Radviliškio savivaldybėje – aistros dėl prabangių automobilių

Pirkimų prievaizdams uždraudus Radviliškio savivaldybei įsigyti du itin prabangiai sukomplektuotus automobilius, rajono valdžia atpirkimo ožiais įvardijo patogiai važinėtis panorusius vairuotojus.

Radviliškio valdžia siekė įsigyti išskirtinį automobilį „Volkswagen Passat“.
Radviliškio valdžia siekė įsigyti išskirtinį automobilį „Volkswagen Passat“.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

2016-10-20 07:54, atnaujinta 2017-05-10 13:53

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) tyrimas atskleidė, kad radviliškiečiai ne tik troško prabangos, bet ir siekė įsigyti konkretaus modelio automobilius.

Apie VPT sprendimą iš „Lietuvos ryto“ sužinojęs Radviliškio meras Antanas Čepononis patikino, kad automobiliai perkami nebus, o kaltieji bus baudžiami: „Jei pasakė, kad pirkimas netinkamas, vadinasi, jo nebus. Kas labiausiai troško komforto, išsiaiškinsime ir įvertinsime.“

Politikas sakė važinėjantis prieš septynerius metus pagamintu „Volkswagen Passat“ ir šiam automobiliui priekaištų neturintis.

Skirtumas – tūkstantinis

VPT specialistai patikrino pirkimą, kuriuo radviliškiečiai siekė įsigyti lengvąjį automobilį „Volkswagen Passat“ ir keleivinį mikroautobusą „Volkswagen Multivan“. Už juos ketinta pakloti net 83 tūkstančius eurų (atitinkamai daugiau kaip 29 tūkst. ir beveik 54 tūkst.).

Tai nustebino pirkimų prievaizdus, nes tuos pačius bazinės komplektacijos automobilius salone galima įsigyti gerokai pigiau – už 56 tūkstančius eurų.

Pripažinus, kad pirkimas vykdytas neskaidriai, Radviliškio rajono savivaldybei nurodyta jį nutraukti.

Įtiko ne bet kas

VPT darbuotojams abejonių nekilo, kad prieš paskelbiant viešąjį pirkimą buvo surašyti reikalavimai konkrečiam automobiliui. Pribloškė ir reikalavimų gausa: lengvajam automobiliui jų buvo surašyta net 56, o mikroautobusui – 50.

Pavyzdžiui, lengvasis automobilis tiko tik su LED žibintais, šviesios odos sėdynių apmušalais, parkavimo sistema su galinio vaizdo kamera, navigacijos sistema ir t.t.

O mikroautobusas galėjo būti siūlomas tiktai su LED žibintais, elektra valdomomis sėdynėmis, šoninėmis durimis ir bagažinės dangčiu, tamsios spalvos „Alcantara“ sėdynių apmušalais.

„Radviliškiečių schema – tipinė, pažeidimai – chrestomatiniai. Akivaizdu, kad pirmiausia buvo išsirinkti automobilių modeliai, vėliau pagal pageidavimus surašyta pirkimo techninė specifikacija, o juos norėta įsigyti iš vienintelio tiekėjo“, – sakė VPT direktorė Diana Vilytė.

Kaltę suvertė vairuotojams

Bet Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė pareiškė, kad VPT išvados – iš piršto laužtos, nes sąlygos esą nebuvo rašytos konkretiems automobiliams.

Anot valdininkės, technines specifikacijas surašė ne administracija, o savivaldybės vairuotojai, apie apmušalų spalvą ji apskritai girdinti pirmąsyk.

Pasak J.Margaitienės, mikroautobuso norėta patogesnio, nes jis būtų buvęs skirtas ilgoms kelionėms į užsienį – Lenkiją, Prancūziją, Ukrainą, Baltarusiją, Latviją. Administracijos vadovė sakė, kad VPT išvadų dar neįvertino, nes ką tik gavo raštą.

Niuksą gavo ir Kelmės rajono veikėjai

* Į panašų skandalą yra įsivėlusi ir Kelmės valdžia, kuri iš tos pačios Šiaulių įmonės „Transalda“ pernai išsinuomojo du naujus automobilius „VW Passat“ ir per metus sumokėjo net 13 tūkstančių eurų (be PVM).

* Kelmiškiai irgi nesikuklino – jiems buvo galima siūlyti tik mašinas su medžio apdaila, trijų zonų automatiniu oro kondicionieriumi, parkavimo sistema priekyje ir vaizdo kamera gale, navigacine, „berakte“ atrakinimo ir variklio paleidimo sistemomis, šviesos diodų arba ksenoniniais žibintais.

* „Lietuvos rytas“ išsiaiškino, kad Kelmės rajono savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjos R.Sakalauskienės sutuoktinis dirba „Transaldos“ įmonėje.

* VPT nubaudė visą Kelmės rajono savivaldybės Viešųjų pirkimų skyrių, o vadovus įpareigojo nebepratęsti žalingos sutarties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.