E. Šileris prakalbo apie pareigūno žūties detales

Pirmadienį paskelbtos tyrimo išvados apie šių metų rugpjūtį Tryškių miestelyje įvykusią tragediją, kai vietos gyventojas 25 metų Artūras Noreika nudūrė pareigas ėjusį 36 metų policininką Liudą Šimkų.

E. Šileris pakomentavo tyrimo dėl pareigūno žūties išvadas.<br>V.Balkūno nuotr.
E. Šileris pakomentavo tyrimo dėl pareigūno žūties išvadas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2016, 3:48 PM, atnaujinta May 10, 2017, 5:46 PM

Išvadose, kurias paviešino Vidaus reikalų ministerija, nurodoma, kad būta klaidų į įvykio vietą vykusių pareigūnų veiksmuose, tyrėjams daug abejonių sukėlė pareigūnų pasirengimas ir patrulio veiksmai atvykus į vietą ir sulaikant agresyvų asmenį.

Tyrimas atskleidė, kad pareigūnai turėjo specialias liemenes, bet vykdami į iškvietimą jų nedėvėjo. „Nustatyta, kad pareigūnai galimai netinkamai įvertino situacijos pavojingumą, nesuderino tarpusavio veiksmų sulaikant asmenį, nesilaikė atstumo, tai galėjo lemti ir pasirinkta sulaikymo vieta. Jie nebuvo užpulti iš pasalų, nuo pareigūnų nurodymo nevykdymo situacija pakrypo link aktyvaus pasipriešinimo“, – kalbėjo VRM generalinis inspektorius Giedrius Cininas.

Vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas pavedė policijos generaliniam komisarui Linui Pernavui spręsti klausimą dėl Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko Remigijaus Rudmino neeilinio tarnybinės veiklos vertinimo organizavimo. Patikrinimo metu R.Rudmino veiksmai organizuojant taktinį pareigūnų rengimą įvertinti kaip neprofesionalūs ir aplaidūs.

Išvadose L.Pernavui pavesta iki kitų metų pradžios užtikrinti, kad visoje policijos sistemoje būtų numatyti mechanizmai pareigūnų profesinio taktinio parengimo įgūdžiams formuoti ar tobulinti, taip pat šios veiklos kontrolei. Lietuvos policijos vadovui taip pat pavesta pasirūpinti reikiama teisine baze, kad pareigūnai kartu su fizinio pasiruošimo, savigynos ir šaudybos įskaitomis laikytų ir profesinės taktikos įskaitas.

 Laikinai policijos generalinio komisaro pareigas einantis Edvardas Šileris apie tyrimo išvadas sakė: „Tik šiandien gavome išvadas. Tos išvados nėra labai kvestionuotinos.

Ilgą laiką nekomentavome pareigūnės veiksmų, ką ji darė įvykio vietoje, buvo pasirodžiusi informacija, kad ji klykė ir į situaciją reagavo neadekvačiai, bet iš tiesų atliko visas pareigas kaip policininkė: ji pati išsisuko nuo smūgio peiliu ir panaudojo elektrošoko prietaisą, bandė panaudoti kovinės savigynos veiksmus.“ Anot jo, abu pareigūnai per savo karjerą įvairiuose mokymuose dalyvavo keliasdešimt kartų: pareigūnė mokymuose dalyvavo 18 kartų, o pareigūnas – 40 kartų per dvidešimt metų laikotarpį.

E. Šilerio teigimu, artimiausiu metu bus peržiūrėta pareigūnų mokymų koncepcija. „Labiau koncentruotas mokymas padės išspręsti problemą. Per pastaruosius metus policijai buvo primetama daug įvairių kitų funkcijų, kitų sąskaita. Tikimės, kad po šio įvykio padėtis pasikeis ir pareigūnai galės  laiko skirti ir taktinėms pratyboms“, – sakė E. Šileris.

Komentuodamas išsakytus pasvarstymus, kad pareigūnė galbūt laiku nesuteikė pagalbos kolegai, E. Šileris sakė, kad ji tai padarė ir pati iškvietė pagalbą, o kolegos mirtis buvo sekundžių klausimas. Perklausyti ir pokalbių įrašai, kuomet pareigūnė tikslinosi, kaip galinti pagelbėti kolegai, bet jai buvo atsakyta, kad ji turinti laukti atvykstančių medikų.

„Pagal atkurtą įvykio scenarijų sužinojome, kad pirmas smūgis buvo pareigūnei, ši išsisuko, ir jis teko porininkui“, – apie tragedijos aplinkybes kalbėjo E. Šileris.

„Pareigūnė mokėjo teikti pirmąją pagalbą. Šiuo metu ji išėjusi nemokamų atostogų, ji buvo reabilitacijoje“, – sakė jis ir patikslino, kad nors medikai teigė, jog į darbą grįžti gali, ji pati savo vadovybės paprašė nemokamų atostogų.

E. Šileris užsiminė, kad drausminė atsakomybė pareigūnei negresia, keliamas klausimas, ar ji gali dirbti policijoje: „Pareigūno žūtį lėmė nusikaltėlio veiksmai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.