Politologas apie R.Karbauskio valdžios dėliones: „Rinkiminis triukas“

Valdžios vairas – valstiečių, konservatorių ir socialdemokratų rankose. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad Lietuvai būtų naudingiausia tokia valdančioji koalicija. Tačiau politologo Liutauro Gudžinsko nuomone, tai tik išduoda R.Karbauskio baimes ir atskleidžia jo rinkiminius triukus, ant kurių gyventojai neturėtų užkibti.

Politologas apie R.Karbauskio valdžios dėliones: „Rinkiminis triukas“.<br>Montažas
Politologas apie R.Karbauskio valdžios dėliones: „Rinkiminis triukas“.<br>Montažas
Politologas L.Gudžinskas.<br>TSPMI nuotr.
Politologas L.Gudžinskas.<br>TSPMI nuotr.
R.Karbauskis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Karbauskis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-10-20 17:47, atnaujinta 2017-05-10 12:34

Apie trijų daugiausiai rinkėjų balsų surinkusių partijų susijungimą į vieną valdančiąją visumą R.Karbauskis prakalbo dar vasaros pradžioje, kai tik S.Skvernelis partijoje spėjo apšilti kojas, tačiau šie žodžiai daugeliui praskriejo kaip vėjas.

Rinkiminis triukas

Ketvirtadienį partijos pirmininkas pakartojo apie trijų partijų koaliciją ir sulaukė daug dėmesio. Pasak Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojo politologo L.Gudžinsko, R.Karbauskis tuo pačiu metu bijo, jog valdančiąją koaliciją gali sudaryti konservatoriai ir socialdemokratai be valstiečių, nors tuo sunkiai būtų galima patikėti.

„Tai valstiečių rinkiminis triukas, retorinė rinkiminė priemonė, kuria jis mėgina savo partiją pastatyti prieš dvi pagrindines partijas. Konservatoriai ir socialdemokratai daug metų valdė šalį ir tam tikra prasme yra atsakingi už padėtį. Valstiečiai akcentuoja, kad yra partija, kuri dar nebuvo valdžioje.

Pasakydamas, kad norėtų tokios koalicijos, į kurią įeitų visos trys partijos – R.Karbauskis daug ką nutyli ir palieka labai plačias galimybes“, – teigė politologas.

„Valstiečių“ lyderis tokiais savo pasisakymais siekia pritraukti kuo daugiau rinkėjų balsų, nes bijo likti opozicijoje. Jis gąsdina rinkėjus, kad jiems neatėjus balsuoti, gali susiklostyti tokia situacija. Politologas abejoja, kad toks R.Karbauskio gąsdinimas paveiks rinkėjus.

„Juolab, kad abi partijos – tiek konservatoriai, tiek socialdemokratai – smarkiai atsiriboja nuo to. Turint galvoje, kad 26 metus šios abi partijos buvo skirtingose koalicijų stovyklose, iki šiol nerodo draugiškumo viena kitos atžvilgiu. Greičiau R.Karbauskio šnekėjimus galima pavadinti plepalais“, – sakė politologas.

Kalbos apie skilimą – ne iš piršto laužtos

Politologas L.Gudžinskas ragino pastebėti, kad Valstiečių ir žaliųjų partijoje nėra vieno aiškaus lyderio. Akivaizdu, kad Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis pasisako skirtingai ir jų nuomonės išsiskiria.

„Nėra vieno aiškaus lyderio. Partijos viduje jie turės išsiaiškinti santykius. R.Karbauskis finansiškai ją remia, tačiau jis tikrai nebūtų tapęs toks galingas žaidėjas, jei ne S.Skvernelis ir jo parama. Pastarasis puikiai tai suvokia ir bandys išlaikyti savo nepriklausomumą ir savarankiškumą“, – prognozavo politologas.

Politologas aiškina, kad kalbos apie partijos skilimą yra ne iš piršto laužtos, nes jaučiamas partijos nestabilumas. Didžiosios partijos kaip konservatoriai ir socialdemokratai ilgainiui tuo gali pasinaudoti.

„Partijoje yra labai daug perbėgėlių arba politikų, kurie turi skirtingas nuomones. Neįsivaizduoju, kaip susitartų Baškienė ir Šakalienė tarpusavyje kalbant apie vertybinius klausimus. Tiesą sakant, tai partija, kuri dar tikrai keisis“, – teigė pašnekovas.

Politologo nuomone, partijoje reikia suderinti lyderystės ir skirtumų tarp narių klausimus: „Tapatybės išgryninimo prasme jie turi ieškoti savo veido“, – sakė L.Gudžinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.