Politikai apie J. Poželos netektį: „Gaila, kad jo ateitis sugriuvo“

Sekmadienio rytą Lietuvą apskriejo liūdna žinia. Eidamas 35-uosius metus mirė sveikatos apsaugos ministras Juras Požela. Jis beveik du mėnesius kovojo su liga, ir nors jo artimieji bei kolegos tikėjo, kad ministras pakils iš ligos patalo, naktį į sekmadienį ministras iškeliavo anapilin.

A.Sysas prisiminė J.Poželą kaip kupiną energijos ir noro dirbti.<br>„Lrytas.lt“ nuotr.
A.Sysas prisiminė J.Poželą kaip kupiną energijos ir noro dirbti.<br>„Lrytas.lt“ nuotr.
Naktį į sekmadienį užgeso sveikatos apsaugos ministro J.Poželos gyvybė.<br>„Lrytas.lt“ montažas
Naktį į sekmadienį užgeso sveikatos apsaugos ministro J.Poželos gyvybė.<br>„Lrytas.lt“ montažas
D.Grybauskaitė: „Lietuva neteko jauno perspektyvaus politiko.“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Grybauskaitė: „Lietuva neteko jauno perspektyvaus politiko.“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Grybauskaitė: „Lietuva neteko jauno perspektyvaus politiko“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Grybauskaitė: „Lietuva neteko jauno perspektyvaus politiko“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Modesta Gaučaitė, BNS

Oct 16, 2016, 10:49 AM, atnaujinta May 10, 2017, 7:38 PM

Sukrėsti jauno politiko mirties jo bendražygiai ir kiti politikos bei visuomenės atstovai išsakė savo užuojautas ir mintis apie J.Poželą.

Jaunas politikas turėjo galimybių tapti ir ministru pirmininku, ir prezidentu, sako premjeras ir socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius

„Jis buvo labai aktyvus politikas, labai domėjosi politika plačiąja prasme. Taip pat jis yra vienas iš kelių jaunų socialdemokratų, kuris turėjo galimybių tapti partijos pirmininku ir siekti ministro pirmininko ar prezidento posto. Jis tikrai buvo labai apsišvietęs, inteligentiškas žmogus“, – sekmadienį BNS sakė A.Butkevičius. 

„Labai gaila, kad tokia jo ateitis sugriuvo“, – pridūrė jis. 

Ministro pirmininko teigimu, J.Požela socialdemokratų vadovu galėjo būti renkamas jau per kitą partijos suvažiavimą. 

Užuojautą dėl J.Poželos netekties pareiškė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. 

Šalies vadovės užuojautoje sakoma, kad Lietuva neteko jauno perspektyvaus politiko, kuris, nepaisant jauno amžiaus, nemažai metų pelnydavo žmonių pasitikėjimą. Su J.Poželos vardu buvo siejama ir Lietuvos socialdemokratų partijos ateitis.

Prezidentė pareiškė užuojautą J.Poželos šeimai, draugams, visiems bendražygiams ir bendraminčiams.

A.Butkevičius sakė, kad J.Požela buvo nuoširdžiai kairiosioms vertybėms atstovaujantis ir labai draugiškas žmogus. 

„Jis labai maloniai bendravo, buvo labai aukštos kultūros ir rodydavo pagarbą kitam žmogui. Niekada nepereidavo į asmeninius įžeidimus ir išsakydavo nuomonę kolegoms drąsiai“, – kalbėjo Socialdemokratų partijos pirmininkas. 

„Baisi žinia... Jurą pažinojau kaip nepaprastai darbštų, energingą politiką, kaip žmogų, kuris nuoširdžiai dirbo bendram labui, laikėsi duoto žodžio. Amžinąjį atilsį. Užuojauta artimiesiems“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Liberalų sąjūdžio kandidatė į Seimą Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Užuojautą pareiškė ir kitas liberalas – Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius: „Amžinąjį atilsį Tau, Jurai. Stiprybės šeimai ir draugams.“

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, kuris laikinai eina sveikatos apsaugos ministro pareigas, sakė, kad nuolat domėjosi J.Poželos sveikata. 

„Pagerėjimų buvo ne vienas – per du mėnesius situacija vis keisdavosi. Mane gydytojai informuodavo apie sveikatos būklę, dažnai eidavome aplankyti“, – sakė J.Olekas. 

Ministras sakė, kad nepaisant amžiaus skirtumo, vyresni socialdemokratai, ir jis pats – lengvai rasdavo kalbą su jaunais partijos nariais. Tas pats buvo ir J.Požela. 

„Mes buvome ne tik partijos kolegos, bet ir bičiuliai. Mano ir Juro požiūriai į daug ką buvo panašūs – tiek politikoje, tiek gyvenime“, – sakė J.Olekas.

Nekantravo padėti žmonėms Seimo vicepirmininkas, J.Poželos partijos kolega Algirdas Sysas buvo atviras: netektis visus užklupo netikėtai ir kalbėti sunku.

Jis pasakojo, kad paskutinį kartą su sveikatos apsaugos ministru bendravo rugpjūtį, prieš trumpas J.Poželos atostogas:   „Buvo rinkimų laikotarpis, daug dėl to diskutavome, tai ir tas susitikimas buvo šia tema. Be to, buvo prezidentės vetuotas įstatymas dėl pagalbinio apvaisinimo, tai kalbėjome ir apie tai. Jis buvo labai susidomėjęs šia tema ir labai norėjo, kad pagaliau po ilgų diskusijų Seime vis dėlto tas įstatymas įgautų šviesą ir dešimtys tūkstančių Lietuvos žmonių galėtų gauti pagalbą“, – prisiminė A. Sysas.

Jis sakė, kad pagalvojus apie J.Poželą pirmiausia prisiminimuose iškyla jo didelė energija bei noras dirbti ir keisti: „Ko gero, jauniems žmonėms būdingos visos tos savybės – nekantrumas, noras viską daryti greitai, pasiekti, pakeisti ir ryžtingumas. Jurui visa tai buvo nesvetima.“

„Tokių gabių žmonių trūksta“

Ilgametis Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos narys, 33-erių vidaus reikalų viceministras Justas Pankauskas sekmadienį BNS sakė: 

„Tai buvo žodžio žmogus, labai įžvalgus, turintis analitinį ir strateginį mąstymą. Jis buvo pavyzdys mums, jaunimui, kaip reikia dirbti, kovoti, siekti tikslo. Nors pats Juras buvo jaunas, jo sukaupta gyvenimiška patirtis ir patirtis politinėje arenoje buvo didelė.

Tai žmogus, kuris galėjo rasti kalbą su bet kuo – jaunimu ar senjoru, mokslininku, su bet kuriuo gatvėje sutiktu žmogumi.“

Artimas J.Poželos draugas prisiminė 2003 metus, kai politikas pradėjo eiti pirmas renkamas pareigas, tuomet jis tapo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariu. 

„Tada jam buvo tik 21-eri. Ir visa tai vyko prieš 13 metų, kai jauni politikai dar nebuvo taip įprasta“, – kalbėjo J.Pankauskas. 

Jis teigė, kad partijos kolegos netektis yra didžiulis praradimas Lietuvai: „Tokių gabių žmonių tikrai trūksta ir Lietuvoje nėra daug.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.