Nerimas LRT: prakalbo apie kibernetinę ataką

Penktadienio popietę, po 16 valandos, dėl incidento Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) kompiuteriame tinkle nutrūko įprastinė LRT programa. Pasak LRT technikos centro vadovo Arno Zuikio, yra pagrindo manyti, kad tai buvo kibernetinė ataka.

Apie incidentą buvo informuoti Kibernetinio saugumo centro darbuotojai.
Apie incidentą buvo informuoti Kibernetinio saugumo centro darbuotojai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2016, 7:02 PM, atnaujinta May 10, 2017, 10:40 AM

Lygiai tuo pat metu pranešta apie kibernetines atakas Amerikoje – „Amazon“, „Twitter“ ir kiti pasauliniai tinklalapiai tapo neprieinami. Interneto ryšys nutrūko daugiausia rytinėje JAV pakrantėje. Taip pat kai kuriose Lietuvoje veikiančiose tarptautinėse kompanijose sutriko IT veikla.

„Užfiksavome ypač didelius srautus mūsų tinkle, iki šiol nesame nieko panašaus patyrę, tai pargriovė mūsų vidaus tinklą, – sakė A.Zuikis laidoje „Šiandien“. – Paprastai paaiškinti galima taip: paskiri įrenginiai negalėjo bendrauti tarpusavyje. Jeigu turime grotuvą, iš kurio leidžiame į eterį, o visi reportažai yra nutolusiame duomenų centre, tai jie tuo metu tapo nepasiekiami. Esame pasirengę ir tokiam atvejui – buvo paleista rezervinė eterio sistema per visus mūsų kanalus.“

Pasak A.Zuikio, galimai tai yra kibernetine ataka, šiuo metu LRT specialistai dirba ir aiškinasi priežastis. Apie incidentą buvo informuoti Kibernetinio saugumo centro darbuotojai.

Sistema buvo atkurta išjungus išorinį interneto tiekimą. „Kas mūsų nesužlugdo, daro mus stipresnius, – laidoje sakė A.Zuikis. – radome būdų, kaip transliuoti programą net esant tokioms ekstremalioms sąlygomis.“

Penktadienio vakarą Nacionalinis kibernetinio saugumo centras pranešė neužfiksavęs, jog prieš nacionalinį transliuotoją – LRT televiziją būtų vykdyta kibernetinė ataka.

Centro vadovas Rimtautas Černiauskas BNS teigė, kad prieš LRT televiziją penktadienį nebuvo vykdyta kibernetinė „DDos“ ataka, o  sutrikimus, tikėtina, lėmė paprasčiausi gedimai.

„Manau, mes pakankamai tvirtai galime sakyti, kad atakos „DDos“ prieš LRT televiziją nebuvo, kol kas pagrindinė versija – techninis gedimas ir, matyt, reikės vienos kitos dienos, kol žmonės patikrins ir nustatys, kur gedimas“, – BNS sakė R.Černiauskas.

Anot jo, „nedidelis procentas gedimų būna atakos, kur kas dažniau įvyksta žmogiškos klaidos, maitinimo šaltinių ir konfigūracijos klaidos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.