Samdomo žudiko Romo Zamolskio žmona: „Aš jo niekada nepaliksiu“

Įvairias Rusijos institucijas skundais, rašytais iš tardymo izoliatoriaus, užvertęs samdomas žudikas Romas Zamolskis perkeltas į griežtojo režimo pataisos koloniją.

S.Miakotina teigė, kad paskui savo vyrą R.Zamolskį važiuotų ir į Lietuvą.
S.Miakotina teigė, kad paskui savo vyrą R.Zamolskį važiuotų ir į Lietuvą.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 16, 2016, 8:18 AM, atnaujinta May 10, 2017, 7:47 PM

15 metų laisvės atėmimo bausmę už ginkluotus plėšimus R.Zamolskis atliks Jekaterinburgo dešimtojoje pataisos kolonijoje.

Uodų antplūdžiu tardymo izoliatoriuje skundęsis 46 metų lietuvis uždarytas į vadinamąjį karantiną, o patikrinus sveikatą bus perkeltas į įprastą kamerą, kurioje greičiausiai gyvens ne vienas.

Pasigedo rašytų skundų

R.Zamolskis savo kaltės nepripažįsta ir aiškina, kad jo byla suklastota.

Rusijos aukščiausiajam teismui kasacinį skundą rengiantis lietuvis, pasak jo žmonos Svetlanos Miakotinos, jau susidūrė su pirmaisiais nesklandumais.

Pasak S.Miakotinos, jos vyro advokatas buvo nuvykęs į apeliacinį skundą nagrinėjusį Jekaterinburgo apygardos teismą ir byloje pasigedo kai kurių dokumentų bei R.Zamolskio rašytų skundų.

„Teisėjai sakė, kad visi jo skundai, rašyti iš tardymo izoliatoriaus, yra gauti, tačiau paaiškėjo, jog kai kurių trūksta – ir ne vieno popieriuko, o apie 60 lapų. Neaišku, ar jie dingo teisme, ar iš viso jo nepasiekė“, – „Lietuvos rytui“ sakė R.Zamolskio žmona.

Už savo sutuoktinį mūru stojanti S.Miakotina teigė, kad dokumentų dingimas tik įrodo, jog Rusijoje teisybę surasti labai sunku, ir piktinosi, kad Lietuva nesiima jokių veiksmų susigrąžinti savo pilietį: „Jeigu mano vyras bus pervežtas į Lietuvą, aš su vaikais važiuosiu iš paskos. Aš jo niekada nepaliksiu.“

Neduoda ramybės lietuviams

Ar R.Zamolskis bus grąžintas į tėvynę, neaišku, nes Rusija į Lietuvos prokurorų teisinės pagalbos prašymus neatsakinėja.

O ir pats R.Zamolskis, įtariamas 8 žmonių nužudymu ir keliais pasikėsinimais nužudyti, niekaip neapsisprendžia, ar nori būti Lietuvos pilietis.

Atsidūręs už grotų Rusijoje jis pareiškė, kad Lietuvos pilietybė jam buvo suteikta neteisėtai, todėl sakė norintis jos atsisakyti.

Migracijos departamentui atsakius, kad jo atveju pilietybės atsisakyti neįmanoma, R.Zamolskis pradėjo skundais atakuoti Lietuvos ambasadą Maskvoje reikalaudamas išduoti Lietuvos piliečio pasą.

Neigiamas atsakymas R.Zamolskio nenuramino, jis pareikalavo, kad ambasadorius atvyktų į Jekaterinburgo tardymo izoliatorių ir pats įsitikintų, kaip Rusijoje vargsta Lietuvos pilietis ir kaip pažeidžiamos žmogaus teisės.

Reikalavo patikrinti amžių

Tuo pat metu, kai reikalavo Lietuvos paso, teisme R.Zamolskis aiškino esąs visai ne Romas ir ne Zamolskis. Esą sulaikydami jį Rusijos teisėsaugininkai tik norėjo užsikabinti papildomas žvaigždutes ant savo antpečių, o jo tapatybė niekaip nebuvo patikrinta.

Kad jis – ne Zamolskis, vyras prabilo ir tardamas paskutinį žodį Jekaterinburgo apygardos teisme.

R.Zamolskis tarp šimtų kitų prašymų paprašė atlikti ekspertizę ir nustatyti jo amžių: „Man ne 46 metai, kaip teigiama. Esu daug vyresnis, netrukus sulauksiu pensinio amžiaus.“

Jis teigė negalįs atlikti bausmės Rusijoje, nes čia su juo susidoros, mat jis – ne rusas ir ne stačiatikis.

Mėgstamiausia veikla – rašyti skundus

R.Zamolskis buvo sulaikytas 2014 metų rugpjūtį Jekaterinburge.

Sulaikomas jis priešinosi, todėl buvo sužeistas. Nuo to laiko R.Zamolskis nuolat skundžiasi sveikata – sužalota koja, kurią esą reikia operuoti, dideliu kraujospūdžiu, išaugusia neaiškios kilmės votimi.

Jis taip pat teigė, kad tardymo izoliatoriuje buvo nuolat kankinamas ir dėl to rašė skundus į įvairias institucijas. Po to, kai pradėjo skundus siuntinėti Rusijos generaliniam prokurorui Jurijui Čaikai, teisėsaugininkai jam pagrasino bylomis dėl šmeižto.

Šių metų birželį teismas R.Zamolskį pripažino kaltu dėl šešių nusikaltimų ir skyrė 16 metų laisvės atėmimo bausmę. Apeliacinis teismas ją sumažino metais.

Keturis iš šešių nusikaltimų, kaip teigiama, organizavo Gabiko Boltačiovo pavarde Rusijoje prisistatinėjęs R.Zamolskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.