Žiauriai nužudyto T. Dobrovolskio artimųjų laukia skaudi akistata

Našlė sunkiai verčiasi

Kompozitorius T.Dobrovolskis buvo šeimos maitintojas, todėl po jo mirties našlę prislėgė ir finansinė našta.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kompozitorius T.Dobrovolskis buvo šeimos maitintojas, todėl po jo mirties našlę prislėgė ir finansinė našta.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Byla dėl kompozitoriaus T.Dobrovolskio tyčinio nužudymo bus atversta spalio 21 dieną.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Byla dėl kompozitoriaus T.Dobrovolskio tyčinio nužudymo bus atversta spalio 21 dieną.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„Jie gali stengtis išsisukti. Bet jei taip nutiktų, būtų dar blogiau nei iki šiol“, – sakė A.Dobrovolskė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Jie gali stengtis išsisukti. Bet jei taip nutiktų, būtų dar blogiau nei iki šiol“, – sakė A.Dobrovolskė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Režisierė A.Šakalienė piktinosi, kad jos sūnaus užpuolikai save laiko vos ne šalies gynėjais: „Apsaugok Viešpatie, nuo tokių gynėjų!“<br>A. Ziabkaus nuotr.
Režisierė A.Šakalienė piktinosi, kad jos sūnaus užpuolikai save laiko vos ne šalies gynėjais: „Apsaugok Viešpatie, nuo tokių gynėjų!“<br>A. Ziabkaus nuotr.
Žiaurios muštynės vyko prie buvusio „Psichbario“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žiaurios muštynės vyko prie buvusio „Psichbario“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 20, 2016, 4:03 PM, atnaujinta May 10, 2017, 12:44 PM

Žiauriai nužudyto kompozitoriaus Tomo Dobrovolskio motina, kol vyko visą šalį sukrėtusios žmogžudystės tyrimas, jautė didelę nervinę įtampą, prarado daug sveikatos. 71 metų režisierę slėgė laukimas ir nežinomybė.

„Jeigu ne žiniasklaida ir ne Tomo draugai, kurie tikėjo, kad mano sūnus muštynėse atsidūrė atsitiktinai, galbūt įtariamieji būtų išsisukę. Juk tyrimas buvo visaip vilkinamas, rašomi skundai net dėl kablelio, taško.

O kokį didelį būrį advokatų įtariamieji pasisamdė, kaip stipriai jie  ginami ir saugomi!“ – stebėjosi A.Šakalienė.

Byla dėl 48 metų kompozitoriaus T.Dobrovolskio tyčinio nužudymo bus atversta Vilniaus apygardos teisme jau spalio 21 dieną.

Našlė sunkiai verčiasi

Pirmajame teismo posėdyje ketina dalyvauti ir našlė Akvilė Dobrovolskė. 45 metų menininkė taip pat jaučia įtampą, tačiau nori pamatyti užpuolikų elgesį, išgirsti jų kalbas.

„Jie gali stengtis išsisukti, bet jei taip nutiktų, būtų dar blogiau nei iki šiol. Vis dėlto manau, kad teisėjai turi didelę patirtį ir juos nėra paprasta apgauti“, – portalui lrytas.lt sakė A.Dobrovolskė.

Po vyro nužudymo su dviem nepilnamečiais vaikais ir didele banko paskola už būstą likusi našlė sunkiai verčiasi. Žmogumi-orkestru vadintas T.Dobrovolskis buvo šeimos maitintojas.

Kompozitorius buvo apsidraudęs kaupiamuoju gyvybės draudimu kartu su papildomu draudimu nuo nelaimingų atsitikimų, tačiau jo artimieji tik neseniai gavo draudimo išmoką. Našlė grąžino dalį būsto paskolos.

Siekė vilkinti tyrimą

Daugiau kaip pusantrų metų trukęs ikiteisminis tyrimas buvo sudėtingas, prireikė daugybės apklausų ir ekspertizių.

Jaunuoliai, 2014 metų Kūčių išvakarėse Vilniuje dalyvavę masinėse muštynėse prie vadinamojo „Psichbario“ Vingrių gatvėje, siekė kuo ilgiau vilkinti tyrimą.

Keli jų vis kurpė prašymus, o po jų – skundus. Buvo prašoma keisčiausių dalykų, pavyzdžiui, pateikti lapų skaičių byloje. Po to rašomi skundai, kad lapai nėra sunumeruoti.

Skundžiama buvo viskas, kas įmanoma: prokuroro ir tyrėjų veiksmai, bandyta juos nušalinti.

Po skundų lavinos pasipildavo nauji – buvo reikalaujama nutraukti ikiteisminį tyrimą, nes jis esą trunka per ilgai. Kai skundai būdavo išnagrinėjami ir atmetami, sukdavosi nauja karuselė. Tokie įtariamųjų veiksmai dar labiau šokiravo ir skaudino T.Dobrovolskio artimuosius.

Nužudytojo šeima taip pat galėjo skųsti įtariamųjų veiksmus, kad jie trukdo procesui, tačiau to nedarė. Kompozitoriaus artimieji tikėjosi, kad įtariamieji supras, jog teisingumas – neišvengiamas.

Skėčiu dūrė į akį

Į teisiamųjų suolą sės šeši kaltinamieji, kuriems muštynių metu buvo 20–25 metai. Trims jų pateikti kaltinimai pagal Baudžiamojo kodekso 129 str. – dėl nužudymo iš chuliganiškų paskatų. Šiems trims kaltinamiesiems bei dar trims asmenims taip pat pateikti kaltinimai dėl tyčinio nesunkaus asmens sveikatos sutrikdymo iš chuliganiškų paskatų.

Visi šeši asmenys taip pat kaltinami pažeidę viešąją tvarką.

Kaltinamajame akte nurodyta, kad jaunuolių atsakomybę sunkina tai, jog įtariamos nusikalstamos veikos padarytos bendrininkų grupėje ir esant apsvaigus nuo alkoholio.

Agresyvūs jaunuoliai T.Dobrovolskį užpuolė 2014-ųjų gruodžio 24-osios naktį, kai jis vedžiodamas šunį užsuko į prie namų esantį barą „Vingrių 17“.

Šeši jauni vyrai, būdami girti, įžūliai ir agresyviai elgdamiesi, be jokios aiškios priežasties iš pradžių užsipuolė vieną baro koridoriuje buvusį žmogų, o paskui puolė kelis žmones, esančius lauke, netoli įėjimo į barą. Tarp šių asmenų buvo T.Dobrovolskis.

Per žiaurias muštynes T.Dobrovolskiui skėčiu buvo pradurta akis ir pažeistos smegenys. Kompozitorius mirė 2015 metų sausio 6-osios rytą, taip ir neatgavęs sąmonės.

Kiti asmenys, prieš kuriuos tą naktį smurtavo kaltinamieji, patyrė nesunkių sveikatos sutrikdymų.

Vaidina šalies gynėjus?

Žurnalistės kalbintas liudininkas patvirtino, kad kompozitorius nukentėjo tik todėl, kad pasitaikė užpuolikų kelyje netinkamu laiku.

„Mes tų jaunuolių net nematėme. Aš ir Tomas iš baro išėjome į lauką parūkyti. Jie iš už nugaros pribėgo prie mūsų ir smogė. Viskas vyko lauke ir labai greitai. Mane mušė ir gulintį“, – pasakojo nukentėjęs vilnietis.

Šis vilnietis per pokalbį bare ištarė Rusijos prezidento Vladimiro Putino vardą. Vienam jaunuoliui tai nepatiko, jam pasivaideno, kad bare buriasi V.Putino šalininkai.

Jaunuolis telefonu pasikvietė pastiprinimą – kituose baruose naktinėjančius draugus. Visi kartu surengė žiaurias muštynes.

„Manau, tai ne pirmas kartas, kai jie užpuldavo niekuo dėtus žmones. Po to jie apsimesdavo nekaltais avinėliais. Jei juos būtų laiku sustabdę, ši tragedija nebūtų įvykusi“, – atsiduso sūnaus gedinti A.Šakalienė.

Režisierė piktinosi, kad užpuolikai save laiko vos ne šalies gynėjais.

„Apsaugok Viešpatie, nuo tokių gynėjų! Po mano sūnaus nužudymo žmonės bijo vakarais į gatves išeiti.

Jie įsivaizduoja esantys lyg didvyriai. Su kuo jie kovojo? Mano sūnus buvo niekuo dėtas, o jie jį puolė iš pasalų, trise užspaudė. Jiems jokio skirtumo, ką mušti, spardyti. Tai žiauri istorija – ji parodo, kaip dalis jaunimo nevertina žmogaus gyvybės.

Net jeigu teismas ir nenubaustų jų, jie vis tiek jau paženklinti žmogžudystės ženklu. To ženklo niekas nenutrins“, – kalbėjo A.Šakalienė.

Teismą stebės ir draugai

Į teismo posėdį ketina atvykti ir T.Dobrovolskio draugai, muzikantai. Jie yra surengę ne vieną renginį kompozitoriui atminti.

„Kaltinamieji gali bandyti vilkinti teismo procesą, gali reikalauti nušalinti teisėją. Galbūt jie tikisi, kad Akvilei neužteks pinigų sumokėti advokatui, kad jai bus per sunku vienai kovoti prieš šešis ir ji atsitrauks.

Tačiau mes jai padėsime – jeigu reikės, surengsime dar vieną koncertą, paramos akciją“, – sakė verslininkas Karolis Cieminis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.