Vagysčių braižas kužda: išradingiausi vagys emigravo

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Oct 15, 2016, 7:00 AM, atnaujinta May 10, 2017, 8:46 PM

Praėjusiais metais transporto priemonių sostinėje pavogta 1,6 karto mažiau nei 2014-aisiais. Šią žinią skelbiantys draudikai, žinoma, laimingi. Mažiau vagysčių – mažiau išmokų.

Seniai teko skaityti pranešimus apie sulaikytas profesionalių automobilių vagių gaujas. Dažniau pasiekia naujienos apie tai, kad įkliuvo nusikaltėliai, vežę vogtus automobilius iš užsienio.

Praėjo laikai, kai prabangius automobilius nusikaltėliai grobdavo apsiginklavę šiuolaikiška įranga.

Dabar vagys, norėdami įsitikinti, kad automobilyje nėra įdiegtų paieškos sistemų, vogtą mašiną kelioms dienoms palieka daugiabučio kieme. Jeigu per tą laiką savininkas automobilio neatsiima, vogta transporto priemonė išvežama į užsienį.

Kita vis dar pasitaikanti negerovė – vagys dairosi į automobilius su užsienio valstybiniu numeriu.

Vagysčių braižas kužda: išradingiausi vagys pasitraukė. Uždarbiauti į Europą išvažiavo ir jie. Tad ir vagystės tapo primityvesnės.

Vagysčių vietos taip pat išduoda, kad ilgapirščiai nebesidairo į prabangių kotedžų kvartalus. Jie pasitenkina 13 metų „Audi“ iš pilkų Justiniškių, Lazdynų, Fabijoniškių ar Žirmūnų rajonų.

Pavojingiausios praėjusiais metais buvo Kalvarijų ir Žirmūnų gatvės bei Savanorių prospektas. Šiuose rajonuose gyvena ne patys turtingiausi vilniečiai.

Kodėl vagys dairosi į automobilius su užsienio valstybiniu numeriu, taip pat nesunku paaiškinti. Šiose transporto priemonėse paprastai sumontuotos lengviau įveikiamos apsaugos priemonės, kurias ir bukapročiai šiaip taip atkrapšto. Be to, iš užsienio atkeliavusios mašinos būklė geresnė nei tos, kuri keletą metų rūdija Savanorių prospekto kieme.

Draudikai pastebi, kad pernai sostinėje dvigubai padaugėjo vandalizmo, įsilaužimo į transporto priemones atvejų.

Nesugebantys pavogti mašinos ilgapirščiai iš salono griebia viską, kas po ranka pasitaiko. Jei nepavyksta išnešti, iš pykčio bent sugadina.

Ir vėl tarp pavojingiausių gatvių patenka Savanorių prospektas, kur primityviems vagišiams pavyksta rasti „Volkswagen Passat“ be signalizacijos sistemų.

Kodėl įsilaužimų į automobilius daugėja Žirmūnuose, policijos pareigūnai taip pat turi paaiškinimą. Anot jų, Žirmūnai atspindi skirtumus tarp naujojo ir senojo Vilniaus: rajonas ribojasi su skurdžiais Šnipiškių gatvės kvartalais. Žirmūnuose blogai apšviesti kiemai, nėra vaizdo kamerų.

Tad nenuostabu, kad Vilniuje sulaikoma automobilių katalizatorių vagių gauja. Ji nugvelbė 38 katalizatorius. Kita vagišių pora tokiais rezultatais pasigirti negalėjo. Jos sąskaitoje – 8 katalizatoriai.

Gal greitai sulauksime pranešimų apie purvasargių ar antenų grobikų gaujos sulaikymą?

Tiesa, policininkai nuopelnus dėl mažėjančio automobilių vagysčių skaičiaus norėtų prisiimti sau. Esą didžiausios organizuoto nusikalstamumo grupuotės patupdytos už grotų.

Nei draudikai, nei policininkai nenori pripažinti: į Vakarus nuteka ne tik protai, bet ir ilgapirščiai.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.