Policija: „Dalis įtariamųjų balsų pirkimu kaltę pripažino“

Septyni asmenys įtariami, vienas iš jų suimtas dėl įtarimų balsų pirkimu – tai ketvirtadienio popietę spaudos konferencijoje patvirtino Lietuvos policijos departamento generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris.

Ar bus apklausti partijos nariai, E.Šileris neatskleidė.<br>V.Balkūno nuotr.
Ar bus apklausti partijos nariai, E.Šileris neatskleidė.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-13 15:03, atnaujinta 2017-05-10 23:15

Jis taip pat patvirtino, kuri partija pirko balsus: „Niekam ne paslaptis, portaluose jau skelbta, kad balsai buvo pirkti „Tvarkos ir teisingumo“ partijai. Kokiam nariui konkrečiai – nedetalizuojame.“

Spalio 6-ąją buvo pradėti du ikiteisminiai tyrimai dėl balsų pirkimo, bet paskelbta apie juos gerokai vėliau – po rinkimų.

Policija kol kas nelinkusi įvardyti tikslaus nupirktų balsų skaičiaus dėl atliekamo tyrimo. Balsų pirkimo faktą, anot E.Šilerio, galės patvirtinti tik teismas, bet jis sako, kad buvo perkama „nemažai balsų“. Jis taip pat patvirtino, kad buvo perkami balsai ne už atskirus „Tvarkos ir teisingumo“ kandidatus vienmandatėje apygardoje, o „dėl daugiamandatės apygardos“, t.y. už partiją.

„Balsai spalio 9-ąją buvo nupirkti. Mes tai žinojome, bet naktį nieko neskelbėme, nes buvo atliekami aktyvūs tyrimo veiksmai. Yra atliekami veiksmai, viskas dokumentuojama. Teismas nuspręs, ar toks faktas buvo“, – sakė E.Šileris.

E.Šileris sako, kad šis ikiteisminis tyrimas dėl galimo balsų pirkimo – kliudymo pasinaudoti rinkimų teise apima tik Šilutės apygardą.

Dalis įtariamųjų kaltę pripažino. Ar bus apklausiami partijos nariai, kol kas neaišku. Pasak E.Šilerio, tai spręs prokuratūra.

„Abu ikiteisminiai tyrimai yra dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise, balsai pirkti daugiamandatėje apygardoje“, – kalbėjo Lietuvos policijos departamento generalinio komisaro pavaduotojas.

Paklaustas, kodėl suimtas tik vienas įtariamasis, E.Šileris atsakė, kad ne policija, o prokuratūra skiria kardomąją priemonę ir, jei teismas leido suimti, vadinasi, tam buvo priežastis.

Išsamesnių detalių apie balsų pirkimą E.Šileris nepateikė dėl vykstančių ikiteisminių tyrimų.

Ketvirtadienį policijai pranešus apie atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl balsų pirkimo Šilutėje bei pasirodžius informacijai, jog tyrime figūruoja Šilutės apygardoje kandidatuojančio „tvarkiečio“ Kęsto Komskio pavardė, šis pranešė sustabdęs savo narystę partijoje bei nusišalinęs joje nuo visų pareigų. Jis buvo pirmasis partijos pirmininko pavaduotojas, K.Komskis vis dar yra ir Seimo vicepirmininkas. Laikinasis „tvarkiečių“ vadovas patvirtino, kad jis pats paragino K.Komskį nusišalinti po žiniasklaidos informacijos.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigia, kad dėl policijos įtarimų gali būti keliamas klausimas ir dėl visos partijos rezultatų pirmajame rinkimų ture.

Prokuratūra pradėjo tyrimą

Įvertinęs surinktus ikiteisminio tyrimo duomenis ir jo apimtį, šiandien Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Vytautas Jurkevičius priėmė nutarimą sudaryti prokurorų ir policijos pareigūnų tyrimo grupę. Ikiteisminį tyrimą pavesta kontroliuoti Klaipėdos apygardos Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorui.

„Toks nutarimas buvo priimtas siekiant, kad galimai padaryta nusikalstama veika būtų ištirta kuo išsamiau, o tyrimas atliktas objektyviai ir per kuo trumpesnį laiką“, – teigė Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Vytautas Jurkevičius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.