslo ministerijos iniciatyva iš viso šalyje planuojama įsteigti dešimt STEAM centrų.<br>123rf.com nuotr.
Švietimo ir mokslo ministerijos iniciatyva iš viso šalyje planuojama įsteigti dešimt STEAM centrų.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-13 14:08, atnaujinta 2017-05-10 23:37

„Siekiame šalyje formuoti inovacijų kultūrą, jaunimą nuo mažens sudominti mokslu ir suteikti visas sąlygas kurti naujas idėjas ir jas įgyvendinti. STEAM centrai turėtų padėti gerinti mokinių pasiekimus „kietųjų“ mokslų srityje, juose mokiniai dirbs kartu su doktorantais, dėstytojais, verslo atstovais. Tikimasi, kad tai paskatins mokinius rinktis su šiais mokslais susijusias studijas ir karjerą“, – pažymi švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Visų regionų STEAM centruose veiks keturios laboratorijos: viena – biologijos ir chemijos, antra ̶ fizikos ir inžinerijos, trečia ̶ robotikos ir informacinių technologijų, o ketvirta – specializuota, atitinkanti konkrečios teritorijos specifiką. Marijampolės apskrities STEAM centre tai bus menų ir medijos laboratorija, Panevėžio – virtualios realybės laboratorija.

„Marijampolės apskrities STEAM centro specializuotoje laboratorijoje mokiniai galės kurti vaizdo siužetus mokslinėmis temomis. Čia jie mokysis ne tik patraukliai visuomenei pateikti eksperimentų ir bandymų duomenis, bet ir fotografijos meną panaudoti mokslinių tyrimų plėtojimui, projektinei mokslą ir meną integruojančiai veiklai“, – sako švietimo ir mokslo ministrė.

Marijampolės STEAM centrą numatyta įkurti Marijampolės kolegijoje. Šio centro kūrime dalyvauja Marijampolės savivaldybė, taip pat Marijampolės kolegija, Vytauto Didžiojo universitetas, Kauno technologijos universitetas, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Marijampolės filialas, VšĮ „Sveikatingumo idėjos“.

Panevėžio STEAM centrą planuojama įkurti Panevėžio atviro jaunimo centre. Šio centrai partneriai – Panevėžio, Pasvalio, Kupiškio, Biržų rajonų savivaldybės, KTU, Panevėžio kolegija.

Šio centro specializuotoje virtualios realybės laboratorijoje mokiniai galės pasigaminti holografinio atvaizdavimo įrenginio prototipus ar vaizdo kameromis įrašyti fizikinių, cheminių reiškinių eksperimentinius bandymus, juos peržiūrėti sulėtintu režimu, atskleidžiančiu naujas tyrimų galimybes.

Visų apskričių STEAM centruose veiks techninės kūrybos, konstravimo, modeliavimo, tyrinėjimo, programavimo ir kitos gamtos, technologinių ir tiksliųjų mokslų neformaliojo švietimo veiklos. Juose bus organizuojami profesinio orientavimo renginiai, susitikimai su mokslo, pramonės ir paslaugų sektorių atstovais, pažintiniai mokinių vizitai į mokslo institucijas, pramonės, paslaugų verslo įmones. Centrai taip pat sudarys galimybes visuomenei susipažinti su moksliniais tyrimais ir inovacijomis, o mokytojams tobulinti savo kvalifikaciją – vykdys seminarus, stažuotes, pažintinius vizitus.

Centrų kūrimą numatoma finansuoti 2014–2020 m. ES struktūrinių fondų lėšomis, Švietimo ir mokslo ministerija tam planuoja skirti 5,8 mln. eurų.

Lietuvoje siekiama sukurti mokslo populiarinimo tinklą. Šalia dešimties regioninių STEAM centrų moksleiviams Švietimo ir mokslo ministerija taip pat iniciavo modernaus Mokslo ir technologijų populiarinimo centro steigimą. Be to, pradinės mokyklos ir progimnazijos bus aprūpintos gamtos ir technologinių mokslų ugdymui reikalingomis priemonėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.