Aukštaitijos kaimo gyventojai šnairuoja į juodaodį kaimyną

Pačiame Anykščių rajono pakraštyje, Kunigiškių kaime, gyvenamąją vietą deklaruoja 86 žmonės. Ir net trys iš jų – juodaodžiai. Kaip jie ten pritampa? Tai smalsu išgirsti netylant kalboms apie pabėgėlių integraciją Lietuvoje.

Anykščių rajone pavasarį apsigyvenę A.Polujanova, J.White’as ir jų duktė Elarija kaime praleis pirmąją žiemą.<br>D.Umbraso nuotr.
Anykščių rajone pavasarį apsigyvenę A.Polujanova, J.White’as ir jų duktė Elarija kaime praleis pirmąją žiemą.<br>D.Umbraso nuotr.
Nors A.Dominienei naujakuriai – artimiausi kaimynai, juos matė tik iš tolo.<br>D.Umbraso nuotr.
Nors A.Dominienei naujakuriai – artimiausi kaimynai, juos matė tik iš tolo.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Polujanova, J.White’as ir jų duktė Elarija įsikūrė Kunigiškių kaime (Akykščių r.).
A.Polujanova, J.White’as ir jų duktė Elarija įsikūrė Kunigiškių kaime (Akykščių r.).
J.White’as su dukra Elarija.<br>D.Umbraso nuotr.
J.White’as su dukra Elarija.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

2016-10-15 20:27, atnaujinta 2017-05-10 19:53

Prie vienintele Kunigiškių gatve lakstančio juodaodžio berniuko Gabrieliaus kaimiečiai jau pripratę. Jo motina – vietos gyventoja, kuri buvo išvykusi į Graikiją ir namo grįžo su sūnumi.

Tačiau apie kaimo gale vienoje sodybų gegužę įsikūrusią Alioną Polujanovą, Jermaine’ą White’ą ir jų dukterį Elariją senbuviai kalba labai šykščiai – esą patys atvykėliai su jais nebendrauja.

Matė vaikštančius kieme

Vienintelės kaimo parduotuvės pardavėja tikino, kad naujakuriai čia niekada nebuvo užsukę.

„Nežinau, kur jie maisto nusiperka. Ne mano reikalas“, – aiškino moteris, pirmoji išgirstanti visas Kunigiškių naujienas.

Nors Aldonos Dominienės namas prie pat sodybos, kurioje pastogę rado juodaodžiai, kaimietė irgi sakė nieko apie juos nežinanti: „Matau, kad kieme vaikšto, bet iš arčiau nė karto neregėjau.“

Moteris prisiminė, kad vasarą Kunigiškiuose vyko vaikų dailės pleneras. Jo dalyviai buvo užėję pas J.White’ą pasišnekėti. Bet juodaodis vaikams ir mokytojams neva davęs suprasti, kad kieme svečiai nepageidaujami, nėra ko šniukštinėti.

„Keista, iš ko jie gyvena, ką jie valgo“, – stebėjosi A.Dominienė.

Kunigiškiai, ne taip kaip kiti Lietuvos kaimai, nėra ištuštėję – tik poroje sodybų niekas negyvena. Tad žmonės tarpusavyje pabendrauja. Ne svetimi net tie, kurie trobas nusiperka vasarnamiams.

Kaimo gyventoja Antanina Polikevičienė prisiminė, kad į rengiamą sueigą buvo pakviesti ir naujakuriai: „Žadėjo ateiti, bet nei jis, nei žmona nepasirodė. O juk būtume susipažinę.“

Atsisakė karjeros laiptų

Nors Kunigiškių žmonės vienu balsu tvirtino, kad naujakuriai nė vieno neįsileidžia, „Lietuvos ryto“ žurnalistus A.Polujanova ir J.White’as sutiko draugiškai.

Nusipirkusi sodybą su 30 arų žemės sklypu, šeima gyvena vasaros virtuvėje. Mat gyvenamasis namas vis dar remontuojamas, trūksta krosnies.

Aliona – teisės magistrė. Gimusi ir užaugusi Ignalinos krašte, įgijusi kriminologo specialybę ji Vilniuje dirbo Nusikalstamumo prevencijos Lietuvoje centre, Teisės ir Nacionaliniame socialinės integracijos institutuose, o vėliau tapo Lietuvos gėjų lygos aktyviste.

Jermaine’as kilęs iš Kanzaso, bet pastaruoju metu gyveno Kolorado valstijoje. Palikęs tarnybą JAV kariuomenėje jis persikraustė į Lietuvą.

Bet prieš tai jiems susipažinus keletą metų teko iškęsti ilgas keliones per Atlantą.

Dirbdama įvairiose įstaigose A.Polujanova ir taip daug keliavo po pasaulį. Ar sėslus gyvenimas jai neįsipyks?

„Seniai norėjau praleisti daugiau laiko su mylimu žmogumi ir dukterimi. Užtenka streso kupino gyvenimo“, – aiškino moteris.

Miestuose daug baisiau?

A.Polujanovos darbas buvo susijęs su žmogaus teisėmis. O kaip jai padėtis šioje srityje atrodo nuošaliame kaime, kur atvykėliams ne vienas yra atsukęs nugarą?

Kaimas pasirodė tvarkingas, nes teko matyti ir apšnerkštų, apleistų vietovių.

Jau nusipirkę namą pradėjome pamažu susipažinti su kaimynais. Ir mums jie pasirodė draugiški“, – tvirtino moteris.

Anot jos, būtent mieste, o ne kaime daugiau nedraugiškų žvilgsnių į juodaodžius, net badymų pirštais.

Kartą mieste nuvedusi Elariją pas gydytoją motina išgirdo: „O, tai gerai, kad mergaitė ne visai tamsi.“

Ar šeima nepabėgs pajutusi kaimo šaltumą? A.Polujanova užtikrino, jog taip nebus, nes jie abu su Jermaine’u trokšta, kad duktė Elarija augtų nedideliame kaime. Todėl Aliona jau domėjosi, kurią mokyklą ji lankys, ir pasirinko Svėdasų.

Nustebo išvydę Gabrielių

Jauna moteris sakė, kad pirkdama sodybą jų šeima nesidomėjo kaimynais – draugiški jie bus ar ne. Tiesiog apžiūrėjo kelis siūlomus variantus ir pasirinko Kunigiškius, nes namų kainos ėmė sparčiai kilti į viršų ir reikėjo ryžtis.

Aliona ir Jermaine’as labai nustebo sužinoję, kad Kunigiškiuose už kelių namų gyvena dar vienas juodaodis Gabrielius.

„Kai eidami gatve pirmą kartą pamatėme kaimynų berniuką, abu su Aliona manėme, kad vaidenasi“, – šyptelėjo angliškai prakalbęs Jermaine’as. Jis prisipažino lietuvių kalbos nemokantis, bet šiek tiek suprantantis. Lietuviškai nekalba ir jo duktė Elarija.

Iš miestų atvažiavusi pora Kunigiškiais dar nenusivykė, nors ilgais rudens vakarais gatvėje tamsu ir tuščia. Jiems svarbiausia, kad kaimas – saugi vieta.

Tokio daržo dar neregėjo

„Turime dvi kates – Puką ir Dainių, tris vištas ir gaidį“, – šypsojosi apie ūkį pasakodama A.Polujanova. Šeima dar spėjo pavasario pabaigoje pasodinti daržą, prisiaugino ir užsišaldė visokių daržovių. Ypač gerai užderėjo moliūgai ir ridikėliai.

Tiesa, ir naujakurių daržas neįprastas. Šeima visiškai nenaudoja trąšų. A.Polujanova neslėpė, kad kaimynai dėl to ne kartą nusistebėjo: kodėl lysvės apdengtos šiaudais, o mėšlo nėra?

Vis dėlto Aliona nemėgsta žodžio „ekologiškas“. Tiesiog Kunigiškių žemė labai derlinga, ir čia bet kas užauga nepilant trąšų. O naujakurių šeima nėra, kaip dabar madinga, vegetarai. Valgo ir vištieną, ir žuvį.

„Mums svarbu, kad galime pasakyti: „Čia mūsų namas, mūsų žemė.“ Galime daryti tai, ką norime“, – paaiškino J.White’as.

Šeima norėtų įsigyti daugiau žemės, tačiau paaiškėjo, kad vietos ūkininkai ją visą supirkę ir perleisti neketina. O peržiemoję atvykėliai ketina auginti daugiau naminių gyvulių, tačiau Aliona pabrėžė – ne maistui.

Sutuoktiniams žemės ūkis anksčiau buvo visiškai nepažinta sritis. Todėl apie daržovių auginimą pasiskaito internete, knygose, bet pas kaimynus patarimo klausti nebėga.

„Išsikrausčius iš miesto mūsų tikslas buvo patiems užsiauginti maisto.

Dauguma kaimo žmonių augina bulves ir pomidorus, o mūsų darže užaugo daugybė įvairių daržovių“, – džiaugėsi Aliona, o Jermaine’as pritariamai linkčiojo galva.

Viešai prisipažino apie savo orientaciją

* A.Polujanova – ne tik LGBT aktyvistė, Lietuvos gėjų lygos advokacijos vadovė, viena iš „Baltic Pride“ eitynių rengėjų. Prieš keletą metų ji viešai prisipažino esanti biseksuali.

* Aliona įsitikinusi, kad atviras kalbėjimas padeda save apsupti palaikančiais žmonėmis ir pačiai geriau jaustis.

* Anot moters, bifobijos problemų netrūksta ne tik Lietuvoje, bet ir Švedijoje, kur, atrodytų, LGBT lygybė jau seniai pasiekta.

* A.Polujanova pastebėjo, kad jai pradėjus dirbti Lietuvos gėjų lygoje, tarp jos ir geriausios mokyklos laikų draugės ėmė didėti įtampa.

* J.White’as yra heteroseksualus.

Atvyko jau beveik pusantro šimto pabėgėlių

* Į Lietuvą iš stovyklos Graikijoje pagal Europos Sąjungos programą šią savaitę perkelta dar 13 pabėgėlių – trys šeimos.

* Viena sirų šeima – gausi, krikščionys dažytojas ir namų šeimininkė atvyko su penkiais nepilnamečiais vaikais. Kitoje sirų šeimoje – vyras ūkininkas, žmona namų šeimininkė ir vienas nepilnametis vaikas.

* Irakiečių šeimoje – mechanikas ir namų šeimininkė su nepilnamečiu vaiku.

* Šiuo metu Lietuva pagal ES programą jau yra priėmusi 149 asmenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.