Srutos vamzdžiais kliokia į Pavilnių parką

Aplinkosaugininkų abejingumas yra pribloškiantis: į vamzdį, iš kurio į Pavilnių regioninį parką bėga fekalijos, jie sugeba tik pripurkšti montavimo putų.

Srutų upės išgraužė griovą – nešvarumai į parką teka ne vienus metus.<br>D.Umbraso nuotr.
Srutų upės išgraužė griovą – nešvarumai į parką teka ne vienus metus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Oct 21, 2016, 8:37 PM, atnaujinta May 10, 2017, 10:21 AM

„Trūko kantrybė. Jei aplinkos apsaugos specialistai nepadės, pats iškasiu tuos vamzdžius, kuriais į Pavilnių parką teka išmatos“, – niršo Tolimosios Sodų gatvėje gyvenantis Audrius Karnaitis.

Jo sklypas sodininkų bendrijoje „Veteranas“ kraštinis, už tvoros – Pavilnių parko Kalnų gamtos rezervato skardis ir miškas. Vilnietis parodė vamzdžius, per kuriuos nevalyvi kaimynai iš savo namų išleidžia nuotekas.

Tų vamzdžių – bent trys. Pora jų paslėpta po šakomis, šiukšlėmis, trečiasis – puikiai matyti.

Skaičiuodamas, iš kelių sklypų į parką teka nuotekos, A.Karnaitis lenkė pirštus. Pasirodo, aplinką teršia ne mažiau kaip septyni kaimynai. Bet jų gali būti ir daugiau.

Apie tai jis ne kartą informavo Aplinkos ministeriją, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentą. Prieš kelias dienas buvo atvažiavę tikrintojai.

Jie protokole užfiksavo pažeidimą ir į vieno vamzdžio galą pripurškė montavimo putų.

Anot A.Karnaičio, aplinkosaugininkai taip elgiasi jau antrą kartą. Tačiau ieškoti pažeidėjų nė neketina. Tai esą per sunku. Juk vamzdžiai po žeme.

A.Karnaitis sutiko, kad pričiupti pažeidėjus sunku, nes jie pasirūpinę nuotekų išsiurbimo pažymomis.

„Bet aš puikiai žinau, kad mašinos išsiurbti nuotekų neatvažiuoja jau keletą metų, o kaimynų sklypuose tam skirtos duobės – vos 2–3 kubinių metrų. Jos per kelis mėnesius turėtų persipildyti“, – piktinosi sodų gyventojas.

Jo žodžiais, nuotekas kaimynai per vamzdžius išleidžia ne kasdien, laukia, kol jų rezervuaruose prisikaups didesnis kiekis. Tada šalia jo namų ne tiktai pasklinda smarvė, bet ir veržiasi metano dujos. Tai kelia pavojų sveikatai.

A.Karnaičio nuomone, vienintelis būdas sutramdyti pažeidėjus – iškasti vamzdžius iš po žemių arba bent juos perkasti.

Praėjusiais metais Pavilnių regioniniame parke buvo nutiesta 15 kilometrų nuotekų tinklų, tačiau Tolimosios sodų gatvės jie nepasiekė.

Tuo metu prieš penkerius metus įmonė „Vilniaus vandenys“ įgyvendino vandentiekio ir nuotekų tinklų statybą Pavilnyje. Tada buvo nutiesta daugiau kaip 10 kilometrų šiuolaikiškų tinklų. Darbai buvo atliekami aplinkinėse gatvėse, bet sodų taip ir nepasiekė.

„Vilniaus vandenų“ atstovai sutiko, kad daugelio gyventojų įsirengtos nuotekų duobės neatitinka aplinkos apsaugos reikalavimų, todėl teršiami gruntiniai vandenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.