Kontrabandininkai, susimeskite A.Komskio paminklui

Palaidojus Arvydo Komskio nušautą pasieniečių aviganį Ramzį, kai kurie veikėjai ėmė aikčioti – kaip galima tiek daug dėmesio skirti šuniui, žmonės taip neapverkiami, kaip jis. Labiausiai piktinosi poniutės, išgarsėjusios ne savo talentu, o įžūliu brovimusi į televiziją ir internetą.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2016, 7:12 AM, atnaujinta May 10, 2017, 6:51 PM

Galima diskutuoti, ar šis keturkojis nusipelnė paminklo, bet iškilmingo atsisveikinimo jis tikrai buvo vertas. Ramzis, būdamas „ tik“ šuo, tapo beviltiškai pralaimimos kovos prieš kontrabandą, korupciją, piktnaudžiavimą, simboliu.

Visuomenė pavargo nuo patyčių iš teisingumo, kai iki kaklo kyšių purve skendintys, valstybės iždą tuštinantys niekšai valosi į įstatymus batus, juoda paverčia balta, o teisėjai patiki jų gynybinėmis sapalionėmis ir priiima nei sveiku, nei nesveiku protu nesuvokiamus išteisinamuosius verdiktus. Kai sąžiningų pareigūnų nutverti kontrabandininkai lengvai išsisuka ir toliau Lietuvą skandina svaigalais, cigaretėmis, atimdami iš valstybės mokesčius, o tuo pačiu – pinigus iš darželių, mokyklų, neįgaliųjų, pensininkų, ligoninių, policijos, dėl pajėgų trūkumo neužkirtusios kelio Dembavos ir panašioms tragedijoms.

Todėl Ramzio pagerbimas virto masiniu protestu, sukėlusiu platų tarptautinį atgarsį. Tarnybinio šuns žūtis prakrapštė gilią visos šalies žaizdą – neabejingiems skauda ir pikta. Dar pikčiau nujaučiant, kuo viskas baigsis – net jei prokuratūra ir teismas nepatikės fantastiškomis A.Komskio versijomis apie Ramzio, anksčiau nieko neužpuolusio, agresiją, kulkos rikošetą arba apie tai, kad patyręs medžiotojas šviesiu metu už 11 metrų supainiojo rudą belgų aviganį su vilku, jis atsipirks palyginti švelnia nuobauda.

Nors formaliai A.Komskiui gresia kalėjimas iki 5 metų, jo greičiausiai tyko kokių poros tūkstančių eurų bauda. Papildomai aiškinantis žalą dėl šuns netekties, pasieniečių laukia sudėtingi ginčai, nes šaulio advokatai reikalaus dokumentų, pagrindžiančių šuns vertę ir jo auginimui, treniruotėms skirtas lėšas. Kasdienių išlaidų čekių, suprantama, niekas nekaupė.

Nustatant žalos dydį, reikėtų atsižvelgti ne tik į tarnybinio šuns rinkos kainą, kuri gali siekti penkiaženklę sumą. Ne pro šalį būtų paskaičiuoti, kokia Ramzio aptiktų kontrabandinių prekių vertė. Kadangi keturkojis krito, sulaukęs vos 3 metų, galima pabandyti išvesti vidurkį, koks jo laimikis būtų per 10 ar 12 metų.

Po šios skaudžios pamokos reikia oficialiai nustatyti visų tarnybinių šunų vertę, kad ateityje kuris nors A.Komskio pasekėjas neturėtų jokių galimybių išsisukti nuo žalos priteisimo. Ir pagaliau, reikėtų tarnybiniam šuniui suteikti specialaus pareigūno statusą, numatant griežtas bausmes už jų tyčinį pražudymą ar sužalojimą. Kad šaulys ar nuodytojas suprastų, jog teks neišvengiamai metus-kitus praleisti belangėje.

Šių keturkojų praradimas valstybei atneša milžinišką žalą. Pavyzdžiui, visoje Kauno apskrities policijoje yra vos 13 tarnybinių aviganių. Kiekvieno jų parengimas kainuoja dideles sumas, kurias jie atperka, padėdami išaiškinti nusikaltimus, rasti dingusius ir mirusius žmones.

Brolių Komskių versijos dėl Ramzio žūties kelia šypseną, versdamos prisiminti Pagėgių krašte plačiai nusidriekusį kontrabandos šleifą, balsų papirkinėjimo skandalus, nelegalų A.Komskio sienos kirtimą, prieš prezidento R.Pakso apkaltą vykusius tuomečio Pagėgių mero K.Komskio vizitus pas Rusijos mafijos autoritetu laikomą A.Kikališvilį, kuris kišosi į Lietuvos politikos reikalus ir net aptarinėjo R.Paksui uodegą prikirpusio VSD vadovo M.Laurinkaus pašalinimą, siunčiant jam „mirtinus“ bučinius.

A.Kikališvilio konspiraciniame bute svečiuodavosi ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas generolas A.Songaila, praleisdavęs per sieną be eilės virtinę įtartinų mašinų iš Rusijos – šis apkaltos veikėjas pripažino, jog matydavosi ir su K.Komskiu.

Tačiau Komskiai – nepajudinami lyg uola, pereinantys iš gynybos į puolimą. Dabar tenka teisintis pasieniečiui, kuris kontrabandininkų gaudynių metu dirbo su Ramziu. Sąžiningas pareigūnas priverstas gaišti laiką, įrodinėdamas, jog nėra kupranugaris ir su juo neturi nieko bendra.

Kad ir kaip pasibaigs ši istorija, aišku viena – A.Komskis padarė neįkainojamą paslaugą kontrabandininkams, užmušęs jiems gyventi ramiai nedavusį specialiai išmokytą keturkojį.

Todėl kontrabandos pasaulio veikėjams vertėtų sumesti pinigus ir įamžinti savo gelbėtojo atminimą. O visuomenei vertėtų susimąstyti – jei A.Komskis kalba netiesą apie Ramzio žūties aplinkybes, kodėl jis pakėlė ginklą prieš aviganį? Kodėl neišvengiamai kilsiantis skandalas dėl keturkojo žūties jam nepasirodė toks baisus prieš skandalą, kuris būtų įsiplieskęs, jei Ramzis būtų iki galo atlikęs savo užduotį?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.