Kontrabandos nematė. Balsų pirkimą pagaliau įžvelgė

Mūsų teisėsauga skelbia pagavusi grupę asmenų, kurie pirko balsus partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai. Kadangi veiksmas įvyko garsiosios Komskių šeimos įtakos zonoje Šilutėje, kur kandidatavo Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis, žvilgsniai iš karto nukrypo į šį trejetuke pagal įtaką bei hierarchiją esantį „tvarkiečių“ politiką.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Medalinskas

Oct 18, 2016, 11:49 AM, atnaujinta May 10, 2017, 4:46 PM

Tik išgirdęs apie balsų pirkimo skandalą, K.Komskis pasitraukė iš pareigų partijoje bei sustabdė joje narystę. Pasigirdo ir siūlymai pašalinti jį iš Seimo vicepirminkų, kas, būtų tik simbolinis žingsnis. Kiek jau beliko šios kadencijos Seimo daugumai dirbti?

Labiau simboliška yra kita: kaip aukštai mūsų valstybėje leidžiama užkilti asmeniui, užsiimančiam galimai neskaidria veikla, kiek ilgai į tai gali užmerkti akis teisėsauga.

Juk kalbame apie asmenį, kuris daug kartų buvo linksniuotas ir už galimus ryšius su kontrabandininkais.

Kalbame apie šeimą, tapusią politikais, kur du broliai, kaip savo kunigaikštystėje, galėjo užleisti mero pareigas vienas kitam bei įtaisyti į likusias nemažiau pelningas pareigas kitus savo šeimos narius. Į jų visų, ne tik į K.Komskio blogus darbus, įskaitant galimą neskaidrų europinių lėšų naudojimą, atkreipė dėmesį vietos visuomeninkai, ant kurių po to užsiundyta vietos valdžia bei policija.

Kalbame apie partinę grupuotę, kuri tapo Pagėgių valdžia, o vėliau interesų kamuolį nukreipė ir į Šilutę bei Tauragę. Ten,pavyzdžiui, jaunoji Komskių šeimos atžala „laimėjo“ konkursą ir tapo vadovu viename neskaidriausių verslų atliekų srityje.

Į K.Komskio pusę po rinkimų keletą kartų pabaksnota ir anksčiau, kaltinant galimais pažeidimais Pagėgiuose. Į tai atkreipė dėmesį vietos visuomenininkai.

Tačiau diena X, kai buvo galima K.Komskio neskaidrius darbus rinkimų metu pastebėti, tada dar neatėjo. Turintis didelę įtaką „tvarkiečių“ partijoje ir bendrai valstybėje K.Komskis kiekvieną kartą atsipirkdavo tik menkais pabarimais, kad taip daryti yra negerai.

Viena vietos gyventoja iš Pagėgių teisėsaugos pareigūnus informavo, jog matė K.Komskio brolį, Virginijų, Pagėgių merą, privažiavus prie užklimpusių transporto priemonių, kuriuo vežtos kontrabandinės cigaretės.Teisėsauga susidomėjo šiuo įvykiu. Bet, kaip jūs manote pasibaigė minėta istorija? Moteris buvo apkaltinta apšmeižusį garbingą asmenį, Pagėgių merą ir užtampyta „lietuviškojo teisingumo“ . O teismas dar nurodė viešai šiai moteriškei paneigti tai, ką ji matė ir apie ką kalbėjo.

Po to jau kiti vietos gyventojai nebedrįso kalbėti apie Komskių santykius su kontrabanda.

Tik pats K.Komskis kartą žurnalistams neatsargiai prasitarė, kad žino visus kontrabandos kelius, o po to aiškinosi, kad jo žodžiai buvo ne taip suprasti.

Pagėgiuose vieša paslaptimi ilgai buvo ir tai, kad su kontrabanda galėjo turėti ryšių kiti vietos valdžios ( o joje, kaip ir priklauso pagal Pagėgių nerašytus įstatymus, gali būti tik „tvarkiečiai“) atstovai.

Vienas garsiausių iš jų tai buvęs vicemeras Remigijus Špečkauskas. Šio tvarkiečio vienas iš sūnų žuvo, lėkdamas kontrabandos gabenimui pritaikytu automobiliu, kitas buvo pasieniečių paguldytas ant žemės su kauke ant veido, kai lūkuriavo nelegalaus krovinio. Ir K.Komskis, ir kiti partiečiai aiškino, kad tai tik vaikai buvo blogai išauklėti. Tvarkiečiai Pagėgiuose čia yra visai ne prie ko.

Rugsėjo pabaigoje Lietuvoje nuaidėjo nauja žinia: kitas K.Komskio brolis, Arvydas, medžioklės metu nušovė pasieniečių šunį Ramzį. Iki šiol daugiausia dėmesio buvo atkreipta į šuns tragišką likimą bei šį trečiadienį įvykusias iškilmingas jo laidotuves.

Bet nemažiau svarbios manau, žvelgiant į visą Komskių veiklą, yra kitos aplinkybės, susijusios su Ramzio žūtimi.

Juk tą dieną pasieniečiai užtiko cigarečių kontrabandą ir, surengę pasalą, laukė asmenų, kurie turėjo krovinį pasiimti. Vieną iš atvykusiųjų sulaikė. Trys paspruko. Ramzis pasileido jų pėdsakais, bet ten pat miškelyje atsiradęs A.Komskis jį nušovė. A.Komskis sako, kad jis medžiojo ir suklydo. Ar tikrai?

Byla A.Komskiui iškelta dėl pasieniečių turto, t. y. šuns Ramzio, sunaikinimo. Keista, kad nenorima kelti klausimo dėl veiksmų, trukdant pasieniečiams atlikti pareigas, t.y. sulaikyti kontrabandininkus ir, atrodo, kad netiriami galimi bendrininkavimo ryšiai.

Po Ramzio istorijos K. Komskis pareiškė, kad kažkas nori pakenkti jam ir kitiems „tvarkiečiams“ per rinkimus.

Nuaidėjus balsų pirkimo skandalui, jis iš pradžių tvirtino, jog kažkas nori išstumti jį iš politikos ir tik po to atsistatydino iš pareigų.

Likimo ironija yra, kad tas „kažkas“ gal ir tikrai pagaliau atkreipė dėmesį į K. Komskio darbus. Ne tuos, kurie dirbami Seime, bet prie Nemuno. Tik „tvarkiečiai“ čia klysta, tvirtindami, jog kažkas dirbtinai ieško jų veikloje nusikaltimų. Greičiau yra kita: kažkodėl atėjo diena X ir teisėsaugai leista rasti kažką blogo Komskių veikloje.

Įdomu yra tik tai, kad neužkliuvo nei galimi Komskių bei kitų įtakingų „tvarkiečių“ kontrabandiniai ryšiai Pagėgiuose, nei galimai neteisėtai sukauptas Komskių šeimos turtas, tiek ir globojant intensyvius ryšius per Nemuną, tiek ir įsisavinant europines lėšas, nei „ tvarkiečių“ įvesta tvarka Pagėgiuose, kur nėra, deja, jokio teisingumo.

Bet dar įdomiau bus tada, jeigu paaiškės, kad balsų pirkimo skandalas Šilutėje yra ne „tvarkiečių“, o Laisvės Sąjungos ( liberalų) veiklos padarinys. „Tvarkiečiai“ tikina, kad balsai pirkti jų naudai, siekiant apjuodinti jų partiją.

Ką tada darys mūsų pareigūnai? Ieškos sliekų ant asfalto, nes jiems reikia kažką rasti, ar paliks Komskius vėl ramybei, ignoruojant virtinę faktų, liudijančių jų labai neskaidrią veiklą Mažojoje Lietuvoje?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.