Z. Vaigauskas įvardijo kelis galimus scenarijus dėl galimai pirktų balsų

Sunkiai 5 proc. rinkimų barjerą perkopusiai partijai „Tvarka ir teisingumas“ – neramios dienos. Šilutėje kilo balsų pirkimo skandalas, dėl kurio įtakingas „tvarkietis“ ir Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis jau sustabdė narystę partijoje.

„Nesislepiu nuo atsakomybės, man nepasisekė su paskutiniais darbais. Yra ir pasisekusių“, – kalbėjo Z. Vaigauskas.<br>T. Bauro nuotr.
„Nesislepiu nuo atsakomybės, man nepasisekė su paskutiniais darbais. Yra ir pasisekusių“, – kalbėjo Z. Vaigauskas.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė, Lietuvos ryto televizija

Oct 13, 2016, 6:53 PM, atnaujinta May 10, 2017, 10:56 PM

Anot Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko, „Tvarkos ir teisingumo“ partijos ir jos iškeltų kandidatų padėtis itin rimta.

„Jei medžiaga bent kiek tvirtinasi dėl tų kandidatų, kurie ten minimi, jie į Seimą tikrai nepateks. Kadangi ten yra minimi ir vadovai, bus daug pasvarstymų, ką daryti su partijos sąrašu. Ar jo turi nelikt Seime, ar jis gali pasilikt praretintas nuo tų kandidatų“, – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjo Z. Vaigauskas. Jis neabejojo, kad ši byla pasieks ir Konstitucinį Teismą.

Apie galimus balsų pirkimus ir pradėtą neviešinamą ikiteisminį tyrimą jau rinkimų naktį žinojo ne tik policija, bet ir keli VRK žmonės, tačiau negalėjo į tai kištis.

Jeigu pasitvirtintų įtarimai, kad balsai visgi buvo perkami, galimi keli scenarijai: nauji rinkimai arba „Tvarkos ir teisingumo“ iškovotus medalius persiskirstytų likusios partijos.

„Arba nauji rinkimai visoje Lietuvoje, nors manyčiau, kad nepriimtina bausti Lietuvos rinkėjus už tokius dalykus, arba jų mandatai, visi balsai išnyksta ir tuomet persiskirsto kitaip pagal turimus kitų partijų mandatus“, – kalbėjo Z. Vaigauskas. Pats komisijos pirmininkas tikina dar neskaičiavęs, kaip pasikeistų rinkimų rezultatai, jei būtų perskaičiuotas rinkimų barjeras ar mandatai išdalinti kitoms partijoms.

„Tvarkos ir teisingumo“ partija į balsų pirkimo skandalą įsivėlė jau ne pirmą kartą. Panaši situacija buvo ir pernai, tiesa, atsakomybės sulaukė tik keli partijos kandidatai.

„Tiesą sakant, per savivaldybių rinkimus su ta pačia partija ir būtent Šilutėje turėjom tokią situaciją. Paaiškėjo, kad yra keletas kandidatų, kurie dalyvavo perkant balsus, dalino dažus, skalbimo miltelius, mes svarstėm tą klausimą ir nusprendėm apsiriboti vien tuo, kad išbraukėm keletą kandidatų“, – pasakojo Z. Vaigauskas.

Pastarosiomis dienomis dėl rinkiminės sistemos broko, vėluojančių rezultatų ir galimai nutekėjusių duomenų linčiuotas ir prezidentės pasmerkimo sulaukęs VRK pirmininkas pripažino, kad, galbūt, nesusitvarkė su pareigomis, o ir per daug pasitikėjo informacinių technologijų specialistais.

„Aš matau visą atsakomybę. Esu tiek metų, manyčiau, kad mano atsakomybė visom pusėm yra visapusiška. Nesislepiu nuo atsakomybės, man nepasisekė su paskutiniais darbais. Yra ir pasisekusių. Atsakyti reikia ir, jei labai norite, kad atsistatydinčiau, tai yra laiko klausimas“, – kalbėjo Z. Vaigauskas.

Šiuo metu vyksta tyrimas dėl konfidencialių rinkėjų duomenų nutekinimo. Pasak Z. Vaigausko, panikuoti nereikia, nes masinio nuotėkio nebuvo.

„Šiandien turėjau pasitarimą ne tik su „iTree“ atstovais, bet ir su organizacija, kurios serveriuose yra saugoma informacija. Jie tikrino visus prisijungimo atvejus, kas ką galėjo padaryti – vienetai“, – pasakojo VRK pirmininkas.

Kol kas rinkimų rezultatai – ne galutiniai. Anot Z. Vaigausko, VRK tik ketvirtadienį gaus užsienyje gyvenančių tautiečių balsus. Galutiniai rezultatai, pagal įstatymą, bus paskelbti ne vėliau, nei spalio 31 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas