Nesitikėjo, kad laisvalaikio pomėgiai gali pakeisti gyvenimą

Rudens vakarai gali būti ne tik niūrūs ir nuobodūs. Tuo įsitikinę kauniečiai, kurie ryžosi įgyvendinti savo jaunystės svajones ir baigė įvairius kursus. Dabar jų laisvalaikis spalvingas. Užsiimti malonia veikla po darbų patarė ir specialistai.

Radioelektronikos inžinierius R.Jazukevičius laisvalaikiu smagiai sukasi ant parketo – mokosi įvairių pramoginių šokių.
Radioelektronikos inžinierius R.Jazukevičius laisvalaikiu smagiai sukasi ant parketo – mokosi įvairių pramoginių šokių.
Draudimo brokerė S.Jonavičienė (dešinėje) nesigaili lankiusi siuvimo kursus ir dabar puošiasi pačios sukurtais apdarais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Draudimo brokerė S.Jonavičienė (dešinėje) nesigaili lankiusi siuvimo kursus ir dabar puošiasi pačios sukurtais apdarais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Oct 14, 2016, 6:55 PM, atnaujinta May 10, 2017, 9:05 PM

Rugsėjį, prasidėjus aktyviam gyvenimo ciklui, ne vienas suaugęs žmogus susimąsto, kaip vertėtų papildyti savo laisvalaikį, ką nauja išmokti?

Vieni skuba įgyti žinių mokydamiesi užsienio kalbų. Kiti – lankyti kursus, kurie galbūt pravers profesinėje veikloje ar net leis pakeisti veiklos sritį. Treti pagaliau imasi įgyvendinti nuo jaunystės puoselėtas svajones.

Taip nutiko ir garbaus amžiaus kauniečiui, kuris nusprendė nebeatidėlioti ir laisvalaikį leidžia ant pramoginių šokių parketo. Išmokusi siūti kita kaunietė dabar džiaugiasi ne tik patirdama malonumą, bet ir apdarais puošdama save bei artimuosius.

Trečiojo amžiaus universiteto atstovai teigė, kad naujos žinios ir pomėgiai gyvenimą padaro kokybiškesnį ir dėl to žmonės net mažiau serga.

Gavo labai vertingų pamokų

Draudimo brokere dirbanti Saulė Jonavičienė dabar neatsidžiaugia, kad nepagailėjo laiko ir šiek tiek pinigų siuvimo kursams. Moteris pasakojo, kad nuo vaikystės mėgsta siuvinėti kryželiu ir megzti. Nemokėjo tik siūti. Kaunietė jaunystėje svajojo tapti tekstilininke, bet gyvenimas pasisuko kita vaga.

„Pagaliau nutariau šiuos du pomėgius sujungti su siuvimu, savotiškai įgyvendinti jaunystės svajonę. Todėl ir užsirašiau į siuvėjų kursus“, – pasakojo S.Jonavičienė.

Moteris daugiau nei metus lankė pamokas. Jos vykdavo du kartus per savaitę. Pamoka tęsdavosi po valandą. Grįžusi namo kaunietė kiekvieną vakarą atlikdavo namų darbus ir vakarus leisdavo palinkusi prie siuvamosios mašinos.

„Ruošti namų darbų neprivaloma, tačiau aš tai dariau, nes norėjau greičiau kuo daugiau išmokti. Kai siuvi, kyla įvairių klausimų, todėl jau kitoje pamokoje gali gauti atsakymus į juos. Be to, daugiau dirbant, praktikuojantis namuose kursus galima lankyti trumpiau ir sumokėti mažiau pinigų“, – patarė kaunietė.

S.Jonavičienė patikino, kad siuvėjų kursai nebuvo tuščias laiko švaistymas.

Puošia ir save, ir kitus

„Vien semdamasis žinių iš interneto ar knygų visko negali išmokti. Praktinės pamokos, profesionalų patarimai buvo labai naudingi“, – sakė draudimo specialistė.

Pirmasis jos siuvinys buvo klasikinių formų sijonas.

„Nors tai buvo pirmas blynas, juo esu patenkinta. Sijoną iki šiol kartais segiu darbe. Dabar jau sau pasisiuvu ir suknelių. Žiemą dėvėjau pačios rankomis sukurtą paltą“, – pasakojo kaunietė.

Rugsėjo 1-ąją su motinos siūtu švarku į mokyklą iškeliavo ir sūnus. Pasiūti apdarų S.Jonavičienės prašo ir draugės, kolegės.

Moteris patenkinta ne tik tuo, kad išmokusi siūti gali pati pasipuošti originaliais apdarais. Ji iš savo rankomis siuvinėtų, megztų ir siūtų gaminių kuria dovanas.

„Siuvimas, kaip ir kiti rankdarbiai, yra savotiška meditacija, atgaiva ir poilsis, padedantis atsipūsti po įtemptos dienos. Visiems, kurie turi polinkį kurti, patariu pasisemti žinių iš profesionalų ir tobulintis“, – kalbėjo S.Jonavičienė.

Nutarė neatidėlioti planų

Kaunietis Romualdas Jazukevičius – radioelektronikos inžinierius. Tačiau vyras jau 15 metų visą savo širdį ir laisvalaikį skiria pomėgiui – sukasi ant pramoginių šokių parketo.

Į septintąją dešimtį įžengęs kaunietis pasakojo, kad šokti jam patiko nuo jaunystės, tačiau tada reikėjo studijuoti, dirbti. Todėl nors ir buvo kviečiamas į tautinių šokių kolektyvą „Rasa“, repeticijų lankyti nespėjo.

Tik sulaukęs brandaus amžiaus vyras nusprendė, kad nebeverta nieko atidėlioti ir metas išmokti šokti. Pamatęs šokių klubo „Aistra šokiui“ kvietimą lankyti treniruotes, jame apsilankė.

Šokiai lavina visapusiškai

Nuo to laiko kiekvieną savaitę du, o kartais ir penkis, kartus vakarais R.Jazukevičius skuba į treniruotes.

R.Jazukevičius pasakojo, kad jam patinka įvairūs pramoginiai šokiai.

„Šokdamas valsą turi jaustis tarsi įsimylėjęs. Tango – tarsi dvikova su partnere. Džaivas – koketiškas šokis. Norėdamas šokti gerai, turi įsijausti į vis kitokį vaidmenį. Man tai patinka“, – tikino kaunietis.

R.Jazukevičius sakė, kad, nepaisant amžiaus, jei nori gerai jaustis, turi judėti.

Pramoginiai šokiai – vienas tų užsiėmimų, kuris žmogų lavina visapusiškai.

„Šokdamas sportuoji, muzika lavina klausą, mokantis sudėtingų šokių figūrų lavėja ir atmintis. Be to, patiri nepaprastą malonumą“, – pasakojo vyras.

R.Jazukevičius prisipažino, kad jo draugė dėl šio pomėgio pavyduliauja ir pyksta, tačiau į treniruotes išleidžia. Jose kaunietis šokdina įvairaus amžiaus moteris.

Gyvenimas nušvito naujai

Kaunietis dalyvauja ir Lietuvoje rengiamose „Hobi“ kategorijos varžybose, turi ne vieną apdovanojimą.

„Didžiausia bėda, kad sunku atrasti bendraamžę partnerę.

Vyresnio amžiaus moterys pramoginių šokių klubų nelanko. Gal nedrįsta ar tingi. Norėčiau paskatinti visus nesėdėti namuose.

Šokių metu ne tik patiriu palaimą, bet ir susipažįstu su daugybe žmonių.

Su klubo nariais rengiame vakarėlius. Gyvenimas net spalvingesnis nei jaunystėje“, – tvirtino R.Jazukevičius.

Patarė kiekvienam įsiklausyti į save ir pasirinkti tik mėgstamą veiklą

Janina Andriuškevičienė

Trečiojo amžiaus universiteto Kauno filialo garbės direktorė

„Papildoma maloni veikla kiekvieno gyvenimą padaro kur kas kokybiškesnį ir visavertį. Žmonės ne tik įgyja naujų žinių, bet ir plečia akiratį, didina pažinčių ratą. Tiems, kurie aktyviai dirba, mėgstami laisvalaikio kursai suteikia atgaivos. Senjorams tai leidžia neužsidaryti namuose, nepaskęsti depresijoje ir mažiau sirgti.

Mūsų atlikti tyrimai parodė, kad jei vyresnio amžiaus žmonės lanko kokius nors kursus, paskaitas, mažiau serga, rečiau lankosi poliklinikose.

Kartais žmonės skiria pinigų ir laiko kokiems nors kursams ar treniruotėms, bet vėliau jais nusivilia, praranda ir lėšas, ir savo brangias valandas. Kad taip nenutiktų, patarčiau kuo geriau įsiklausyti į save, prisiminti: gal pamiršote, kad kažkada svajojote užsiimti visai kita veikla, nei privertė gyvenimas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.