Policijos departamentas skundžiamas tarptautinėms organizacijoms

Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija (LTPF) kreipėsi į Tarpautinę darbo organizaciją (TDO) ir Europos profesinių sąjungų konfederaciją (ETUC) dėl Policijos departamento nevykdomų įsipareigojimų dėl nevykdomos kolektyvinės sutarties bei nutrūkusio socialinio dialogo. LTPF įsitikinusi – Policijos departamento vadovybė laužo ne tik savo, bet Lietuvos pasirašytus įsipareigojimus ir ignoruoja pareigūnus bei jų atstovus – profesines sąjungas.

Policijos departamentas skundžiamas tarptautinėms organizacijoms.<br>P.Lileikio asociatyvi nuotr.
Policijos departamentas skundžiamas tarptautinėms organizacijoms.<br>P.Lileikio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2016, 9:05 AM, atnaujinta May 10, 2017, 1:49 PM

Kaip rašoma LTPF pranešime, pirmininkės Loretos Soščekienės teigimu, ironiška, kad konstruktyvus PD bendradarbiavimas su profesinėmis sąjungomis baigėsi tada, kai turėjo pereiti į naują lygmenį – pasirašius kolektyvinę sutartį. Į ETUC kreiptasi su prašymu inicijuoti kreipimąsį į Europos Komisiją.

Į TDO kreiptasi todėl, kad Lietuva yra pasirašiusi įsipareigojimus dėl santykių su profesinėmis sąjungomis ir socialinės parterystės plėtojimo.

„Rašte, skirtame TDO ir ETUC, pažymime, jog du dešimtmečius Policijos departamentas ir profesinės sąjungos kūrė, plėtojo ir puoselėjo socialinę partnerystę. O 2014 m. pirmą kartą istorijoje pasiektas kolektyvinių derybų rezultatas – pasirašyta pirma kolektyvinė sutartis teisėsaugos institucijoje – Lietuvos policijos šakos kolektyvinė sutartis. Apmaudu, tačiau pasiektas policijos vadovybės ir profesinių sąjungų socialinės partnerystės pikas staigiai virto atvira konfrontacija. Tai įvyko po to, kai pasikeitė policijos vadovai“, – teigia L. Soščekienė.

Per dvejus kolektyvinės sutarties galiojimo metus iš 65 sutarties punktų daugiau kaip pusė (45) yra neįgyvendinti arba įgyvendinti nekokybiškai.

„Pasibaigus pirmosios kolektyvinės sutarties galiojimo laikui, 2016 m. liepos mėnesį profesinės sąjungos kreipėsi į policijos vadovybę, inicijuodamos naujas kolektyvines derybas dėl kolektyvinės sutarties, tačiau atėjo 2016 m. spalis, o klausimas tebėra atviras, derybos neprasidėjusios ir neaišku, ar išvis prasidės. Naujoji policijos vadovybė važiuoja buldozeriu per policininkų teises, vykdo refomas spjaudami į dokumentą, įpareigojantį elgtis kitaip. Deja, tai daro žmonės, kurių darbas yra prižiūrėti, kaip laikomasi įstatymų ir taisyklių“, – pažymėjo LTPF vadovė.

Darbą pradėję policijos vadovai ėmėsi skubių reformų, darbo organizavimo ir pareigūnų darbo sąlygų pakeitimų. Dėl pokyčių įgyvendinimo principų, sąlygų, galimų rizikos veiksnių, policijos pareigūnų kaip darbuotojų teisių ir interesų apsaugos, taip pat dėl įgyvendinimo metu iškylančių problemų tarp policijos vadovybės ir profesinių sąjungų nevyko ir nevyksta joks socialinis dialogas.

Policijos departamentas priima vienašališkus sprendimus, nevyksta informavimo ir konsultavimo procedūros, Policijos departamentas ir policijos įstaigos net nebeatsako į siunčiamus raštus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.